Zesko Holding (Casema, @Home en Multikabel): Analoge uitzending LiveShop stopt per eind december

De analoge kabeluitzending van het failliet verklaarde LiveShop zal bij de grootste kabelexploitant van Nederland per 31 december aankomende worden beëindigd en tot die tijd worden gecontinueerd. Gradus Vos stelt namens Zesko Holding (Casema, @Home en Multikabel) dat dit het plan is, in antwoord op vragen van DutchMedia. Volgens Vos is de kans ‘groot’ dat het kanaal analoog zal worden ‘uit’ gezet om voor digitale diensten te gebruiken. Een formeel besluit moet hierover nog niet genomen. LiveShop zal digitaal wel te zien blijven. Het mozaik-kanaal en het etalage/previewkanaal van de kabelaar zal eind dit jaar worden samengevoegd tot één kanaal. Ook daarbij is de kans groot dat één analoog kanaal zal worden uitgezet. Op deze wijze zouden twee analoge kabelkanalen in een groot gedeelte van Nederland komen te vervallen, ten voordele van het digitale aanbod. Hierbij zij aangetekend dat Zesko Holding deze zomer een digitale basisbijdrage zal invoeren, waardoor het digitale standaardpakket niet langer automatisch kosteloos is bij het r/tv-standaardtarief van 15,90 euro per maand.

LiveShop is begin dit jaar failliet verklaard na een aanvraag daartoe van (het eveneens failliet verklaarde) Tel Sell. ChelloMedia, onderdeel van Liberty Global waaar ook UPC onder valt, heeft gesteld garant te staan voor de betalingen van LiveShop en vecht het faillisement aan. ChelloMedia hoopt dat de rechter (cq. het Hof) spoedig het faillisement van LiveShop zal herroepen. Eind november kondigde ChelloMedia (voor het faillisement) middels een persverklaring aan dat de zender onderzoek deed naar het verleggen van de focus naar ‘internet en digitale televisie’, aangezien ‘duidelijk is geworden dat LiveShop in zijn huidige vorm financieel niet houdbaar is,’ waarbij gesteld is dat ‘analoge doorgifte van dit 24 uurs kanaal voor LiveShop relatief duur en ineffectief gebleken is’; in januari werd het faillisement uitgesproken dat ChelloMedia samen met de curator nu aanvecht. Bij het Casema-deel van Zesko Holding nam LiveShop in oktober in een groot deel de analoge kabelplek over van BBC World die aldaar digitaliseerde. LiveShop/ChelloMedia was vanwege afwezigheid van de woordvoerder niet bereikbaar voor commentaar. Welingelichte kringen rondom LiveShop bevestigen echter het beleid vanuit LiveShop, waarbij er gewezen wordt op de nuance dat LiveShop een lager doorgiftetarief met Zesko Holding heeft weten uit te onderhandelen en dat er begin volgend jaar ook nog de optie bestaat door te gaan met analoge doorgifte, afhankelijk van de situatie (aantallen digitale kabelhuishoudens) eind dit jaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *