Liberty Global: meer dan 20 % geen kabelabonnee meer bij UPC in UPC-gebied

Meer dan 20 % van de huishoudens is inmiddels geen kabelabonnee meer in het UPC-gebied. Dit blijkt uit de cijfers die Liberty Global – waar UPC onderdeel van is – vanavond bekend heeft gemaakt. 2.152.100 huishoudens waren op 31 december jl. kabelabonnee bij UPC, oftewel 79,55 % van de huishoudens. Op 31 december was dit percentage nog 82,06 %; enkele jaren geleden, op 30 september 2004 was dit nog 87,76 %. UPC ondervindt relevante concurrentie van o.a. Canal Digitaal Satelliet en KPN (Digitenne en IPTV). Laatstgenoemde kondigde onlangs haar half miljoenste abonnee aan. Alhoewel UPC met dit cijfer nog steeds aanmerkelijke marktmacht heeft en daarmee een dominante speler van betekenis is op de televisiedistributiemarkt, toont het wel aan dat langzaam het aantal kabelkijkers daalt.

UPC telde op 31 december jl. 550.300 digitale kabelklanten; dit zijn er bijna 50.000 meer vergeleken met een jaar eerder. De groei van het aantal digitale kabelklanten is bij UPC overigens minder snel in 2007 dan in 2006 toen een massale digitaliseringscampagne liep.

Bert Holtkamp, woordvoerder van Liberty Global zegt in een reactie dat uit de cijfers blijkt dat er een markt is met veel concurrentie, terwijl UPC met telefonie en internet bestaande klanten vooral tracht te bedienen met meerdere diensten. Volgens de woordvoerder blijkt uit de cijfers dat dit goed gaat, gezien de stijgende omzetstromen. Daarbij zij opgemerkt dat UPC soms pakketten of prijzen verhoogde, terwijl de aantallen abonnees internet en telefonie licht stegen. Holtkamp bevestigt dat de uitrol van digitale kabeltelevisie thans vooral geschiedt middels ‘gerichte marketing’ en dat het bedrijf zich richt op innovatie van het bestaande produkt zoals multimediale recalmes, HD en video-on-demand (films zijn eerder te zien). Over de ‘digital-4-all’ strategie die het bedrijf enkele jaren geleden in de markt heeft gezet, stelt Holtkamp dat daarmee de markt is opengebroken en UPC (als enige) daarmee vrij snel een grote consumentenschare heeft gecreĆ«erd voor digitale en met name multimediale/interactieve diensten in een televisie-omgeving.
Liberty Global maakte wereldwijd een totaalomzet van 9 miljard Amerikaanse dollar met een netto verlies van 422,6 miljoen Amerikaanse Dollar; operationeel was de winst voor rente, belasting e.d. 666,8 miljoen Amerikaanse Dollar. Door een ‘rentelast’ (interest expense) van 982,1 miljoen Dollar behaalde het bedrijf een negatief nettoresultaat. Liberty Global heeft een totale schuldenlast van 17,749 miljoard Amerikaanse Dollar en nog eens 603,7 miljoen aan kapitale lease verplichtingen.

UPC Broadband Nederland maakte een totaal-jaaromzet van 1,06 miljard Amerikaanse Dollar in 2007, dat was 14,8 % meer dan in 2006. De cashflow in Nederland bij UPC Broadband bedroeg 556,5 miljoen Amerikaanse Dollar in 2007; 23,1 % meer dan het jaar daarvoor.

Telenet had – geconsolideerd onderdeel van Liberty Global – op 31 december jl. in Vlaanderen en Brussel 1.707.700 abonnees (88,94 % van de huishoudens is abonnee). Telenet kent daarbij 390.800 digitale klanten. Telenet haalde 221,7 mijoen euro op jaarbasis aan kabeltelevisie-omzet; 62,9 miljoen op premium-tv.

In totaal heeft Liberty Global 14,741 miljoen televisie-abonnees in Nederland, Vlaanderen, Zwitserland, Oostenrijk, Ierland, Hongarije, Roemenie, Polen, Tsjechie, Slowakije, Slovenie, Japan, Chili, Porto Rico en Australie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *