Zesko Holding: 17,25 % geen kabelabonnee; Zesko grootste digitale tv-operator

Zesko Holding (Casema, @Home en Multikabel die per 16 mei Ziggo zullen heten) telde op 31 december jl. 3.277.000 abonnees. 82,75 % van de huishoudens in het Zesko-gebied heeft een abonnement op de grootste kabelaar van Nederland. Volgens wordvoerder Gradus Vos ligt het percentage in Casema gebied (Den Haag, Utrecht, Leiden e.o.) beduidend hoger dan in het gebied van @Home (Noord/Oost/Zuid-Nederland). De cijfers betekenen dat gemiddeld 17,25 % van de huishoudens in het Zesko-gebied niet via de kabel televisie ontvangt, maar via bijvoorbeeld Digitenne van KPN, Canal Digitaal Satelliet of IPTV (KPN, Tele2 e.d.). In totaal kijken 834.000 huishoudens digitaal via de kabel bij Zesko Holding. Deze huishoudens hebben minimaal een geregistreerde digitale kabelontvanger, maar betalen thans geen extra abonnementsgelden voor ontvangst van het digitale standaardpakket. Hoeveel abonnees een pluspakket afnemen is onbekend; oude cijfers geven aan dat dit percentage rond de 40 % schommelt. De cijfers geven aan dat circa 25 % van de abonnees digitaal kijkt; een cijfer dat overeenkomt met dat van UPC die een totaal andere digitale tv-strategie hanteert (met verhuur van digitale ontvangers alsmede interactieve/multimediale toepassingen). Met deze cijfers is Zesko Holding de grootste digitale televisie-operator en heeft het Canal Digitaal Satelliet voorbijgestreeft. Opvallend is overigens wel dat Zesko Holding percentueel een hoger aantal internet- en telefonie-klanten heeft vergeleken met UPC.

Keuzemodel en zenderwisselingen: Het Gesprek ook in maart analoog bij Casema

In het Casema-gebied van Zesko Holding op 21 maart het keuzetelevisiemodel worden ingevoerd in navolging van Multikabel en @Home waar losse pakketten kunnen worden afgenomen in thema’s gesegmenteerd. Het is ook de bedoeling dat de radiostations KX RAdio en Radio 227 (weer) in het digitale pakket zullen worden opgenomen, een datum is echter nog onbekend. Wel is bekend dat in steden als Utrecht en Den Haag de zender Het Gesprek ook in de maand maart analoog via de kabel te zien zal blijven via het Etalagekanaal; oorspronkelijk zou de analoge kabeldistributie per 1 maart eindigen; dit is verlengd tot 1 april. Het Gesprek hoopt in combinatie met EuroNews alsnog via programmaraadsadviezen analoge distributie daarna te behouden; digitaal is Het Gesprek thans alleen tegen extra betaling beschikbaar via het pluspakket (9,95 euro per maand extra bovenop het geharmoniseerde tarief van 15,90 euro per maand).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *