ARTE niet meer analoog beschikbaar via Zesko Holding (Ziggo); binnenkort niet langer analoog bij Casema

De Frans/Duitse publieke culturele zender ARTE is niet langer beschikbaar voor analoge doorgifte via de grootste kabelaar van Nederland die 3,28 miljoen huishoudens bedient. ARTE wordt thans in het Casema-gebied in een groot aantal huishoudens analoog via de kabel uitgezonden. Zesko Holding – waar Casema, Multikabel en @Home onderdeel van zijn en die per 16 mei de merknaam Ziggo zal dragen – biedt de zender thans digitaal alleen aan tegen extra betaling in het ‘digitaal totaal’ aanbod. Ontvangst van ARTE kost digitaal via de kabel 9,95 euro extra per maand, oftewel in totaal 25,85 euro per maand. Overigens is Zesko/Ziggo voornemens om voor klanten die geen ander produkt afnemen deze zomer een extra bijdrage voor de smartcard in te voeren, waarmee ontvangst van ARTE straks (per maand) 27,10 euro per maand zal kosten. ARTE stelt dat besloten is tot wijzigingen in haar distributiebeleid om “de beschikbaarheid van de zender voor meerdere jaren zeker te stellen via digitale kabeldoorgifte”. Volgens de zender is de afspraak in samenspraak en in overleg met exploitant Zesko tot stand gekomen. Een woordvoerder van Zesko Holding bevestigt dit.

ARTE was tot nu toe dankzij adviezen van programmaraden veelal te zien via het analoge basispakket in steden als Den Haag en Utrecht.  In het @Home-gebied was de zender helemaal niet analoog te zien en bij Multikabel verdween ARTE analoog op 1 januari 2007. Na de implementatie van de nieuwe televisie-adviezen van de desbetreffende programmaraden zal de Frans/Duitse culturele zender analoog verdwijnen. Dit zal geleidelijk gaan en niet ineens. Bij UPC blijft ARTE wel beschikbaar voor analoge kabeluitzending. Vorig jaar leidde het vervangen van ARTE door de homeshopzender LiveShop in o.a. Amsterdam bij UPC als gevolg van het niet adviseren van ARTE in het basispakket, tot protesten bij kabelkijkers. Zo heeft ARTE zich voor de periode 1 juli 2008 tot 1 juli 2009 bij UPC in Amsterdam beschikbaar gesteld voor analoge kabeluitzending. De APR Amsterdam heeft daarop in een conceptadvies ARTE geadviseerd in kanaaldeling met Podium TV.

Linda Brouwers, adviseur voor ARTE zegt desgevraagd dat er een dilemma was bij de zender over de analoge uitzendingen. ARTE wordt alleen in het geval van adviezen voor het wettelijk basispakket analoog uitgezonden op de kabel. De zender heeft voor de digitale distributie (via het totaal pluspakket) overeenstemming met Zesko Holding, al streeft de zender naar digitale standaardpakketdistributie. Er is de afgelopen jaren veel discussie geweest over de auteursrechtenvergoedingen van publieke buitenlandse zenders (BBC 1, BBC 2, ARD, ZDF, WDR, France 2 e.d.) op de kabel. Daarbij lag de positie van ARTE moeilijk.

ARTE heeft de betrokken programmaraden inmiddels persoonlijk ingelicht over haar besluit geen toestemming meer te geven voor analoge uitzending in het Zesko Holding-werkgebied. Aangezien het om een ‘basispakket’ kanaal gaat, is het aan programmaraden om daar een ander kanaal toe te adviseren. ARTE is via satelliet zonder abonnementskosten free-to-air te ontvangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *