“Zesko Holding en Canal Digitaal Satelliet wilden live voetbal in pluspakket”

In het bod van Zesko Holding en Canal Digitaal Satelliet op de liverechten voor het eredivisievoetbal was opgenomen dat de wedstrijden van de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie in het digitale kabeltv-pluspakket zou worden opgenomen van Ziggo. Ziggo is de nieuwe merknaam van Zesko Holding die per 16 mei de merknamen Casema, @Home en Multikabel zal vervangen. Oorspronkelijk was ook voorzien om de samenvatrechten om 19 uur alleen voor de pluspakketkijkers beschikbaar te stellen, maar hier zou op zijn teruggekomen. Het pluspakket van Casema/Multikabel/@Home kost thans 9,95 euro per maand extra bovenop het reguliere geharmoniseerde tarief van 15,90 euro per maand. Het zou voor het eerst in Nederland zijn dat de liverechten aldus niet meer middels apart ‘premium’ kanalen beschikbaar zouden komen. Zesko Holding zou naar verluid op deze wijze het voetbal breder beschikbaar hebben willen stellen en tegelijkertijd de interesse voor haar digitale pluspakket willen verhogen.

Met name de Raad van Bestuur van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) zou volgens welingelichte kringen van DutchMedia fel gekand zijn tegen deze constructie omdat ze de waarde voor haarzelf van de samenvatrechten hebben zien dalen, aangezien het digitale pluspakket in te veel huishoudens beschikbaar zou zijn en ze zich niet kon verenigen met het oorspronkelijke idee┬á om de 19 uur zondagavondsamenvattingen eerst via het pluspakket te laten uitzenden en pas na 20 uur via het ‘open net’. Zesko Holding telt thans 834.000 digitale kabelabonnees waarvan circa de helft een pluspakket heeft. Hoe met UPC zou zijn omgegaan is onduidelijk. Betrokken partijen wilden op voorhand geen commentaar geven op de situatie. Vanavond maakt de Eredivisie CV bekend of en aan wie de rechten zullen worden gegund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *