Eredivisie Voetbal terug naar NOS; liverechten via eigen aanbod

Het eredivisie voetbal keert terug naar de publieke landelijke omroep. Dit heeft de Eredivisie CV bekend gemaakt. De liverechten behouden de clubs zelf ter exploitatie van een eigen voetbalaanbod onder een nog nader bekend te maken merknaam. De NOS betaalt circa 21 miljoen euro per jaar voor de voetbalrechten voor radio en televisie inclusief de produktierechten; alleen de tv-rechten zouden 16 miljoen euro per jaar bedragen. Drie jaar geleden verkeeg Talpa TV BV de tv-rechten voor 35 miljoen per seizoen. De bedoeling is de wedstrijden terug te brengen op Nederland 1 waarbij de uitzendingen op zondagavond om 19 uur weer te zien zullen zijn bij Studio Sport in een uitzending van 60 minuten. De NOS zal de uitzendingen met vooral bestaande presentatoren brengen. Voorafgaand daaraan zal om 18 uur met overig voetbal en sport komen. Voor de uitzendrechten van live voetbal om 18 uur op zondagavond hebben zich geen gegadigden gemeld, waardoor deze komt te vervallen (is nu vrijdagavond). Op vrijdagavond en zaterdagavond zullen de samenvattingen van de wedstrijden om respectievelijk 22:30 en 22:45 uur worden uitgezonden. Analyses blijven in Studio Voetbal, zondagavond laat. De rechten zijn voor vijf jaar verkocht. De komst van het voetbal bij de landelijke publieke omroep betekent dat er geen programma-onderbrekende reclame meer bij de uitzendingen zijn. Thans zendt RTL Nederland het voetbal nog uit.

NOS-directeur Gerard Dielessen zegt desgevraagd dat de uitzendingen niet ten koste gaan van het nieuws of sport-deel en dat deze betaalt worden uit de begrotingen van NOS-RTV zonder dat de Raad van Bestuur van de Nederlandse Omroep Stichting oftewel de Nederlandse Publieke Omroep hoeft bij te springen. Toch heeft de NOS duidelijk gemaakt dat ze wellicht prioriteiten zal moeten stellen, als het bijvoorbeeld gaat om de Champions League rechten die over een jaar worden aanbesteed. Alhoewel de NOS hoopt dat de kosten daarvan – net als de Eredivisie – dalen, erkent ze dat daar een prioriteitenafweging gemaakt moet worden. Volgens NOS-mediadirecteur Jan de Jong is de Studio Sport vrij om zelf de volgorde te bepalen van de samenvattingen. Eredivisie CV wierp de suggestie die Talpa TV BV in het verleden gaf over dat op basis van het uitzendcontract een bepaalde volgorde gevolgd diende te worden, verre van zich, daar was Talpa vrij in. RTL Nederland en SBS Broadcasting BV hebben volgens de betrokkenen tot het laatst meegedaan met een bieding, waarbij deze niet per se in hard geld een bod hebben gedaan.

Voor de liverechten hebben de eredivisieclubs besloten de exploitatie zelf ter hand te nemen. Biedingen van Liberty Global’s Chello Media (Sport1), Tele2, Koninklijke KPN NV en het consortium Footbal4All (bestaande uit Zesko Holding en Canal Digitaal Satelliet) zijn daarbij afgewezen. Football4all bood een garantie van 45 miljoen euro voor de rechten inclusief samenvattingen, waarbij dit zou oplopen tot zicht op verdubbeling, HD-uitzendingen en interactie aangeboden zou worden. Middels een nog bekend te maken merk zullen de voetbalclubs de komende vijf jaar een aanbod via alle infrastructuren willen ontwikkelen.

Thomas Notermans, woordvoerder van Talpa Media Holding NV, 3 jaar geleden ook de woordvoerder van de toen verkrijgende rechtenhouder Talpa zegt desgevraagd dat het volgens hem logisch was dat het zo zou lopen. “Het was geen verassing,” aldus Notermans. Notermans vindt de wijze waarop de NOS en de landelijke publieke omroep in uitzendingen gisteravond aandacht besteedde aan de terugkeer van de samenvattingen bij de publieke landelijke omroep wel ‘belachelijk’. “Alsof het niet om 19 uur werd uitgezonden,” aldus Notermans, die wel snapt dat er mensen blij zijn, maar zich met name ergererde aan de Pauw&Witteman-uitzending van de VARA/NPS waar ‘geen kritische vraag’ werd gesteld, aldus Notermans. Notermans wijst er op dat het destijds een voorwaarde was dat het programma op zondagavond 1,5 uur zou duren (initieel 2 uur), dat alleen over eredivisievoetbal ging..

Eigen aanbod

De komende maand gaan de Eredivisieclubs daartoe in overleg met distributeurs. Eredivisie CV heeft een garantiestelling van 63 miljoen euro voor de eerste drie jaar beloofd aan de clubs die middels leningen zouden worden vergeven. De voetbalclubs hebben hiertoe met een aantal banken overleg over, waarbij de liverechten als onderpand aan de banken worden vergeven. Endemol zal optreden als strategische partner. Het is nog onduidelijk of Eyeworks de produktie zal doen. Tot de exploitatie van de live voetbalrechten zal een bedrijf worden opgezet waar strategische partners ook in kunnen deelnemen. Volgens Alex Tielbeke directeur Eredivisie CV, is het de bedoeling dat bij de start van de voetbalcompetitie het nieuwe live aanbod 300.000 abonnees zal verkrijgen. Thans heeft Tele2 Voetbal in totaal circa 400.000 abonnees. Aan het einde van de vijf jaar dient het aantal op 600.000 tot 700.000 te zijn opgelopen. Eredivisie CV stelt dat de andere biedingen onvoldoende garanties hadden opdat het voetbal via alle platforms beschikbaar zou zijn. Eredivisie CV stelt verder dat het een marktontwikkeling is dat de substantiele bedragen nu uit het livedeel moeten komen ten opzichte van voorheen de samenvatrechten. Desalniettemin staat de Eredivisie CV volledig achter het besluit van 3 jaar geleden de rechten aan Talpa TV BV te gunnen, waarbij niet bevroed kon worden dat deze zender zou stoppen. Gradus Vos woordvoerder van Zesko Holding zegt mede namens Canal Digitaal Satelliet teleurgesteld te zijn maar dat nu van begin af aan moet worden onderhandeld over de doorgifte via de kabel. Volgens Vos lag er van zijn zijde uit een mooi bod. Footbal4All stelt verder dat in 20 jaar tijd niemand er in is geslaagd een succesvol model in Nederland op te zetten voor betaaltelevisie met live voetbal als premiumprodukt. Bert Holtkamp zegt namens Liberty Global’s ChelloMedia (Sport1) dat het ‘van groot belang is dat bestaande abonnees zo snel mogelijk bevestiging krijgen of ze de combinatie van Sport1 en live Eredivisie-voetbal kunnen blijven afnemen.’ Liberty Global stelt verder dat in haar optiek Sport1 en de Eredivisie CV zich daar terdege van bewust is en de komende periode gebruikt wordt om tot ‘afspraken’ te komen en alle vertrouwen heeft in een ‘positief resultaat’.
De voetbalclubs hebben het besluit unaniem genomen met 18 stemmen voor en 0 stemmen tegen. Een van de redenen om niet voor de Zesko/Canal digitaal Satelliet optie te kiezen was dat de clubs de waarde van hun voetbal zagen verminderen als het breder beschikbaar zou komen; de clubs willen liever dat hun live voetbal een premiumprodukt blijft.

Koninklijke KPN NV zegt desgevraagd verheugd te zijn dat er de Eredivisie met een eigen aanbod komt en zegt desgevraagd dat dit overeenkomstig is met eigen ideeën en is geinteresseerd om de concepten met Eredivisie CV door te nemen. Een woordvoerster wil niet ingaan op wat het eigen bod van KPN is geweest.

Over circa een maand moet duidelijk worden wat het aanbod zal worden bij welke distributeurs voor de kijkers van het livedeel. Het live-aanbod zal overigens ook uit een nader bekend te maken entertainmentaanbod bestaan. De vrouwenvoetbalrechten zijn niet verdeeld door gebrek aan belangstelling.

2 thoughts on “Eredivisie Voetbal terug naar NOS; liverechten via eigen aanbod”

  1. Ik keek eerst live Eredivisie wedstrijden op internet met P2P programma’s, maar steeds meer Nederlandse sites die streams aanbieden verdwijnen. Ik ben nu aan het kijken welke aanbieder van live voetbal het goedkoopst en ook het beste is. Op http://www.livevoetbalkijken.nl staat een handig overzicht met alle opties. Ik twijfel nog tussen Digitenne en UPC. Hebben anderen ervaringen met één van deze aanbieders?

  2. Je ziet steeds meer wedstrijden achter de decoder verschijnen, dit vind ikzelf erg zonde. Ik ben van mening dat sport altijd toegangkelijk moet zijn voor een breed publiek. Ik kijk nu dan via http://eredivisiekijken.nl maar dat is niet altijd ideaal. Iemand anders suggesties? KPN of Kabel ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *