ShopZo: nieuwe homeshopzender met Suus als submerk start morgen

Onder de naam ShopZo start morgenmiddag om 12 uur een nieuwe Nederlandse homeshopzender. De homeshopzender zal bestaan uit meerdere programmablokken. Het belangrijkste blok zal initieel negentien uur per dag uitzenden onder de naam Suus. ShopZo is een initiatief van de investeringsfondsen Trans Equity Network, Marc Fund en voormalige LiveShop directeur Marc Maters.

Maters is na het teloorgaan van LiveShop (dat in handen was van Liberty Global’s ChelloMedia) begonnen met het inventariseren van mogelijkheden om te komen tot een nieuw Nederlands homeshop-initiatief. Samen met Toine Vos en Jan Dirk Dijker, die ook bij LiveShop betrokken waren, vormt Maters de leiding van het nieuwe bedrijf HomeShopping Media dat verantwoordelijk is voor ShopZo en Suus. Maters zegt desgevraagd tegenover DutchMedia via-via met zijn businessplan de investeerders te hebben gevonden. Marc Fund is een fonds waar Walter van der Mee, voormalig topman van Publicis samen met Hessel Lindenbergh (oud-ING topman) en Ben van der Schaik (voormalig Fokker en DaymlerChrysler Barzilie topman) de Raad van Advies van vormen en die onder leiding staat van Bernie Veldhoen.

ShopZo zal initieel alleen bij Zesko Holding (Casema, @Home en Multikabel) digitaal te zien zijn. Met andere kabelaars is de zender nog in gesprek. Bij het @Home-smaldeel van Zesko is ShopZo ook analoog te zien op de voormalige uitzendplek van LiveShop. In een klein gebied van het Casema-smaldeel van Zesko zal ShopZo ook analoog te zien zijn vanaf morgen. Marc Maters ziet analoge distributie niet als kerndoel, maar verwacht dat dit een beperkte tijd nog relevant is, maar wel aflopend: “Wij gaan voor digitaal”, zo is het credo. De zender zal overigens geen programmaraden bezoeken.

Suus zal als programmablok gericht zijn op vrouwen. De produkten die zullen worden aangeboden zijn aldus vooral gericht op sieraden, horloges, persoonlijke verzorging, mode en accessoires alsmede produkten voor in de keuken en in en rond het huis. De programma’s zullen allemaal van te voren opgenomen shows omvatten. Een aantal presentatoren die eerder homeshopprogramma’s maakten, waaronder René Kogelman en Anja van Kampen zullen bij ShopZo/Suus terugkeren. Initiatiefnemer Maters benadrukt dat de uitzending echt als Nederlands origineel produkt worden gebracht en geen ingekochte buitenlandse content omvat. Volgens Maters is homeshopping andere landen in Europa een bewezen concept: Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk zijn daar vooorbeelden van. De bedoeling is dat ShopZo op termijn ook uitzendblokken van andere leveranciers zal kunnen aanbieden, telkens op andere doelgroepen gericht. ‘s Nachts is het de bedoeling dat – net zoals bij de zenders van ProSiebenSat.1 Media (SBS Broadcasting) en RTL Group (RTL Nederland) het geval is, erotische reclame worden uitgezonden.

De nieuwe zender zal binnen één jaar breakeven moeten draaien. “We nemen daar de tijd voor”, aldus Maters die aangeeft dat het verschil met LiveShop is dat ShopZo een stuk efficienter en bescheidener is opgezet, en zich duidelijker op doelgroepen profileert. Bovendien zijn de contracten met de kabelaars anders, zo stelt de initiatiefnemer, die er ook op wijst dat opgenomen homeshopping een beter programma oplevert dan live uitzendingen waardoor de ter ziele gegane zender LiveShop vaak bij de bloopers van de “TV Draait door” zat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *