UPC start HD-offensief; HD-ontvangers ook in de verkoop

Kabelexploitant UPC Nederland start een HDTV-offensief. De op een na-grootste kabelaar die actief is in onder meer de twee grootste Nederlandse steden, zal hiertoe voortaan digitale HD-ontvangers ook middels verkoop aanbieden. De kabelaar gaat op 24 juni ook van start met de Hoge Definitie-video-op-aanvraagdienst UPC On Demand HD. UPC kondigde aan het EK-Voetbal en de Olympische Spelen middels Nederland 1 HD aan te zullen bieden. Ook zegt UPC in gesprek te zijn met de publieke landelijke omroep om in navolging van Zesko/Ziggo Nederland 1, 2 en 3 in 2009 in HD aan te zullen bieden.

Per 15 mei zal UPC starten met de verkoop van HDTV-kabelontvangers, die alleen in het UPC-gebied werken en waarvan de software volledig door UPC wordt ingevuld. UPC gebruikt alleen ontvangers van Philips voor de HDTV-toepassingen. Volgens een zegsman wordt komende periode bekeken of ook de standaardkabelontvangers middels verkoop in de markt kunnen worden gezet. Tot nu toe werkt het digitale televisie-concept bij UPC alleen middels verhuur/bruikleenconcept. Het zogeheten HD-basisabonnement (met Starter HD) zal 9 euro per maand bovenop het standaardtarief (16,37 euro per maand) kosten (totaal aldus 25,37 euro per maand). Het ‘Royaal’ Compleet HD abonnement zal 13 euro bovenop het standaardtarief kosten (totaal 29,37 euro per maand).

Per 7 mei zal UPC komen met HDTV ontvangers met harddisks en Personal Videorecorder (PVR) functionaliteiten die ze aanduidt met DVB (Digitale Video Recorder). Deze ontvangers zijn vooralsnog alleen in huur/bruikleenconcept beschikbaar voor resp. 18 euro per maand (starter HD, totaal 34,37 euro per maand) en 22 euro per maand (totaal 38,37 euro per maand).

Het HDTV-zenderaanbod bij UPC is overigens nog beperkt. Alleen National Geographic Channel en Discovery Channel zijn in Hoge Definitie beschikbaar als volwaardige HD-zenders. Film1 en Sport1 zenden voor Film1/Sport1-abonnees programma’s die ze in HD kunnen uitzenden, in Hoge Definitie uit. Begin mei hoopt UPC de Amerikaanse zender Voom HD toe te voegen. Voom HD is een zender met allerlei soorten HD-content die in handen is van de Amerikaanse kabelaar CableVision en die in Europa wordt vertegenwoordigd door UPC-zusterbedrijf ChelloZone. Eind mei start ook History Channel in hoge definitie bij UPC, eveneens een zender die door het UPC-zusterbedrijf ChelloZone wordt vertegenwoordigd (maar in handen is van BSkyB, Hearst, ABC en NBC).

Volgens UPC komt de hoge prijsstelling van de HD-kanalen doordat contentaanbieders die duur zouden wegzetten. Een ‘kip-ei’ discussie. Om HDTV met generalistische Nederlandse zenders een rol van betekenis te laten worden, zal UPC in navolging van Zesko Holding ook een substantiĆ«le bijdrage doen voor de realisering van HDTV-content bij de publieke landelijke omroep op Nederland 1, 2 en 3. Ivo Logtman, verantwoordelijk bij UPC voor de content, verwacht dat er snel een overeenkomst zal worden getekend opdat de drie landelijke publieke zenders hun content ook bij UPC kunnen aanbieden. Volgens Logtman is met de publieke landelijke omroep afgesproken dat de zenders in het laagste HD-pakket (zijnde minimaal 25,37 euro per maand bij aanschaf HD-ontvanger) kunnen worden uitgezonden. Bij Zesko Holding is voor ontvangst hiervoor alleen het standaardtarief van 15,90 euro per maand alsmede de in te voeren digitale basisbijdrage (15 euro per jaar) verschuldigd; zij het dat bij Zesko Holding de HD-ontvanger 338,90 euro kost. Zesko Holding (Ziggo) hoopt nog dit kwartaal te komen met een soortgelijk aanbod aan HD-content met zowel video-on-demand als PVR-functionaliteiten. Prijsstellingen hiervan zijn nog niet bekend, anders dan dat het waarschijnlijk is dat deze middels verkoop zullen worden aangeboden.

UPC is van de HD-aanbieders in Nederland de duurste aanbieder; Zesko volgt met gemiddeld 21,10 euro per maand (inclusief in te voeren digitale basisbijdrage). Zesko biedt daarvoor National Geographic HD, Discovery HD, BravaHDTV en HD1 NL (, Inclusief het settopboxpakket en het themapakket kost het HD-aanbod van Canal Digitaal Satelliet gemiddeld 14,95 euro per maand. Op satelliet zijn overigens – afhankelijk van de installatie – ook zonder kosten HD-zenders beschikbaar zoals BBC HD, Anixe HD en Luxe TV HD; binnenkort zijn ook ARTE en ITV in HD beschikbaar. Canal Digitaal Satelliet (en TV Vlaanderen) presenteerden de afgelopen weken hun nieuwe HD-aanbod. Net als UPC, werkt Canal Digitaal Satelliet daartoe samen met Philips. De Philips-satellietontvanger omvat daarbij nog niet alle functionaliteiten (teletekst via HDMI, Diseqc e.d.); deze wordt in juli wel verwacht. Satelliethuishoudens kunnen in tegenstelling tot de kabelaars kiezen uit een keur van onafhankelijke producenten van HD-ontvangers.

8 thoughts on “UPC start HD-offensief; HD-ontvangers ook in de verkoop”

 1. Dus gaat UPC extra geld vragen voor de doorgifte van Nederland 1,2 en 3 ??
  Schandalig gewoon. We hebben de omroepbijdragen al betaald via de belastingen.
  Minister Plaskerk, mag ik dit allemaal wel??

 2. @Freej: NL 1, 2 en 3 blijven natuurlijk beschikbaar in standaard resolutie en dan kost het niks extra. De publieke omroep kan geen programma’s in HD produceren zonder bijdrage van de kabelbedrijven. Ook omdat EZ tot nu toe geen geld beschikbaar stelt voor de introductie van HD in Nederland. Daarom betaalt Zesko bijvoorbeeld 2 miljoen aan de NPO, die dat bedrag in de meerkosten van HD-producties investeert. Logisch dus dat abonnees voor een extra dienst ook wat extra betalen. Voor niets gaat de zon op. De publieke omroep heeft vanaf juni uitzendingen in HD, bij RTL en SBS gaat dat nog jaren duren.

 3. Puk: kan niet bestaat niet. Voorbeeldje: de DAB uitzendingen die 1,6 miljoen euro kosten per jaar is feitelijk wegggegooid geld. Dat geld kan ook anders ingezet worden om maar iets te noemen…De publieke landelijke omroep krijgt bovendien miljoenen extra ‘herstel’ gelden van het ministerie van OCW, waar wellicht ook iets uit te halen valt.

  Het is een kwestie van keuzes maken.

  Freej: heb nagevraag bij het Commissariaat voor de Media, maar zolang het de ‘redactionele’ onafhankelijkheid niet aantast, mag het…

 4. Een schande voor Europa!!!
  We zijn straks het enige land in West Europa waarvoor de kijkers extra moeten betalen voor de HD versies van de publieke omroep.

 5. @Free,
  Niet zo heel vreemd, want in andere landen is het kijkgeld veel en veel hoger dan dat wij vroeger hier ooit moesten betalen.
  Mensen die zo graag HD willen hebben, betalen gedeeltelijk via de provider.

 6. Dat is relatief….in Nederland zijn er ook nog regionale publieke omroepen en zelfs lokale publieke omroepen die apart gefinancierd worden. In de meeste landen zijn die onderdeel van de nationale publieke omroep (ook bij de BBC, France Television, Rai, ARD/ZDF, etc.). Oftewel Nederland zit vermoedelijk in de middenmoot als je alle publieke omroepgelden van belastingwege bij elkaar optelt…

  In ieder geval doet de VRT het in Vlaanderen goedkoper….

 7. Ach ja, Multikabel vraagt ook voor de thema zenders van de publieke omroep extra geld. Deze thema kanalen worden toch echt bekostigd uit de belasting gelden. Ik snap niet dat dit allemaal maar kan.

 8. Ik ook niet en het wordt tijd dat Nelie Smit Kroes eens op europees niveau hier naar kijkt. De publieke omroep werkt nu mee aan winst door derden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *