Xite: nieuwe jongeren-muziekzender van start

Onder de naam Xite start op initiatief van ondernemer Derk Nijssen een nieuwe muziekzender voor jongeren die samen met Rachel Gomez Y Maseland tot stand komt. Gomez Y Maseland was eerder voor het toenmalige Viva Media AG werkzaam als leidinggevende bij de muziekzender The Box tot dat deze door MTV Networks/Viacom werd overgenomen. Nijssen heeft o.a. de bedrijven YourNews (een contentleverancier die in 2001 failliet is gegaan) en Yarosa onder zijn hoede gehad. Yarosa, een bedrijf dat vooral in mobiele transactiecommunicatie voor televisie handelt, verkocht Nijssen eerder dit jaar aan The Mobile Generation Company.

Xite krijgt financiele steun van Henq Innovatie Fonds 1, een technostartersfonds die allerlei startende bedrijven wil ondersteunen. Ook United Broadcast Facilities (UBF) investeert in het bedrijf. UBF is eerder samen met Xite een joint venture onder de naam Rebel Technologies aangegaan om interactieve applicaties en diensten voor digitale televisie waaronder video on demand te ontwikkelen. Rebel investeert in Xite.

Xite zal zich richten op 13 tot 24-jarigen. De bedoeling is dat kijkers ‘zelf bepalen welke clips zij willen zien’ waarbij deze ook gedeeld kunnen worden. De verwachting is dat het bedrijf op zowel digitale kabeltelevisie met interactieve toepassingen waaronder mobiele telefonie actief zal worden. Een UPC-woordvoerder bevestigt de start van de zender Xite, maar zegt dat het bij de start (vooralsnog) alleen gaat om de tv-zender. Andere applicaties zijn via de UPC-kabel volgens de woordvoerder thans niet aan de orde. Ziggo zal de zender vooralsnog niet uitzenden. Xite wil zelf nog geen nadere informatie geven over haar plannen. Xite had oorspronkelijk de werktitel ‘Base7’ en heeft sinds begin november vorig jaar een uitzendlicentie. De zender is actief vanuit Rotterdam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *