Eurosport HD van start; ook bij standaardpakket Ziggo

De HDTV-zender van Eurosport is vandaag van start gegaan. De zender die initieel ook vanaf het startmoment bij Ziggo te zien zou zijn, is wegens technische problemen bij de kabelaar thans nog niet te zien. Deze technische problemen hebben te maken met de Samsung HD ontvanger die de meeste Ziggo-HD-abonnees voor HD-kabelontvangst gebruiken. Ziggo zal – zodra de technische problemen zijn opgelost – Eurosport HD uitzenden in het standaardpakket (Televisie Z1 dat bij het uniforme tarief 15,90 euro per maand kost), en aldus niet meer abonnementskosten vragen voor ontvangst daarvoor. Eurosport HD is via de kabel de eerste Hoge Definitie-zender die zonder meerkosten in het standaardpakket beschikbaar komt. Vanaf begin juni tot 24 augustus zal ook Nederland 1 HD uitzenden in het standaardpakket, om vervolgens begin 2009 – als Nederland 1, 2 en 3 in HD-versies beschikbaar komen, terug te keren.

Eurosport HD zal alleen de evenementen in HD uitzenden die beschikbaar zijn in HD. Overige uitzendingen worden ‘geupscaled’ in HD aangeboden. De pan-Europese sportzender, die in handen is van het Franse TF1 claimt van alle sportzenders het ‘grootste in HD geproduceerde aanbod’ te hebben. De Tour de France, het EK Voetbal, het Roland Garros tennistournooi alsmede de Olympische Spelen worden via Eurosport HD in hoge definitie uitgezonden. De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) heeft op Nederland 1 thans alleen de Olympische Spelen en het EK Voetbal in HD gecontracteerd. Of de Tour de France bij Nederland 1 in HD zal worden uitgezonden, hangt af van de bereidheid van de NOS om bij te dragen aan de door France Télévisions gemaakte produktiekosten.

Eurosport HD is in Europa op satelliet te zien bij het Scandinavische Canal Digital, het Portugese TV Cabo, alsmede via het Hongaarse HelloHD. De aanvoer vindt plaats via de Hotbird en is vanwege de start soms free to air/ongecodeerd. Eurosport HD claimt in ‘Full HD’ uit te zenden en meldt dit ook continu onterecht ‘on screen’. Eurosport HD zendt echter uit in de 1080 interlaced standaard; Full HD betekent 1080 progressive. Er is thans nog geen televisiezender ter wereld en consumentenontvangstapparatuur beschikbaar om in Full HD uit te zenden; Blu Raydisks kunnen wel 1080 progressive-materiaal bevatten.

In Nederland is voor Eurosport tot nu toe alleen een accoord gesloten met Ziggo over distributie. Naar verluid zou nog gesproken worden met distributeurs als UPC, CAIW en Canal Digitaal Satelliet. Een ingewijde meldde DutchMedia dat de gesprokken soms moeizaam lopen, doordat Eurosport te veel geld zou vragen voor doorgifte van het HD-signaal. Canal Digitaal satelliet is overigens ook in gesprek over de uitzending van Eurosport2, de ‘tweede’ Eurosport-zender die op satelliet nog niet wordt aangeboden voor de Nederlandse markt.

10 thoughts on “Eurosport HD van start; ook bij standaardpakket Ziggo”

 1. Dacht gelezen te hebben dat Eurosport in de SD versie op 25 Mei ook over zou gaan van 4:3 naar 16:9.
  Gisteren was daar met de uitzendingen van Roland Garros niets van waar te nemen .
  Heb jij info wanneer dit wel zou gebeuren David?

 2. zucht..1080i is wel degelijk fullhd.
  dit was al zoo toen er nog niet eens over 1080p gesproken werd.

 3. Misschien handig als Ziggo ook aan hun helpdesk medewerkers verteld dat er problemen zijn. De gebrekkig nederlands sprekende dame hield me 10 minuten aan het lijntje om daarna doodleuk te concluderen dat Ziggo geen Eurosport HD aanbiedt want het stond niet op haar zenderkaart….

 4. Wat fantasisch!! Niks extra rekenen aan de kijker voor de HD versie.

  Waarom UPC dat niet doet is mij een raadsel.

 5. Niks extra’s rekenen voor het niet leveren van een signaal lijkt me niet meer dan normaal….

  Eurosport HD doet het namelijk nog steeds niet. Het signaal zou niet goed kunnen worden verwerkt door de Samsung HD decoder.

  Blijkbaar vonden ze het niet nodig om het eerst te testen voordat men hoog va de toren ging blazen dat Ziggo op 25 mei gratis Eurosport in HD gaat leveren aan hun klanten

 6. Jammer dat EurosportHD nog steeds niet in de lucht is.
  Nederland 1 HD valt me trouwens vies tegen, wat kwaliteit betreft.
  Het verschil met SD en HD kan ik niet ontdekken op deze zender.

  We wachten af…….

 7. Richard,geen verschil….. heb jij wel de goeie tv dan ?????
  Alleen de aangeduide programma’s worden volgens mij daar ook in HD uitgezonden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *