Tele2 Voetbal is geschiedenis; nog steeds geen duidelijkheid toekomst live voetbal

Tele2 Voetbal is sinds vorige week geschiedenis. De eigen zenders van Tele2 bestaan niet meer. Toeval of niet, afgelopen week werd ook de beursnotering van Tele2 Netherlands Holding beëindigd. Op 31 maart jl. telde Tele2 237.000 eigen ADSL2+ klanten waarvan een deel het voetbal afnam. Het voetbal werd overigens sinds de start ook via Canal Digitaal Satelliet aangeboden. Sinds september vorig jaar konden ook de ruim 300.000 Sport1-abonnees het Tele2-voetbal zien. Sinds september 2006 was Tele2 ook een samenwerking aangegaan met KPN om het Tele2 Voetbal via Digitenne van KPN en KPN Interactieve TV beschikbaar te stellen.

Tele2 draaide in Nederland eigenlijk alleen maar operationele verliezen in de periode dat het eigendom was van de voetbalrechten. Toen Tele2 de voetbalrechten verkreeg (toen nog als Versatel) wist het bedrijf trots te melden te gaan voor een half miljoen ADSL2+-abonnees. Gaandeweg werd dat geloof minder, zeker toen het eerst de rechten ging delen met KPN en later ook met de kabelaars via een samenwerking met Liberty Global’s ChelloMedia (Sport1). Tele2 gaat in Nederland wèl door met het aanbieden van televisiekanalen via IPTV als distributeur, maar zal vooralsnog geen eigen tv-zenders meer exploiteren.

Uit welingelichte kringen is gebleken dat kabelaars graag duidelijkheid wensen te hebben omtrent de toekomst van de liverechten van het Eredivisie-voetbal. Sport1-abonnees zeggen op, aangezien er geen duidelijkheid bestaat over de toekomstige uitzending van het live eredivisievoetbal en Tele2 Voetbal gestopt is, terwijl het sinds september vorig jaar gebundeld werd aangeboden. Eredivisie CV heeft de clubs voor het live voetbalrechtendeel 63 miljoen euro beloofd en rekent op 300.000 abonnees bij de start; dit moet in 2013 zijn opgelopen tot 600.000 tot 700.000 betalende abonnees. Hoe het aanbod er uit zal zien is totaal onbekend; evenals wie het wel en niet zal aanbieden en tegen welke prijs. Eredivisie CV wilde afgelopen week desgevraagd nog geen commentaar geven. Op 10 maart jl. verklaarde de directie en het bestuur van Eredivisie CV te verwachten binnen een maand met nadere informatie te komen, maar dit is niet haalbaar gebleken. Wordt vervolgd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *