Endemol topman: ‘reclame bij publieke omroep dient om publieke rol te financieren’

Endemol-topman Marco Bassetti heeft in een interview met het Italiaanse persbureau AGI tijdens een bijeenkomst van de vakbond Slc-Cgil over de publieke omroep Rai in Italië gesteld dat de reclame bij de publieke omroep dient om de publieke rol daarvan te financieren. Bassetti – de tweede man en COO van Endemol – beklaagde zich erover dat de Italiaanse publieke omroep het laagste percentage aan onafhankelijke producties zou afnemen van de Europese publieke omroepen. De Rai zou volgens Bassetti een zeer hoge interne productiegraad hebben, vergeleken met andere grote omroepen in Europa: slechts 21 % van de uitgaves oftewel 440 miljoen euro wordt extern besteed. Volgens Bassetti zou de Rai wettelijk gezien meer moeten besteden bij ‘onafhankelijke’ producenten.

De Endemol-topman reageert op geluiden vanuit Italie die van mening zijn dat er teveel aan ‘onafhankelijke’ producenten zou worden uitbesteed. Verder stelde Bassetti dat de publieke omroep Rai altijd slachtoffer is van een paradox: het maken van commerciele televisie zou niet kunnen voor een publieke omroep, terwijl als het haar culturele verdiepende rol invulling geeft, het concurrent Mediaset haar gang laat gaan. Bassetti verdedigde daarop nog de specifieke rol en kwaliteiten van onafhankelijke producenten.

Overigens is Bassetti zelf niet geheel onafhankelijk. Zijn vrouw, Stefania Craxi is sinds 12 mei jl. als lid van Popolo della Libertà/Forza Italia (de partij van Berlusconi) staatssecretaris van buitenlandse zaken namens de regering Berlusconi IV. Stefania Craxi is de dochter van de zeer omstreden, meervoudig tot corruptie beschuldigde sociaaldemocratische ex-premier Bettino Craxi die in 1994 naar Tunesië vluchtte, waar hij tot zijn dood (in 2000) leefde. Stefania Craxi verdedigt haar vader die o.a. de komst van Silvio Berlusconi’s media-imperium middels omkoping in de jaren ’80 mogelijk maakte. De vader van Stefania Craxi baande in feite ook de weg voor de mogelijkheid tot Silvio Berlusconi om zich in de politieke arena te voegen in 1994.

Bovendien is Mediaset voor 33,2 % (via Tele 5, cq. Mediacinco Cartera) eigenaar van Endemol (via Edam Aquisition Holding I Cooperatief), een positie die in Italië zo nu en dan bekritiseerd is. Ook al stelt Endemol zich op het standpunt onafhankelijk te staan, rapporteren zowel Tele 5 als Mediaset wel bij hun kwartaalcijfers telkens de resultaten van Endemol als strategische deelneming. Zoals bekend wordt Mediaset (via Fininvest) gecontroleerd door de huidige premier Silvio Berlusconi. John de Mol is samen met partners in het consortium Cyrte Fund II de andere strategische aandeelhouder van Endemol terwijl Goldman Sachs ook 33,2 % in handen heeft. De regering Berlusconi IV zal binnenkort een nieuwe (politiek overwegend regeringsgekleurde) Raad van Bestuur van de publieke omroep Rai benoemen, en heeft van de echtgenoot van de staatssecretaris van buitenlandse zaken – zijnde bestuurder van Endemol, alvast een boodschap meegekregen…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *