KPN Mobiel TV: mobiele betaaltelevisie via DVB-H

Vandaag presenteert Koninklijke KPN NV haar nieuwe produkt KPN Mobiel TV. KPN biedt deze dienst aan voor 9,95 euro per maand via de DVB-H standaard. Hiertoe heeft KPN op 6 juni 2007 één landelijk DVB-T net vrijgemaakt om die voor DVB-H te kunnen gebruiken. Via DVB-H biedt KPN naar verwachting de zenders Nederland 1, Nederland 3, RTL 4, SBS 6, Jetix/Veronica, RTL Z, MTV Music, Nick Toons, Xite, Discovery Channel en Playboy TV aan en mogelijk ook andere zenders. Onbekend is nog met welke mobiele telefoons de dienst zal worden aangeboden. Samsung zal eveneens primair partner zijn van KPN met de DVB-H dienst. KPN is in Nederland de enige partij die DVB-H diensten kan aanbieden, aangezien ze tot in ieder geval 2017 het alleenrecht heeft over de thans verdeelde commerciele DVB-T/H licenties. Het is onduidelijk of en wanneer de regering (vrij te komen) extra DVB-T/H frequenties zal verdelen. Nedelrnad is niet de eerste met DVB-H diensten in Europa. Italië had in 2006 de primeur. Operator La 3 (van H3G), onderdeel van het Chinese Hutchinson Whampoa telt inmiddels ruim 600.000 DVB-H gebruikers; terwijl in Italië ook concurrentie bestaat van Telecom Italia Mobile (TIM TV) en Vodafone. In Italie gebruiken de operatoren voor niet-bediende locaties UMTS als backup. In Europa zijn verder Duitsland (Mobile 3.0 [MFD/NEVA Media] initieel in Hamburg/Schleswig-Holstein/Berlijn, Köln/Bonn, München), Zwitserland (Swisscom) en Oostenrijk (TDF/Mediabroadcast) ook de afgelopen maand operatoren bezig geweest om DVB-H diensten te starten. In Albanië (DigitAlb) bestaat sinds december 2006 een DVB-H dienst. Onduidelijk is of er compatibiliteit bestaat in de gebruikte onderliggende technieken. In Italie zijn de concurrenten onderling wel met dezelfde technieken actief en worden de diensten ook gebundeld verkocht en niet alleen als ‘optie’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *