Satelliet Electronics met concurrent Canal Digitaal Satelliet?

Het Vlaams/Nederlandse bedrijf Satelliet Electronics wil samen met een aantal partners komen met een concurrerend platform voor Nederlandse televisie via satelliet en IPTV. Eigenaar Wil Willems zei tegenover DutchMedia dat vandaag meer details bekend zullen worden gemaakt.

Volgens Willems zal het platform via het Internet Protocol werken via satelliet (IPTV). Ook zal het mogelijk zijn via internetverbindingen de signalen geleverd te krijgen (eveneens via IPTV). Hoe de technieken werken zal later vandaag bekend worden gemaakt. De bedoeling is dat met specifieke ontvangers de tv-signalen op een gewone televisie zichtbaar worden gemaakt, waarbij een kwalitatief goed beeld wordt geleverd. De bandbreedte van de zenders zou daarbij zeer beperkt zijn, maar dankzij nieuwe technieken tot een goede kwaliteit komen. Volgens Willems is het de bedoeling om met een concurrerend komen waarbij de ‘grote’ zendergroepen als RTL Nederland (RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8), SBS Broadcasting (Net 5, SBS 6 en Veronica) , MTV Networks (MTV, TMF, Comedy Central/Nickelodeon) alsmede de publieke landelijke zenders (Nederland 1, 2 en 3) onderdeel zullen zijn van het pakket. Met RTL en SBS zei Willems in ver gevorderd stadium te zijn in de onderhandelingen. Satelliet Electronics stelt nog in onderhandeling te zijn over satellietcapaciteit via de Astra 23,5 Oost positie; de tweede satellietpositie die de regionale publieke zenders, Canal Digitaal Satelliet en SES astra in de Nederlandse markt hebben gezet. Als het bedrijf er met SES Astra niet uit komt, kijkt het naar andere satellietposities.

Satelliet Electronics is al actief op de Nederlandse markt met Astra2Connect, een internet en VOIP via satelliet, met name bedoeld voor (afgelegen) gebieden zonder kabel en/of ADSL.

UPDATE:

Helaas was het niet mogelijk om van Satelliet Electronics nadere informatie te verkrijgen op de IBC. De geheimzinnigheid over het produkt lijkt hier parten te spelen, waar eerder nog openheid over werd gegeven.

5 thoughts on “Satelliet Electronics met concurrent Canal Digitaal Satelliet?”

 1. Ik heb lang de hoop gehad dat de NOS een platform zou openen. Maar ik denk dat die het geld liever in eigen zak steken…

 2. De NOS krijgt veel bezuinigingen opgelegd en heeft interne problemen.
  Die zullen de laatste zijn met een eigen platform.

  David, geloof je dat Wijdeveld/CDS concurrentie gaat toelaten???

 3. als ze goede zenders leveren en niet zoo als canaaldigitaal elk jaar er 10€ bij doen stapik ook over in vier jaar teid van 19.95 naar 49.95 bij canaal. d t

 4. Wie kent een andere aanbieder dan CanalDigitaal van TV via de schotel? De monopoliepositie van deze aanbieder loopt behoorlijk uit de hand: Set Top Box-pakket ult.2008: €59,95 per jaar; ult.2009: €69,96 per jaar; een verhoging van maar liefst 16,7% zonder enige meerwaarde.

 5. Ref: 390591
  Niets aan te doen; zie reactie OPTA hieronder:

  Uit uw e-mail komt naar voren dat u een Set Top Box heeft van Canal Digitaal. In 2008 betaalde u hier nog € 59,95 voor en in 2009 al € 69,95. U geeft ook aan dat Canal Digitaal een monopoliepositie heeft in Nederland.

  Wij kunnen u het volgende hierover meedelen:

  ConsuWijzer ontving klachten van consumenten die zich gedupeerd voelden door prijswijzigingen van Canal Digitaal. De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) heeft daarom contact gezocht met CanalDigitaal. Wanneer een bedrijf zijn voorwaarden verandert, is het volgens de Telecommunicatiewet verplicht zijn klanten de mogelijkheid te bieden om hun overeenkomst kosteloos te beëindigen.

  Verandert er dus iets in de voorwaarden dat niet in uw voordeel is? Dan moet Canal Digitaal u daarvan (schriftelijk) op de hoogte stellen. U mag dan op het moment van de wijziging uw abonnement gratis opzeggen. Opzeggen mag tot vier weken nadat u de melding van de wijziging hebt ontvangen.

  De markt waarop Canal Digitaal actief is, is de markt voor het doorgeven van radio en televisiesignalen. Canal Digitaal heeft op deze markt een beperkt marktaandeel. Canal Digitaal moet rekening houden met concurrenten, afnemers of leveranciers. Canal Digitaal heeft daarom geen economische machtspositie. Er is dan ook geen sprake van misbruik van een economisch machtspositie. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) kan niet optreden. Als u ontevreden bent over Canal Digitaal, kunt u altijd overstappen naar een andere aanbieder van televisie, bijvoorbeeld digitale televisie of via de kabel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *