Kabel en satelliet-operatoren stoeien met modellen HDTV

Kabel en satelliet-operatoren stoeien duidelijk nog met modellen om HDTV breder geïntroduceerd te krijgen bij kijkers. Dit bleek uit de HD-update/HD Awards die gisteren in Hilversum gehouden werd. Satellietoperator Canal Digitaal maakte bij monde van haar algemeen directeur Kees Färber bekend slechts 5000 abonnees te hebben verkregen op het HDTV/themapakket dat 9,95 euro per maand kost. Dit blijken vooral bestaande abonnees te zijn die al duurdere pakketten afnamen. Het satellietbedrijf had hogere verwachtingen voor het pakket. Op 6 november werd het pakket verkleind met het vertrek van Voom HD; hierdoor zendt Canal Digitaal praktisch nog vier kanalen uit via dit pakket: BravaHDTV, National Geographic HD, Discovery Channel HD en VRT Eén HD. Laatstgenoemd kanaal is ook te zien via andere abonnementsvormen.

Ook Ziggo stoeit nog duidelijk met het concept van HDTV. Het maakte bekend dat er circa 40.000 HD-boxen van de techniek die Ziggo gebruikt, zijn verkocht. Daarmee is het aantal abonnementen bij Ziggo (totaal 3,1 miljoen abonnees) een stuk lager. Ziggo biedt daarbij BravaHDTV en Eurosport HD als ‘free to cable’. Discovery HD, National Geographic HD en History Channel HD worden voor 3,95 euro per maand aangeboden. Sport1 HD (niet bij Ziggo-West) en Film1 HD worden aangeboden voor abonnees van Film1, resp. Sport1. Ziggo verdedigde bij monde van Frans Schrijver de stelling dat HDTV zonder meerkosten in bestaande pakketten kon worden aangeboden om populairder te worden. Volgens het kabelbedrijf kan op deze wijze extra digitale abonnees geworven worden. Met digitale televisie heeft het kabelbedrijf dezelfde strategie gehanteerd, wat tot een redelijk succes heeft geleid. UPC ziet deze strategie echter anders; alleen voor Film1 en Sport1 hanteert het kabelbedrijf dit beleid. Volgens Ivo Lochtman is HDTV juist een optie waar klanten voor kiezen en die een extra kostprijs heeft. Voor Canal Digitaal geldt dat de kosten (lees transponderhuur) dient te worden terugverdiend.

De Nederlandse Publieke Omroep (Nederlandse Omroep Stichting) start naar verwachting uiterlijk eind maart met de HD-versies van Nederland 1, 2 en 3. Vorig jaar maakte Ziggo bekend daartoe garant te staan voor circa 2 miljoen euro (éénmalig) voor de publieke landelijke zenders om een aantal HD-producties te kunnen produceren. Ook UPC zal naar verwachting een bescheiden bijdrage leveren hiertoe. Eind 2009 is het de bedoeling dat Nederland 1, 2 en 3 circa 15 % van hun prime time programmering in HD zal uitzenden. De rest van de programmering wordt van standaard definitie, opgewaardeerd naar hoge definitie. UPC zal Nederland 1 HD, 2 HD en 3 HD in het HDTV-optiepakket (dus tegen extra betaling) opnemen; Ziggo zal de publieke HD-zenders in het standaardpakket aanbieden. Canal Digitaal gaf aan de publieke HD-zenders ook te zullen uitzenden, maar zei desgevraagd dat absoluut nog geen datum daartoe genoemd kon worden. In theorie kan dit nog enige tijd duren.

De commerciële zendergroepen RTL Nederland en SBS Broadcasting BV zeiden min of meer klaar te zijn voor HD-versies van hun zenders, maar met name het zakelijk model ontbreekt. Beide zendergroepen willen graag betaald worden door kabelaars, cq. een deel van de abonnementsbijdragen ontvangen. RTL Nederland stelde dat het al relatief snel komend jaar RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8 in HD-versies te kunnen leveren vanuit Luxemburg aan geinteresseerde distributeurs. SBS Broadcasting BV stelde ze dit initieel voor Net 5 snel kan realiseren als start; later gevolgd door SBS 6 en Veronica. Maar het zakelijk model om betaald te worden, dient daarvoor te worden afgesproken. Ook MTV Networks BV stelde klaar te zijn voor een Nederlandse introductie van haar pan-europese zender MTVNHD. Ook hiervoor vraagt MTV Networks BV betaling, waarover tot nu toe nog geen overeenstemming met Nederlandse distirbuteurs over is bereikt. De komende maanden hoopt MTV Networks BV die alsnog te bewerkstelligen.

5 thoughts on “Kabel en satelliet-operatoren stoeien met modellen HDTV”

  1. Zolang de HD-decoder bij Ziggo nog honderden euro’s kost en die bij UPC gratis in bruikleen wordt gegeven, zal het bij eerstgenoemde voorlopig nog wel magertjes blijven met de animo voor HD.

  2. De Humax5000 kost “maar” 150 euro en dan heb je een goede HD-ontvanger voor het Ziggo netwerk (zie ook test consumentengids van afgelopen maand).

    PS overigens is Sport 1 HD niet te ontvangen in ex-Casema gebied, wel in Multikabel-gebied. Ziggo West klopt dus niet

  3. ik snap upc niet dat ze niet gratis hd aan bieden bij hun toppakket digitaal tv zo krijg echt geen meer abonnees , en canaldigitaal is erg afwachtend als zo door gaan en niet snel publielomroep in hd gaan door geven verliezen ze klanten . groeten dj

  4. Al die omroepen willen maar geld zien, nog meer winst maken en de aandeelhouders verrijken.
    Zo wordt het dus nooit wat met HDTV als de kijker er extra voor moet betalen.

    Slaap lekker verder allemaal ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *