Minister Plasterk en PvdA-fractie in aanvaring met CDA over uitbreiding etherdekking FunX

PvdA-minister Plasterk van OCW en de PvdA-fractie is in aanvaring gekomen met het CDA over verdere FM-etherdekking voor de multiculturele radiozender FunX. Plasterk schreef eind vorige week zich te willen inzetten voor uitbreiding van verdere dekking van FunX. Het CDA zei in reactie daarop in een debat over de mediabegroting dat deze het ‘helemaal niet sympathiek’ te vinden als FunX als lokale publieke omroep uiteindelijk landelijk wordt. “Als er al frequenties zijn, dan weet ik nog wel een aantal zenders,” aldus Joop Atsma die eerder daarover stelde dat de NPS al bestaat om binnen het landelijke publieke bestel multiculturele groepen te bereiken. De PvdA-fractie wees het CDA er bij monde van Martijn van Dam op dat FunX al als landelijke publieke neventaakzender functioneert en dat het van belang is om te bezien of er grotere landelijke dekking verkregen kan worden met ‘reservefrequenties’. De CDA-mediawoordvoerder stelde dat FunX zich moet houden aan ‘oorspronkelijke doelstellingen’ en dat FunX steeds meer begint te lijken op Radio 3FM en commerciële zenders; volgens het CDA dient FunX geïntegreerd te worden bij de NPS.

Minister Plasterk wil met PvdA-collega Frank Heemskerk, de staatssecretaris van Economische Zaken bezien hoe er een uitbreiding van etherfrequenties kan komen voor FunX. Om het CDA tevreden te stellen, stelde de minister daarbij dat ‘geen onomkeerbare stappen worden genomen.” Landelijke etherdekking voor FunX ligt gevoelig bij met name commerciële partijen aangezien daarmee een vijfde landelijke publieke etherzender zou komen die dat als oneerlijke concurrentie zien.

FunX zelve stuurde tijdens het debat een persbericht waarin algemeen directeur Willem Stegeman de minister van OCW prijst voor zijn stappen. “Dat is een stimulans voor de organisatie om nu ook buiten de Randstad door te pakken,” aldus Stegeman die de toezegging van de minister als ‘bemoedigend’ omschrijft. De minister zei toe na de overleggen met Heemskerk terug te komen met de uitkomst daarvan bij de Tweede Kamer. Aan de hand daarvan moet blijken of FunX verdere FM-etherdekking zal kunnen verkrijgen. FunX zendt thans middels de lokale publieke omroeplicenties in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam via de FM-ether uit. Via de publieke landelijke uitzendlicentie, heeft FunX landelijke dekking via de digitale ether (DVB-T ook voor Digitenne-gebruikers alsmede DAB), satelliet en de kabel.

5 thoughts on “Minister Plasterk en PvdA-fractie in aanvaring met CDA over uitbreiding etherdekking FunX”

 1. Landelijke etherdeking van FunX op FM betekent niet alleen maar meer concurrentie voor de commercielen, maar treft diezelfde commercielen ook hard in de beschikbaarheid van etherfrequenties. Anders gezegd, Fun X in het hele land in de lucht houdt vrijwel zeker in dat er minsten 1 landelijk net minder is voor de commercielen. Die kunnen dan in 2011 op de resterende frequenties nog meer bieden dan ze in 2003 al deden. Schandalige praktijken van de overheid dus.
  Overigens is er een vraag over het nut van FunX buiten de Randstad omdat daar veel minder allochtonen zijn. Etherverspiling dus, of gewoon, business as usual: maximaal pesten van commercielen.

 2. De publieke omroep beschikt over zes landelijke FM netten (inclusief regio en lokaal). Deze zijn bedoeld voor publieke taken.
  In dit kader ligt het meer voor de hand de FM frequenties van radio 3 te gebruiken. Dit station voegt immers nauwelijks nog wat toe aan het boeket van stations dat via de ether wordt aangeboden.

 3. Ruud, een beetje kort door de bocht om FunX als een allochtonen zender te omschrijven. Ze richten zich jongeren woonachtig in de grote steden. De demografische gegevens wijzen uit dat hun achterban alle kleuren vertegenwoordigt. als je tegenwoordig een diversere groep aanspreekt dan wit ben je al een allochtonen zender. Wat betreft concurrentie: nonsens gezien pluriformiteit welke ook in de frequentieverdeling als een richtlijn wordt gezien. Kijk wat de vorige frequentieverdeling ons heeft gebracht……zelfs de dance zender heeft het niet overleefd terwijl zij wel op basis van deze gronden een frequentie hebben bemachtigd. Laatste: als je nu kijkt hoe jongeren zijn vertegenwoordigd in het publieke bestel is FunX een zege.

 4. Vind zowel de opmerkingen van het CDA als van blogger Ruud een behoorlijk kort door de bocht.

  Joops Aatsma zal deze prachtige site wellicht niet bezoeken. Maar desalniettemin:

  1. Er is blijkbaar behoefte aan een laagdrempelig station bij jongeren. In de randstad en Eindhoven heeft FunX een enorm bereik onder de doelgroep. Vraag jongeren naar de NPS en geen hond die weet waar de drie letters voor staan. De NPS doet haar werk dus niet goed, als het bereiken van deze groep ook een van haar doelstellingen is (zoals het CDA aangeeft in haar verweer tegen de uitbreiding van de dekking). Onlangs is de jongeren-/hiphop-delegatie van de NPS (Lijn5) ook naar FunX vetrokken. Dus integratie van FunX bij de NPS, lijkt me geen mogelijkheid, als de overheid eerlijke zaken wil doen.

  2. FunX maakt deel uit van de Publieke Omroep. Daarom heeft het andere taken dan de commercielen. Zolang de overheid het station blijft controleren op deze taken en FunX dus haar werk goed doet, is het vergelijken van de zender met de commercielen, appels met peren vergelijken. De zenders hebben totaal andere budgetten en doelstellingen. Voorbeeld: Wanneer zijn de 538-reporters het laatst de straat opgegaan om jongeren te vragen naar hun problemen?

  En om het af sluiten. Ruud:

  1. FunX is een jongerenzender. En misschien moet je wat vaker op fiets stappen. Er zijn namelijk heel veel jongeren buiten de randstad. En ja, een deel daarvan is van allochtone afkomst. Dat heet nou multiculturele samenleving. Van Groningen tot Maastricht, ons land is prachtig gekleurd met mensen met diverse achtergronden. En voor de duidelijkheid, ook autochtone jongeren (waaronder mijn kinderen) in de randstad luisteren graag naar FunX. Anders wordt je niet zo groot. Beiden punten vormen wellicht de reden dat de commercielen zich zo druk maken om dat oprukkende zendertje. Want hoeveel reclame snoept FunX nou weg bij de grote jongens? Daar ben ik wel benieuwd naar!

  2. Het frequentie-probleem gaat veel verder dan FunX en staat hier volgens de PvdA vrijwel los van (zie boven). Van Dam heeft het in dit artikel over het verdelen van reserveferquenties. Op dit moment zendt FunX ook uit op verschillende frequenties per regio. En daar heeft de jonge luisteraar blijkbaar geen enkel probleem mee, dus dat kan zo blijven. Maximaal pesten van de commercielen? Denk eerder aan het maximaal bereiken van de nieuwe jongeren, die al zo moeilijk te bereiken zijn anno 2009.

  Kortom, zelfs als blogger Ruud Hendriks van zijn achternaam heet en bang is voor eigen portemonnee, lijkt de uitbreiding van FunX niemand in de weg te zitten. Niks aan de hand. Het station bedient jongeren en doet dat blijkbaar goed, anders zou mediabaas Plasterk zijn kaken stijf op elkaar houden. Jammer dat het CDA zich niet meteen kan vinden in dit plan. Wellciht komt dat nog wel, na nader onderzoek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *