Grote kabelaars verhogen tarieven iets onder inflatie

De grote kabelaars UPC en Ziggo verhogen hun kabeltarieven net iets onder het inflatiecijfer. UPC maakte vandaag haar nieuwe geharmoniseerde standaardtarief (voor analoge kabelradio en -televisie) bekend. Dit bedraagt per 1 januari aankomende 16,70 euro per maand en was het afgelopen jaar 16,37 euro per maand. Ziggo vraagt per 1 januari aankomende 16,25 euro per maand voor haar standaardpakket analoge en digitale kabelradio en -televisie; dit was het afgelopen jaar 15,90 euro per maand.

Bij UPC kost het standaardpakket analoge en digitale kabelradio en -televisie (‘UPC Starter’) per 1 januari in totaal 20,70 euro per maand. Bij UPC zijn sommige abonnementstarieven van een aantal varianten verder verhoogd. Zo zijn de “UPC Starter DVR” (digitale kabeltelevisie met een digitale operator gecontroleerde digitale videorecorder), “UPC Starter HD DVR” (de HD-variant daarvan), het UPC-pluspakket (UPC Royaal geheten, alsmede varianten UPC Royaal DVR, UPC Royaal HD en UPC Royaal HD DVR) met een halve euro per maand in prijs verhoogd, naast de 33 cent-verhoging.

UPC-woordvoerder Ronald Sutmuller stelt namens UPC dat  “in al onze wijsheid vindt dat er in deze situatie al heel wat financiële onzekerheid op ons afkomt en daar niet aan wil bijdragen. Televisie is toch een soort primaire levensbehoefte.” 75,7 % van de huishoudens in het UPC gebied die een abonnement kunnen nemen heeft een UPC-abonnement. 24,3 % niet. Volgens Sutmuller is de dalende lijn van het aantal abonnees (2,068 miljoen, stand 30 september jl.) niet per se het uitgangspunt, al hoopt de woordvoerder uiteraard wel dat de daling omgebogen kan worden en klanten terugkeren. De woordvoerder wijst ook op feitelijke concurrentie die gaande is. Namens Ziggo stelt communicatiedirecteur John Burger dat bewust is gekozen voor “niet scherpe verhogingen”. Ziggo heeft een abonneegraad van 81,6 % (3,263 miljoen abonnees, stand 1 juli jl.). Ziggo is volgens Burger niet bevreesd voor forse dalingen van abonnees; “we halen omzetstijgingen uit onze produkten,” aldus de woordvoerder. UPC en Ziggo bedienen gezamenlijk meer dan 90 % van de kabeklanten. De kabelaars ontkennen prijsafspraken met elkaar te hebben gemaakt, maar stellen beiden dat de tarieven in principe voor een jaar vastliggen. De kabelaars zijn niet gebonden aan tariefregulering wat betreft de kabeltarieven. In  Vlaanderen – net als Nederland een kabelregio – waar wèl tariefregulering bestaat en waar Telenet als zusterbedrijf van UPC actief is als kabelmonopolist, bedraagt het tarief 13.75 euro per maand (inclusief 21 % BTW en auteursrechten). In Baarle-Nassau waar Telenet ook actief is, is het kabeltarief door een lagere auteursrechtenbijdrage 12,11 euro per maand.

Satellietaanbieder Canal Digitaal wijzigt haar tarieven op 1 mei (settopboxpakket) en 1 augustus (overige pakketten). Op 1 oktober werd het Digitenne van KPN-abonnement verhoogd van 6,95 euro per maand naar 7,50 euro per maand.

3 thoughts on “Grote kabelaars verhogen tarieven iets onder inflatie”

  1. De 150.000 radio- en televisieabonnees van CAIWAY betalen vanaf 1 jan ook 3,5% meer voor het standaard analoge/digitaal pakket t.w. 15,45 per maand.

  2. Daarom is het ook zo ontzettend jammer dat Nederland geen FTA pakket heeft. Dan kan je ook geen prijsstijgingen krijgen.
    Nu rijzen de prijzen de pan uit hier om televisie te kijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *