5 Publieke themazenders stoppen op 31-12; toestemming twee nieuwe kanalen ontbreekt nog

De publieke landelijke omroep stopt op 31 december met het doorgeven van vijf publieke themazenders. De 12 overige kanalen blijven bestaan. Het einde van de vijf kanalen was al eerder aangekondigd. Een deel van de programmering van de te schrappen kanalen zal zijn plek moeten vinden bij de blijvende 12 kanalen alsmede deels al dan niet op aanvraag per programmatitel via Uitzending Gemist via internet beschikbaar blijven. Het gaat om de evangelische zender Omega TV (EO), de educatieve zender Nederland E (RVU-Teleac/NOT), Dier & Natuur TV (AVRO) en de alternatieve muziek-zender 3voor12 Central (VPRO) alsmede 3voor12 On Stage (VPRO). De 3voor12 zenders van de VPRO gaan wel op internet door. De zender /Geloven (nu nog van de NCRV) zal worden omgevormd tot ‘Spirit 24’ een kanaal dat meer in de breedte over religies en levensbebeschouwing gaat. Voor het combinatiekanaal Sport en Politiek24 alsmede een jongeren/jeugdkanaal (kinderen en ouders) loopt nog een aanvraag bij de minister van OCW. De woordvoerder van minister Plaster (PvdA) liet weten dat een voorgenomen besluit hiertoe ‘begin 2009’ aan de Tweede Kamer zal worden toegezonden. Eerder had de minister beloofd dit voor het eind van dit jaar te doen. Zolang de toestemming niet gegeven kunnen deze kanalen niet starten ter vervanging van twee bestaande kanalen. Opvoeden doe je Zo (KRO) en Politiek24 (NOS) blijven dan ook tot die tijd in de huidige vorm voortbestaan. Overigens dient de minister ook nog een oordeel te geven over een aantal themaradiokanalen waarvoor ook aanvragen zijn gedaan. Het gaat om Radio 2 Cabaret, Kleinkunst, levenslied, Radio 3FM Serious Talent, Radio 3FM Live, Radio 3FM Mega Top 50, Radio 3FM Alternative, Radio 4 Musica Religiosa, Radio 4 Young Professionals Klassiek, Radio 4/6 Eigentijdse muziek, Radio 5 Hollands Glorie, Radio 6 Young Professionals Jazz & Wereldmuziek alsmede FunX Flavours/Hiphop. Besluitvorming door de minister hierover zal ook begin 2009 volgen. Overigens heeft de landelijke publieke omroep met de grote kabelaars (UPC en Ziggo) nog geen overeenstemming over een nieuw distributiecontract voor de themakanalen. Het huidige contract verloopt op 31 december aankomende. De te schrappen themakanalen zullen per 31 december worden vervangen door verwijzende promo’s, waarna op 5 januari 2009 de uitzendingen hiervan zullen worden beĆ«indigd.

6 thoughts on “5 Publieke themazenders stoppen op 31-12; toestemming twee nieuwe kanalen ontbreekt nog”

  1. De publieke themakanalen moeten gewoon gratis zijn en niet in dure pakketten Overal in Europa zijn de thema van de publieke omroep gratis te zien.

  2. De themakanalen kunnen niet gratis zijn, want de kabelmaatschappijen betalen er ongeveer 8 miljoen voor. OCW draagt slechts 3,5 miljoen bij. De kabelmaatschappijen financieren dit aanbod dus grotendeels, niet de overheid.

  3. Peter: een kleine toevoeging op jouw stellingname: kabelaars zijn hier een tussenschakel om het bij de burger/consument weg te halen, want het is de kabelklant die door de afname van digitale pluspakketten extra bij moet dragen om de publieke themazenders te moeten zien. De kabelaars betalen dat echt niet uit eigen zak…(maar houden uiteraard wel een marge over voor zichzelf)

  4. Veel mensen willen steeds minder betalen maar verwachten wel meer zoals bijvoorbeeld digitale televisie en internet…. Het is moeilijk om hier een middenweg in te vinden!!
    Mark
    wellesnietes.blogspot.com

  5. ze kunen beter themakanelen op doeken en inversteren in 3 goeie hdtvkanalen daar ziten de opte wachtend meer dan thema kanalen . groeten dj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *