KPN wint aanbesteding DVB-T Nederlandse Omroep Stichting

Koninklijke KPN NV heeft de aanbesteding gewonnen van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) voor de zenderexploitatie van Nederland 1, 2 en 3 alsmede Radio 1 t/m 6, Concertzender, FunX Landelijk, de regionale publieke omroepen die via DVB-T (de digitale ether) landelijk vrij (free to air) worden uitgezonden. De openbare Europese aanbesteding was in januari 2008 uitgezet, en heeft gister geresulteerd in de ondertekening van contracten tussen KPN en de NOS. Oorspronkelijk zou de betekening – volgens het aanbestedingsdocument – in april 2008 plaats vinden met als ingangsdatum 1 oktober 2008. Desgevraagd willen KPN en de Nederlandse Omroep Stichting geen nadere informatie over het contract, anders dan dat dit tot 31 januari 2017 doorloopt, de termijn waarop de DVB-T vergunning aan de NOS is verleend. Volgens betrokkenen omdat de ‘inhoud van het contract vertrouwelijk is’. Volgens de NOS duurde de gunning uiteindelijk langer dan bedoeld was, om ‘puur logistieke’ redenen. KPN is overigens ook eigenaar van Digitenne, die gecodeerd als betaalpakket de commerciële zenders aanbiedt. Nederland 1, 2 en 3 worden via de KPN-EPG van Digitenne op de eerste drie plekken geplaatst. Praktisch is met het nieuwe contract er niets gewijzigd, aangezien KPN al dankzij een onderling contract sinds december 2006 Nederland 1, 2 en 3 ongecodeerd uitzendt via DVB-T. Die contractuele relatie dateert al van 2002 toen de (toen gecodeerde) DVB-T uitzendingen begonnen, oorspronkelijk onder de vlag van Digitenne BV die in 2006 over is genomen door KPN.

Het ministerie van OCW heeft voor de DVB-T uitzending van de publieke zenders in het kader van de ‘switch-over’ tot en met 2010 2 miljoen euro per jaar op de Mediabegroting staan; onduidelijk is hoeveel de DVB-T uitzending van Nederland 1, 2 en 3, de regio-omroepen en de publieke radiozenders echter kosten.

De NOS heeft ook nog een aanbesteding uitstaan voor de satellietuitzending van Nederland 1, 2 en 3 waarop Canal Digitaal – die de zenders thans aanbiedt – in ieder geval heeft ingeschreven. De afronding van die aanbesteding laat nog op zich wachten.

5 thoughts on “KPN wint aanbesteding DVB-T Nederlandse Omroep Stichting”

  1. Wat ik niet helemaal begrijp is hoe dat dan zit bij satelliet verspreiding. Je zou toch verwachten dat de publieke omroepen (landelijk en regionaal) zélf transponders huren voor hun zenders, zoals we in Duitsland en Groot Brittannië zien. Zo kan je tenslotte zelf bepalen wat de technische kwaliteit van uitzending moet zijn. Dat ze de exploitatie (EPG e.d.) gunnen aan een provider klinkt wel logisch.

    Bij DVB-T heeft men een eigen transponder waarop de KPN niets mag toevoegen uit het commerciële pakket. Canal Digitaal daarentegen rommelt heel wat af met de transponder waarop de publieke zenders zitten, waardoor de technische kwaliteit volgens kenners onder druk komt te staan. Dat zou je toch eigenlijk niet willen.

    Maar misschien overzie ik het plaatje niet helemaal.

  2. Het zou eens goed zijn als de publieke omroep hun zenders zelf ging uitzenden en niet meer via Canal Digitaal. Canal Digitaal geeft de zenders door in een bedenkelijke krappe bandbreedte op de satelliet waar de Engelse en Duitse en Scandinavische publieke omroepen hun neus voor optrekken. Canal Digitaal heeft belang bij zoveel mogelijk zenders proppen op een transponder met alle mogelijke ellendige gevolgen van dien.

  3. De PO zou problemen met de kwaliteit gemakkelijk kunnen voorkomen door bij de aanbesteding een bepaalde minimale beeld- en geluidskwaliteit op de geven,
    Dat minimum zou inderdaad boven de huidige instellingen moeten komen te liggen,

  4. De bedenkelijke bandbreedte is compleet onzin. De BBC gebruikt niet meer of minder bandbreedte dan CDS gebruikt voor Nederland 1,2 en 3. Er zijn enkel Duitse publieke omroepen die uitzenden in 8 Mbit/sec wat de kabel in Nederland ook doet voor Nederland 1,2 en 3 en de meeste commerciele omroepen. SD in HD bitrates(!) Dat vind ik pas bedenkelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *