Stichting Nederlandse Omroep Stichting een feit

De Stichting Nederlandse Omroep Stichting is formeel een feit. Het is de afspllitsing van de programmatische radio/televisie/teletekst-tak van de Nederlandse Omroep Stichting. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel is geformaliseerd met terugwerkende kracht tot 1 januari jl. De nieuwe stichting is een gevolg van de politieke wens van minister Plasterk om de concessiehouder van de landelijke publieke omroep alsmede de bestuurstaken daartoe te scheiden van de programmatische taken waarvoor ze in de huidige nog verantwoordelijkheden heeft.

De nieuwe Stichting Nederlandse Omroep Stichting (Stichting NOS) heeft als statutaire doelstelling het “in opdracht van de Nederlandse Omroep Stichting uitvoering geven aan het verzorgen van een programma en een teletekstprogramma voor de landelijke publieke omroep, alsmede het verrichten van de daarmee samenhangende activiteiten.” Alhoewel de Mediawet niet gewijzigd is en wettelijk gezien de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) en de Stichting NOS in feite één ongedeelde organisatie behoren te zijn, heeft de Raad van Bestuur van de NOS besloten over te gaan alvast per dit kalenderjaar NOS-RTV te verzelfstandigen in Stichting NOS. De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) zal naar verwachting haar naam formeel wijzigen per 1 januari 2010 in Stichting Nederlandse Publieke Omroep (Stichting NPO) indien het parlement accoord gaat met een eind vorig jaar ingediende mediawetswijziging. De Raad van Bestuur van de NOS loopt daarmee wel vooruit op parlementaire behandeling van een wet.

Tot die tijd blijven de Nederlandse Omroep Stichting en de Stichting Nederlandse Omroep Stichting naast elkaar bestaan. De verwachting dat pas in de zomer van 2011 het eerste volledige jaarverslag met bijbehorende data van de ‘gescheiden’ Stichting NOS en NOS zal verschijnen (over 2010) volgens de nieuwe wettelijke ‘geschieden’ NOS-kaders. Financiele gegevens van de programmatische NOS waren tot nu slechts sumier opgenomen in het jaarverslag van de NOS. De benaming NPO wordt overigens door de Nederlandse Omroep Stichting sinds 15 maart 2007 gebruikt. Stichting Nederlandse Omroep Stichting zal op haar beurt per 1 januari 2010 haar naam kunnen wijzigen in Nederlandse Omroep Stichting. Gerard Dielessen vormt volgens de Kamer van Koophandel de zelfstandig bevoegde bestuurder. Jan de Jong en Geert Hofman zijn daarbij onderdeel van de directie. Zoals in de nieuwe wet opgenomen vormen de drie leden van de NOS-Raad van Bestuur (Ruurd Bierman, Cees Vis en Henk Hagoort) de Raad van Toezicht van de nieuwe Stichting NOS. Met de oprichting van de Stichting NOS komt een einde aan bijna 40 jaar ‘ongedeelde’ NOS, die op 9 juni 1969 is opgericht als samenvoeging van de Stichting Nederlandse Radio Unie (10 februari 1947) en de Nederlandse Televisie Stichting (31 mei 1951).
Zie ook https://dutchmedia.nl/blog/?p=1387

5 thoughts on “Stichting Nederlandse Omroep Stichting een feit”

 1. ben het met mijn voorganger eens kan het nog ingewikkelder..waarom moet het nu de stichting NOS worden??
  en waarom moet de nos gesplitst worden in een NPO??
  dus nos wordt (s)nos??!!

  hebben die ambtenaren in den haag en de heren in hilversum nu echt nix beters te doen??

  trouwens wat ik nooit begrepen heb waarom moeten der in hilversum zoveel omroepen meedoen om ned1,2,3 te vullen?
  ok zo zit de mediawet nu in nl eenmaal in mekaar ooit uniek omroepbestel waar het buitenland jaloers op was.
  Maar das al lang achterhaald..
  kvind de vlaamse VRT een goed voorbeeld zoals het zou moeten door de wet…vastgelegd wat de “Taak” is van een openbare publieke omroep.
  en die VRT doet het niet slecht!
  waar iedereen dus ook minderheden aan hun trekken moeten komen..
  kan toch ook zonder 25 omroepzendertjes licentie te geven waar 25 directeurtjes met elk een clubje uurtjes zendtijd mag vullen..

 2. I am trying to locate a docomentry piece on the apollo-8 project that was shot in 1969 by Rudolf Spoor, who interviewed my father about the post flight inspections.

  Can you help?

 3. De NOS wil haar naam wijzigen. Kan een stichting zo maar van naam veranderen? Is hierin niet de rechtsgeldigheid in het geding? De naam NOS heeft ook een publieke herkenbaarheid. Hoeveel mensen gebruiken nog voor de radio “Hilversum 1 of 2” voor Radio1 of 2, dat zit er gewoon ingeburgerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *