Ziggo: plan terug naar 30 in werking getreden; soms weigering uitvoering programmaraadsadviezen

Ziggo is begonnen met het plan om het analoge aanbod terug te brengen naar 30 tv-zenders. In de hele maand april worden telkens regio-per-regio gefaseerd de plannen geimplementeerd; deze maand wordt regio-per-regio een brief naar klanten verstuurd. Opvallend dat Ziggo voor zichzelf voor 27 zenders heeft vastgelegd dat deze in haar hele verzorgingsgebied van 3,2 miljoen kabelhuishoudens analoog te zien blijven. Het gaat naast de publieke Nederlandse en Vlaamse zenders om de vier RTL zenders, de drie SBS-zenders, Eurosport, Discovery Channel/Animal Planet, National Geographic Channel, BBC One, BBC Two, ARD – Das Erste, ZDF, CNN International en het eigen Ziggo-preview/infokanaal. Het Gesprek/Euronews blijft ook analoog te zien bij Ziggo in het gebied, behalve in Alphen a/d Rijn, Bodegraven, Nieuwkoop, Wadinxveen en omgeving waar de zender per 8 april analoog van de kabel verdwijnt.

Zoals bekend verdwijnt in het hele Ziggo-gebied de Franstalige zender TV5Monde analoog die daarme tweederde van haar kijkers verliest. Ook de homeshopzender ShopZo/Suus die vooral in het nieuws kwam met erotisch getinte homeshop-uitzendingen op tijden dat het niet geoorloofd is, zal veelal analoog verdwijnen. Verder valt op dat vooral TVE Internacional, Rai Uno en TRT Int in gebieden waar deze thans nog analoog op de kabel te zien zijn, het onderspit moeten delven.

Ziggo negeert soms programmaraadsadviezen

Ziggo negeert soms de adviezen van programmaraden die weigerden hun advies op verzoek van Ziggo aan te passen. De programmaraad Den Haag heeft haar advies op verzoek van Ziggo wel aangepast zonder daar ruchtbaarheid aan te geven, met als gevolg dat TVE Internacional en Rai Uno niet meer voorkomen in het advies en aldus zonder problemen van de kabel verwijderd kunnen worden. In het geval van de gemeente Utrecht, Zoetermeer en Breda ligt dit anders. De programmaraden zeggen desgevraagd wèl zenders te hebben geadviseerd in het wettelijke basispakket. Desalniettemin kondigde Ziggo aan in deze drie gemeenten de in het basispakket geadviseerde zender TVE Internacional analoog te verwijderen. In Breda gaat het ook om Rai Uno. In Gorinchem/Werkendam en omgeving weigert Ziggo Al Jazeera English op de kabel te plaatsen, officieel omdat in haar optiek deze zender uit Qatar niet beschikbaar zou zijn voor analoge distributie. Voor de situatie in Breda, Utrecht en Zoetermeer zegt Ziggo-woordvoerster

Ziggo-Woordvoerster Therese Flemminks zegt desgevraagd dat de zenders nog wel digitaal in het standaardpakket beschikbaar blijven en daarmee aan de mediawet zou worden voldaan. De Mediawet stelt echter dat de programmaraadsadviezen van het wettelijk basispakket (artikels 6.20 en 6.13) alleen van toepassing zijn op het analoge aanbod. De Ziggo-zegsvrouw zegt daarnaast dat Ziggo anders ‘in de knoei kwam met andere zenders”. De programmaraad Zoetermeer stelt de situatie te zullen bespreken in haar vergadering. De programmaraad Utrecht zei desgevraagd de situatie eerst aan te kaarten bij Ziggo, om vervolgens indien resultaat uitblijft, dit bij het Commissariaat voor de Media aan te kaarten. De programmaraad Breda heeft Ziggo aangeschreven met het verzoek Rai Uno en TVE Internacional aldaar analoog op de kabel te laten en om – nu TV5Monde wegvalt – de zender France 2 daarvoor op diens plek op de kabel te plaatsen als onderdeel van het wettelijke basispakket. Naar verwachting zullen meer programmaraden hun programmaraadsadvies daarop aanpassen. Onduidelijk is nog hoe Ziggo daarop zal reageren.

4 thoughts on “Ziggo: plan terug naar 30 in werking getreden; soms weigering uitvoering programmaraadsadviezen”

  1. Dutchmedia, betekent dit dat er minder muziekzenders analoog worden doorgegeven? De TMF, MTV en Nickelodeon / The Box gaan eraf?

  2. ShopZo-Suus hoort dan ook helemaal niet thuis op de analoge televisie. Ik zap er weleens langs omdat ik digitale tv heb en je ziet inderdaad erotiek op totaal ongepaste tijdstippen. Op analoog ben je dan ook gewoon in strijd met Nicam. Digitaal weet ik niet.

    Net zag ik ook weer sexreclames terwijl het nog licht was. Commerciele bagger.

  3. schandalig dat Ziggo het advies van de programmaraden landelijk op zo’n grote schaal negeert.
    Wat is nu nog het bestaansrecht van de programmaraden? Bepaalt Ziggo het kijkgedrag en -wens van de geabonneerden? Vorig jaar heeft in Breda e.o. een enquete plaats gevonden. Meer dan 330 handtekeningen werden verzameld om Rai Uno in de lucht te houden. Nu is men verplicht een decoder te kopen om digitaal naar Rai Uno te kunnen kijken.
    Hopelijk draait Ziggo haar eigengereide gedrag onder druk van de politiek, danwel de publieke opinie, alsnog terug.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *