René Boogaard weg bij Jetix. Jetix wordt ofwel Disney XD ofwel Disney Channel

René Boogaard is vertrokken bij de kinderzender Jetix. Boogaard was de afgelopen negen jaar algemeen directeur van de zender die tot 2003 Fox Kids heette. Jetix zal later dit jaar ofwel Disney Channel ofwel Disney XD worden. Boogaard en Jetix Europe waren niet bereikbaar voor commentaar. Jetix Nederland wilde op geen enkele wijze commentaar geven op de situatie; de van Unilever afkomstige Marieke van Heeswijk die sinds januari 2007 ‘content en nieuw business director’ is van Jetix Nederland, wilde desgevraagd op geen enkele vraag ingaan.

Boogaard maakt zijn aftreden publiekelijk via een interview met Peter Schavemaker in Broadcast Magazine, een uitgave van IBC Fourteen Limited. Daarin verklaart Boogaard dat het ‘financieel voor de wind ging’. In het afgesloten boekjaar dat tot 30 september jl. liep bleek dat de Benelux-omzetten van Jetix – waar Boogaard verantwoordelijk voor was – terugliepen van 18,19 miljoen euro naar 15,66 miljoen euro en de EBITDA resultaten (winst voor rente, belasting, amortisatie en afwaardering) terugliep van 5,19 miljoen euro naar 3,53 miljoen euro. De omzetten en winstresultaten liepen overigens ook in het Verenigd Koninkrijk, Midden-Oosten, Frankrijk en de Verenigde Staten vrij drastisch terug. Walt Disney Company die sinds 2002 circa 75 % van het bedrijf in handen heeft kocht begin dit jaar heel Jetix op. Boogaard verklaarde dat hij zich ‘niet heel prettig’ bij de methodiek en nieuwe aanpak van Disney voelt, omdat hij ‘heel erg in lokale programma-ontwikkeling’ gelooft. en het ‘prettig vindt om de vrijheid te hebben om dingen te kunnen doen’.

Eerder maakte DutchMedia al bekend dat er grote kans bestaat dat Jetix om zal worden gedoopt tot Disney Channel. Boogaard – die in februari daar niets over wilde zeggen – bevestigt dit nu tegenover Peter Schavemaker. Volgens de vertrokken directeur Boogaard kan het dan gaan om het merk Disney XD (voor jongens tussen de 6 en 14 jaar) of het merk Disney Channel (familiekanaal). Hoe dat in Nederland zal uitpakken is onduidelijk. Wel is duidelijk dat het met minder Nederlandse content gaat en dat Disney XD inmiddels in Frankrijk – waar Disney Channel al bestaat – begin april gestart zal worden. De keuze is volgens Boogaard afhankelijk van ‘beschikbare capaciteit van kabelnetten’. Wat Boogaard daarmee bedoeld, is onduidelijk. Thans is Disney/Jetix voor 50 % aandeelhouder van TV10 waar van 06 tot 18 uur Jetix op uitzendt en van 18 tot 06 uur Veronica van ProSiebenSat.1 Media (via SBS Broadcasting). Later dit jaar moet hier meer duidelijk over worden.

58 thoughts on “René Boogaard weg bij Jetix. Jetix wordt ofwel Disney XD ofwel Disney Channel”

 1. Zal wel Disney XD worden. Te meer omdat in NL kinder/jeugdzenders nog nooit 24 naar mijn weten hebben kunnen uitzenden. Ook wordt door media bedrijven (kabel etc) waarschijnlijk dan gezegd dat ze niet nog een zender in hun bandbreedte kunnen opnemen, dus wordt wel van 6 tot 18/20. Anders moeten ze het als een premiumkanaal gaan aanbieden en ik denk niet dat ze dat willen, lees verlies aan kijkers(aandeel) voor het merk Disney.
  Verder heeft Disney altijd gezegd dat NL / de Benelux te klein is voor een eigen Disney Channel.
  Daar ben ik het persoonlijk niet mee eens. Als je ziet hoe groot de Disney fanwereld in NL is dan kun je denk ik daar niet omheen. Alleen al de hype na de film “Cars” onder kinderen. Verder zijn wij als continentaal Europees land erg op Amerika gericht en kunnen/kennen kinderen hier in NL snel Engels. Naar mijn weten is de Engels beheersing hier in NL ook sterker op een lagere leeftijd dan in omliggende landen als Italië / Frankrijk die een eigen Disney Channel hebben. Kijk ook naar de tweetalige scholen (TTO) die als paddestoelen uit de grond schieten in NL.
  Zou goed zijn voor de jeugd van zeg 10 tot 14/16 om ook eens (normaal) Engels te leren via een (familie-)zender als Disney Channel waarbij (ook nog) gelet wordt op taalgebruik en geweld.

 2. Maar Luxemburg feeft ook Disney Channel,dan zouden wij ook Disney Channel kunnen hebben !! Want wij zijn zelfs groter dan Luxemburg.
  Ik hoop echt dat er een Disney Channel komt,en geen Disney XD want dat lijkt me niet zo leuk.Maar wel Disney Channel =) !
  Disney XD is meer voor jongens en Disney Channel is (vind ik) voor allebei.

 3. Hallo,
  Ik vind ook dat er een Disney Channel moet komen.
  Volgens mij vinden dat meer mensen als ik dat zo lees.
  En ik denk dat de kinderen in Nederland dat ook wel leuk zouden vinden.
  Bijv. kijk naar Pheneas&Ferb,dat vinden kinderen ook heel leuk.
  En kijk naar Hannah Montana en The Suite Life Of Zack&Cody dat vinden de ouderen weer leuk!
  Voor iedereen wat dus:).

 4. @Margriet
  Jij hebt gelijk.
  Wizards Of Waverly Place is ook leuk!
  Alleen wordt het niet uitgezonden op Jetix..
  Maar als we een Disney Channel hebben wel.
  En er zijn nog meer leuke progammas op Disney Channel :
  Sonny Whit A Chance,J.O.N.A.S,Princess Protaction Progam ect.
  Leuk Toch ?!

  Anne

 5. Hallo,
  Ik wil even iets zeggen.
  Ik zou heel blij zijn als er een Disney Channel komt!
  Er komen heel veel leuke progammas op zoals:
  Hannah Montana,The suite life of zack&cody,Wizards of waverly place,Sonny whit a chance,JONAS,Phineas and Ferb…Alles is gewoon leuk op Disney Channel !
  Volgensmij ben ik niet de enige die Disney Channel wil;).

  -Margriet.

 6. Ik heb gehoord dat er een Disney Channel komt en ook een Disney XD voor de afwisseling.Weet natuurlijk niet of het waar is.
  En we hebben al een Disney in Nederland maar dan voor de kleineren onder ons. Dat is op Net5 alleen moet je dan wel om 7 uur opstaan,haha.

 7. WE NEEED DISNEY CHANNEL

  het is gewoon veel leuker
  dan Jetix.
  tenzij ze daar ook voice overs bij HM- SOZC- WOWP-SWAC etc.
  bij de tekenserie’s is het goed maar die “speelseries” xD
  geen voice over.
  dan kloppen de grappen niet meer.

 8. WE wan disney channel en dan alleen de tekenfilms voice over,, 😀

  want anders kloppen de grappen niet meer zoals bij hannah montana

 9. Ik vind dat disney channel moet komen jetix is al bijna veel voor jongens disney chhannel is voor beide heel leuk

 10. liever de echte disney channel!
  heel veel meiden kijken jetix en willen ook programma’s als JONAS, Sweet life, Hannah Montana, wizards of waverly place, sonny with a chance etc. als het disney XD wordt zal de zender veel kijkers verliezen.
  ik vind eigelijk dat de zender de kijkers moet laten beslissen.

  oh, en het liefst de programma’s gewoon engels laten. grappen zijn dan beter te begrijpen.

 11. Ik vind dat Disney Channel ook in Nederland op tv moet zijn omdat die voice-overs irritant zijn. Dat hebben ze nu verandert, maar ik wil al die andere programma’s ook zien!

 12. JAAAAAA!!!!
  Disney Channel moet gewoon in NL komen !!!!!!!
  Heb ECHT liever DISNEY CHANNEL dan Disney XD !!!!!!!!!!!!!!
  Dewi

 13. Ze mogen allebei wel komen maar als we maar een kanaal krijgen dan liever Disney channel zonder voice overs bij de reality series Disney XD lijkt me ook wel leuk maar toch liever Disney channel misschien komen er trouwens ook meerdere digitale disney kanalen die 24 uur per dag uitzenden zou helemaal top zijn.

 14. Disney channel zou wel leuk zijn, maar dan geen JONAS XD dat lijkt me echt heel kut :p

  Wizards of waverly place wel 😮 en de phineas&ferb :p de rest mag oprotten 😀

 15. Pvo92 heeft gelijk en ik hoop dat het zo is dat de kanalen dan 24 uur per dag worden uitgezonden !!!! ljkt me echt top !!!!! als er dan Disney kanalen naar nederland komen =P …!
  I hope sooooooo<3.

 16. @ Stichting kijkonderzoek,
  Ik hoop dat ze dan allebei komen dan is er voor iedereen wat te zien op de tv.
  Voor jongen en voor meiden !
  Leuk toch ?!
  Ik hoop echt dat er een DC komt, ik kan niet wachten !
  En de jongens zouden zeggen : Ik kan niet wachten tot er een Disney XD komt,haha xD.

  xx.

 17. ik wil Disney channel want daar heb van die leuke serie zoals hananh montana wizard of waverly place Jonas Sonny with a chance

 18. Disney Channel moet komen!
  Maar dan niet ingesproken want dat is kut (:
  Ze hebben veel leukere series bij,
  En iedereen zegt het ook duss 😉

 19. Ik hoop echt Disney Channel ! =)
  Maar dan wel engels met ondertitteling, en niet nederlands ingesproken.
  DC is leuk voor het hele gezin & XD is alleen maar voor jongens enzo.
  ik hoop echt zo disney channel <3.
  x

 20. Disney XD is toch meer met geanimeerde programma’s en niet met ‘echte’ personen?!
  Dat wil ik juist niet!

 21. Ik en jullie denk ik ook worden er beetje vervelend van dat Jetix Nederland niet eens een keer doorpakt en ons geven wat we echt willen Disney channel 24 uur per dag zeven dagen per week ik snap niet wat hun ervan weer houd om een Nederlandse Disney channel te starten ze zouden er een hoop fans blij mee maken

 22. als ze slim zijn doen ze gelijk disney channel inplaats disney XD het zijn vooral veel meiden die naar die series kijken, en dan als voorbeeld dat er veel meiden naar de series op youtube kijken, dat doe ik ook.
  en er is een hele hyve voor opgericht met meer dan 1000 leden(het zijn vooral meiden)
  niet dat er geen jongens kijken maar disney XD is meer voor jongens
  ook zend jetix hannah montana niet meer uit, tenminste vanavond kwam het niet, en er stond op de hyve: hannah montana te duur voor jetix.
  ik weet niet of het waar is maar er stond bij dat ze daardoor seizoen 2 niet kunnen uitzenden omdat ze die moeten kopen, wat heel duur is
  en als er een disney channel hier komt, hebben we een grote kans dat seizoen 2 helemaal niet meer komt, misschien zelfs seizoen 3 niet, en de eerste aflevering van nieuwe series ook niet, misschien wel, maar zelf denk ik van niet

 23. Jaaaaaa
  @DemiLoJBfan,
  Haha ik heet ook Demi ;).
  Je hebt helemaal gelijk !!
  En hannah montana moet nog blijven op jetix totdat we Disney Channel krijgeee(L).
  Hoop hoop hoop ;).
  en @ thymen ,
  Hoop dat het echt waar is want het zou al in augustus komen =P.

  Demi.

 24. Weg met die Kloote jetix tssss ale leuke tekenfilms zijn wel zoals:

  – beugelbekkie
  – Chinchan
  – Medebots
  – Digimon

  EN IK KAN DE HELE AVOND DOOR GAAN DEZE MOETEN
  ALLEMAAL WEER TERUG KOMEN!!!!! WEG MET JETIX!!!!

 25. Weg met die Kloote jetix tssss ale leuke tekenfilms zijn wel zoals:

  – beugelbekkie
  – Chinchan
  – Medebots
  – Digimon

  EN IK KAN DE HELE AVOND DOOR GAAN DEZE MOETEN
  ALLEMAAL WEER TERUG KOMEN!!!!! WEG MET JETIX!!!!

 26. mogeltjes jullie weten niet wat jullie zeggen disney xd is veel leuker en mischien is het wel 24 uur kijk maar naar de reclame of op youtube: disney XD promo
  op 1 janiarri domme kinderen

 27. Het wordt DisneyXD… Maar helaas wel weer met nagesynchroniseerde series… heb je dus ook niks aan… is zo irritant, maar de series zijn wel leuk

 28. alles goed en wel, maar mijn jongens kijken graag naar pokemon, dat is niet van Disney dus wordt ook niet meer uitgezonden hoe verkoop ik dat aan 2 pokemonfans van 4 en 6 jaar??
  en om 15.30 pirates of the caribbean uitzenden….. beetje lugubere beelden op een kinderzender!!

 29. Sorry hoor, maar ik heb liever geen van beide. Ik houd liever Jetix (ook al vind ik dat ze sommige series weg mogen laten en andere terug laten komen)

  Maar als je gaat zeuren dat Jetix weg moet en Disney terug omdat je Digimon wilt zien…

  Pokemon en Digimon zijn beide anime, samen met een paar andere series waar ik graag naar kijk. Die zijn allemaal niet van Disney, dus kleine kans dat ze worden uitgezonden. Dan blijven er bijna alleen nog maar series voor kleine kinderen op. (Kid vs. Cat vind ik dus nergens op slaan net als Jimmy Two-shoes en mogen dus van mij verdwijnen).

  En ik ben het met Donja eens, hoewel ik Pirates of the Carribean geweldig vind, vind ik het geen film om uit te zenden op een zender dat bedoelt is voor kinderen.

 30. ik vind het klote dat jetix weg is, geen nightgarden meer dus…oftewel droomtuin…. bob de bouwer enz???
  leuk !!!! not!!!! leuk dat deze nieuwe zender ook denkt aan 2 jarigen… er is niks leuks meer op!!!!!!!!!
  die serie was er net op, droomtuin……
  suck!!!!
  en idd pirates op een kinderzender????
  :@:@ :#

 31. Kut troep dat is het enigste wat disneyXD kan uitzenden,een tekenfilm met jackie chan? BELACHELIJK!! en aan de rest wil ik niet eens woorden vuil maken.Anyway vind het sneu voor de jeugd dat ze moeten opgroeien met zulke kut tekenfilms CARTOONNETWORK dat moet weer terug komen!

 32. Hee! Ik heb disney XD en mij lijkt disney channel veel leuker! Kunnen we er niet voor zorgen dat het ook op ziggo komt? Dan kan bijna iedereen er naar kijken, dan wordt het wel leuker denk ik.

  xx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *