CAIW wijzigt pakketten: “breder toegankelijk maken”

CAIW wijzigt op 31 maart haar aanbod. De relatief kleine kabelaar met circa 150.000 abonnees in o.a. het Westland, Aalsmeer, Uithoorn, Schiedam, Gouda, IJsselstein en Doorn geeft daarmee enigszins blijk commerciëler te opereren.

De publieke buitenlandse zender WDR, France 2, Rai Uno en TVE Internacional moeten samen met de commerciële zender TV Oranje het veld ruimen in het basispakket. De buitenlandse publieke zenders worden ondergebracht in het duurdere “Enjoy” (5,45 euro per maand extra), terwijl TV Oranje in “Taste” (2,45 euro per maand) wordt ondergebracht.

CAIW doet dit om plek te maken voor de publieke themazenders ConsumentenTV (VARA), Sterren.nl (TROS), HilversumBest en Spirit24 (NCRV/EO). Ook worden VH1 Classic en MGM Movie Channel toegevoegd in het “digitale” basispakket. Bij CAIW heeft het overgrote deel van de klanten een digitale kabelontvanger, aangezien het enkele jaren geleden met een ‘allemaal digitaal’ actief (10 euro voor een digitale ontvanger) haar analoge aanbod terugbracht tot 24 tv-kanalen. CAIW wil eind 2010/begin 2011 heel het analoge aanbod schrappen.

Marit Vos zegt namens CAIW dat hiermee het basispakketaanbod ‘breder is gemaakt’. Daarbij spelen financiële overwegingen een rol, maar is ook de concurrentie van Digitenne van KPN een overweging om een aantrekkelijker basisaanbod voor een breed publiek te willen verzorgen. Op deze wijze hoopt CAIW haar basispakketklanten die 15,45 euro per maand betalen voor 50 tv-zenders en 48 radiostations, te behouden. Bij CAIW hoeven klanten van alleen het basispakket geen smartcard te gebruiken.

CAIW voegt verder in de verschillende pakketten TCM (Taste), Extreme Sport (van Delight naar Taste), Slam!TV (delight), BBC Prime (Delight),, BebeTV (Delight) en Motors TV (Delight). Later dit jaar zullen ook Investigation Discovery (ID)(Delight) en Comedy Central Family (Delight)bij CAIW starten. Verder hoopt CAIW – zodra deze starten – Nederland 1, 2 en 3 in HD te kunnen aanbieden alsmede MGM Movie Channel in HD en Animal Planet HD die in Nederland haar opwachting hoopt te maken in navolging van Discovery Channel HD. Overigens heeft CAIW voor de Turkse pakketafnemers Kral TV en NTV toegevoegd en hoopt op termijn ook DreamTurk en Yesilcum door te geven. Verder heeft CAIW de zenders Extreme Sport (van Delight naar Taste), CarChannel (van Taste naar Delight) en de Amerikaans evangelische zenders Church Channel (van Delight naar Taste) en JCTV (van Delight naar Taste) van pakket laten veranderen. De zender ActionNow, MTV Hits en MTV Dance verdwijnen helemaal uit het aanbod.

Opvallend is dat bij CAIW het ‘enjoy’ pakket vooral buitenlandse publieke zenders omvat (Frankrijk, Duitse regionalen, ARTE, 3Sat, Franstalig-Belgische publieke zenders, TVE Internacional Canal24Horas en Rai Uno, maar ook de kinderzenders CBBC en Cbeebies met BBC Three en BBC Four) die gecombineerd worden met enkele themazenders als ESPN Classic , Eurosport2, MTV Two, Yacht & Sail alsmede nieuwszenders als France24, CNBC Europe en Bloomberg die verplicht worden gecombineerd met de ‘harde’ erotische zenders Dorcel  TV En Private Spice. Volgens Marit Vos is in elk pluspakket wel erotiek vertegenwoordigd, en is de interesse voor deze buitenlandse publieke zenders beperkter dan de in het basispakket aanwezige Poolse (TVP Polonia), Turkse (TRT Int) en Marokkaanse (RTM1 Al Oula) zenders.

One thought on “CAIW wijzigt pakketten: “breder toegankelijk maken””

  1. BBC Three en Four lijken mij juist zeer populair die zou ik dan ook niet wegstoppen in een duur pakket. Ik vraag mij serieus af hoeveel polen en turken werkelijk via de kabel kijken? Of zijn er nog steeds flats waar ze schotels mogen verbieden vanwege het zicht dat ze dan wel aan de kabel ‘moeten’.

    Ik moet wel zeggen dat Caiway heel wat actiever is met zijn zenderbeleid (enorm zenderaanbod o.a. vanwege beperkte analoge doorgave) dan bijv. UPC waar ik nu abonnee ben. Als er een open kabel kwam dan wist ik het wel. Daar is het basis digitale pakket 4 euro extra en omdat onze gemeente korting krijgt is het eigenlijk gelijk 8 euro extra. Ik betaal nu voor analoge tv 12.70 ipv 16.70 p/mnd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *