Arrow Classic Rock, Arrow Jazz FM en Caz draaien door…

In Nederland is het mogelijk om als failliet radio- en/of televisiestation te blijven uitzenden. Dit bewijzen Arrow Classic Rock, Arrow Jazz FM en Caz waarvan de besloten vennootschappen Rokit BV en Crosspoints BV sinds eind april failliet zijn verklaard door de rechtbank. Desgevraagd geeft het Commissariaat voor de Media aan geen grond tot intrekking te zien zolang de vergoedingen voor het toezicht betaald blijven. De Mediawet biedt daar geen ruimte voor. Auteursrechtenorganisatie BUMA die als ze niet betaald worden, meestal direct aan de bel trekt, zegt desgevraagd formeel niet op de hoogte te zijn van de situatie en zegt daarom niets te doen. Kabelaars UPC en Ziggo alsmede KPN zeggen desgevraagd de doorgifte van Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM te continueren, ondanks dat ze het volste recht hebben – gezien het faillissement hier per direct mee te stoppen.

UPC en Ziggo zeggen beiden ‘in gesprek’ te zijn met directeur/eigenaar Ad Ossendrijver over de doorgifte van zijn (failliete) zenders. Ziggo heeft inmiddels de doorgifte en het distributiecontract aangaande Caz per direct beëindigd (zowel analoog en digitaal) en stelt met betrekking tot Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM nog te bezien of en hoe deze doorgifte doorgaat. Hoe dat vorm moet krijgen is – gezien de faillisement-status en een veilingverkoop van de inboedel – volstrekt onduidelijk. Ad Ossendrijver heeft via een andere – niet failliete – besloten vennootschap (WBS Projects BV) twee nieuwe uitzendlicenties (onder de namen Jazz Café en Rock Café) aangevraagd en verkregen.  Medio maart staakten Arrow Jazz FM en Arrow Classic Rock hun FM-etheruitzendingen. De drie radiostations draaien sinds het faillisement als non-stop stations. Afgelopen week is de hele inboedel in een veiling aangeboden inclusief kabelcontracten. Dit laatste is volgens woordvoerders van UPC en Ziggo overigens niet toegestaan.

Ossendrijver zei circa tien dagen geleden desgevraagd niet in te willen gaan op de huidige situatie. Het faillissement van Rokit BV en Crosspoints BV heeft Ossendrijver zelf aangevraagd, als gevolg van de claim die de regering (staatssecretaris van Economische Zaken via Agentschap Telecom) heeft gelegd op de BV’s in verband met de niet naleving van aangegane verplichtingen in verband met de etherkavels A7 en A8 die opnieuw verdeeld worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *