Radio 6 wijzigt profiel en format: Radio 6 voortaan ‘jazzzender’

De kabel/internet/satellietzender Radio 6 past vanaf morgen haar profiel en format aan. De publieke ‘zesde’ radiozender van Nederland moet als het aan haar zelf ligt, voortaan bekend worden als ‘dé jazz-zender’ van Nederland. Radio 6 nam begin september 2006 de kabel- en satellietfrequenties in van Concertzender. Daarbij werd Radio 6 gepositioneerd als zender met ‘jazz, cross-over muziek, wereldmuziek, informatieve en culturele programma’s’. Feitelijk nam het deze programmasoorten over van met name Radio 2, Radio 4 en Radio 5. Eind december verdwenen de laatste Concertzender-programma’s op Radio 6 en werd een centrale muziekredactie ingevoerd.

In de nieuwe opzet is Radio 6 volgens eigen zeggen een radiostation die zich ‘volledig op jazz en jazzgerelateerde genres als soul, blues, Rythm & Blyes en de wereldmuziek die van die stromingen is afgeleid’ richt. De tijdelijke aangestelde zendermanager (Bernard  Kobes) stelde in een persverklaring dat je nu ‘precies weet wat je kunt verwachten’ en dat dat ‘ontbrak door de diversiteit in de muziek’.

Volgens woordvoerster Noelle Beyne is hier langer over gesproken en heeft voormalig zendermanager Florent Luyckx zich hier vooral mee bezig gehouden. Beyne ontkent het verband met Arrow Jazz FM die op 11 maart jl. haar etherdistributie verloor en enige tijd later alle gepresenteerde programma’s schrapte. “De bedoeling is een jazz-zender te zijn met vooral een link naar de programmering van het North Sea Jazz Festival, ook daar wordt in de breedte van het woord, geprogrammeerd, aldus de woordvoerster. De programmering overdag zal niet wijzigen in programmatitels, maar de muziek in de programma’s die de centrale muziekredactie samenstelt, zal voortaan afwijkende jazz-stijlen niet langer programmeren.

Volgens Beyne zal in de avond wel meer ‘verkenning’ mogelijk blijven. Het culturele programma van de VPRO, De Avonden en andere programma’s in de late avond met andere muziekstijlen, blijven. “We willen herkenbaarheid hebben voor de luisteraar. De oude programmering was verwarrend. We proberen binnen de radiostations van de Nederlandse publieke omroep heel veel mensen te bedienen. Je kan niet iedereen bedienen. Liefhebbers van koormuziek, americana en rockmuziek willen de hele dag hun soorten muziek luisteren. Daar zijn internetstations voor. Het klopt dat we nu meer gaan voor Grote Gemene Deler,” aldus de woordvoerster. De radiozender wil hogere marktaandelen halen met het nieuw ingezette muziekprofiel. De Raad van Bestuur van de Nederlandse publieke omroep gaf kort geleden aan in een persgesprek dat ze graag wil gaan voor FM-etherdistributie voor Radio 6. De toekomst van de (brede) serieuze muziekradiozender Concertzender die tot 1 september 2007 op de frequenties van Radio 6 uitzond, is nog onduidelijk; eerder uitte de Raad van Bestuur van de NPO het voornemen om deze radiozender op te heffen en enkele niche-onderdelen daarvan via de digitale kabelradiokanalen te continueren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *