Regering kiest voor behoud bestaande licenties commerciele FM-partijen tot minstens 2017

De regering kiest er voor de huidige radiobedrijven die thans in FM- en AM-etherlicenties in handen hebben tot minstens 2017 een verlenging te geven. Bestaande radiostations kunnen voor een nog nader te bepalen eenmalig bedrag hun verlenging van hun etherlicenties tegemoet zien. Voorwaarde is daarbij dat voor 1 september 2015 via DAB uitgezonden zal worden. De negen houders van de FM-kavels A1 t/m A9 worden daarbij ‘eigenaar’ van de DAB-kavel. De bestaande twee ‘lege’ kavels A7 en A8 worden in een reguliere verdeelprocedure als ongeclausuleerd en geclausuleerd jazz/klassiek alsnog verdeeld. Eerder was een verkorte procedure ingezet. Daarbij wordt een financieel instrument ingezet en de verwachting is dat daarbij opnieuw met biedingen gewerkt kan worden.

De huidige kavelindeling en clausulering blijft daarmee gehandhaafd. Voor het te betalen bedrag voor de radiostation tot 2017 zal een ‘extern bureau’ een bedrag vast gaan stellen. Onduidelijk is hoe dit er uit zal komen te zien, anders dan het om een ‘marktconform’ bedrag zal behoren te gaan.

Het multiculturele publieke jongerenstation FunX krijgt met de verlenging per september 2011 de mogelijkheid om in maximaal 30 steden uit te zenden.Volgens staatssecretaris Heemskerk dient de ‘bestuurlijke en organisatorische inbedding” daartoe nog ‘verder worden uitgewerkt met de desbetreffende gemeentes, lokale omroepen de landelijke publieke omroep en FunX’. Het Nederlandse frequentiespectrum wordt voor 50 % ingezet voor de publieke omroepsector en voor 50 % door de commerciële radiosector.

Als in 2016 uit een evaluatie blijkt dat DAB-beluistering dusdanig succesvol is, kan besloten worden ‘op relatief korte termijn’ de analoge FM-uitzendingen te beëindigen. Kriterium is daarbij 50 % van de huishoudens. Volgens staatssecretaris Heemskerk is het definitieve afschakelmoment 2023, waarbij de mogelijkheid bestaat in 2017 opnieuw te verlengen. Indien geen afschakelmoment wordt bepaald, vindt een nieuwe verdeling van frequenties plaats in 2017.

Martin S. Banga van de Nederlandse Vereniging voor Commerciele Radio (NVCR) zegt het een ‘hele goede zaak te vinden van de radiobranche’ en stelt dat het ‘goed nieuws is voor de luisteraar’. Er zijn volgens Banga veel bijeenkomsten geweest waar de overheid zich door alle belanghebbenden heet laten informeren. Banga stelt over de plannen “ik heb dit vijf jaar lang gezegd. Ik zou de brief zelf geschreven kunnen hebben,” aldus de bij Sky Radio Group werkende NVCR-voorzitter. Over het verkrijgen van extra etherfrequenties voor FunX stelt Banga: ‘dit betekent dat Willem Stegeman niet meer weg kan lopen voor het continu luisteronderzoek. Hij heeft nu geen luistercijfers, maar roept wel de grootste te zijn. Als ie etherfrequenties krijgt, ontkomt hij er niet aan mee te doen. Dan komt wellicht de ware aard naar boven.”

Ook Lex Harding, aandeelhouder van Slam! FM zegt ‘harstikke blij’ te zijn met de verlenging en het ‘verlengen van de horizon’. Harding hoopt dat het binnen de gegeven periode lukt om de investeringen terug te verdienen. “We zijn niet blij met FunX als publieke concurrent. Wij moeten betalen en investeren in DAB en krijgen er een concurrent bij. Voor Slam! FM is dat een directe concurrent. In de markt voor jongeren bestaat geen correcte verhouding, de publieke omroep gedraagt zich als concurrent. Ik ben vooral voor een reclamevrije publieke omroep”.

Q-Music reageert via woordvoerster Ingrid Timmer kort maar krachtig namens algemeen directeur Peter Bossaert: “we zijn erg verheugd met het bericht; verder wachten we de details af.” Ook Radio 538 reageert bij mijnde van woordvoerster Femke van der Hoeven vrolijk:
“Dit is super! We zijn er ontzettend blij mee”.

Daphne Swart-De Vries, woordvoerster van FunX zegt in rectie: “we zijn ontzettend blij met het nieuws. Het is een beloning van jaren hard werken dat we in de 30 steden mogen uitzenden”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *