Ziggo: CI+ daadwerkelijk op de markt; AlphaCrypt binnenkort ‘uit’ voor CI+-televisietoestellen

Kabelaar Ziggo zou mogelijkerwijs medio/eind september alsnog komen met de meermaals aangekondigde CI+ modules waarmee het voor Ziggo-kabelabonnees met bepaalde televisietoestellen met ingebouwde digitale kabeltuner, zonder digitale ontvanger mogelijk is om digitale kabeltelevisie te kijken. De module gaat met smartcard circa 80 euro kosten (adviesprijs).

De module kan alleen gebruikt worden in televisietoestellen die de CI+ standaard aan kunnen. CI+ is een nieuwe standaard voor zogeheten Common Interface-gebruik waarbij het de bedoeling is dat content niet naar andere apparaten kan worden doorgestuurd. Ziggo zal over twee weken met een lijst komen van televisietoestellen die ‘zeker’ zullen werken die Ziggo zal ‘ondersteunen’, aldus woordvoerder Gradus Vos tegenover DutchMedia. In de afgelopen jaren konden gebruikers van televisietoestellen met ingebouwde digitale kabeltuner alleen met de Alphacrypt-module gebruik maken van de noodzakelijke smartcard ten behoeve van Ziggo’s digitale kabelaanbod. Dit aangezien Ziggo er voor kiest al haar digitale tv-aanbod – inclusief hetdigitale  standaardaanbod dat geen meerprijs kent – te coderen.

Gebruikers van televisietoestellen met de CI+ standaard zullen over circa twee weken geen gebruik meer kunnen maken van de AlphaCrypt module. Deze module die voor een prijs van iets meer dan 100 euro wordt verkocht, is vanaf dan voor deze gebruikers onbruikbaar. De Ziggo-woordvoerder stelt het “kijken niet actief onmogelijk te maken,” alleen de CI+ televisiegebruikers zijn uitgezonderd.

De modules gaan in de verkoop circa 80 euro kosten waarbij ook een Irdeto-smartcard van Ziggo wordt meegeleverd. Een smartcard kost bij Ziggo los normaal gesproken circa 30 euro. Oorspronkelijk zou de module eind mei op de markt komen, technisch waren Ziggo en producent Neotion daar nog niet klaar voor, waarna de introductie telkenmale werd uitgesteld. Ook nu houdt Ziggo nog een ‘kleine slag om de arm’ Merken als Philips, Sony, LG en Samsung hebben sinds afgelopen voorjaar toestellen op de markt gebracht met ingebouwd CI+. Veel van deze toestellen hebben zowel een DVB-T (digitale ether) als DVB-C (inclusief MPEG4 tbv HDTV) tuner ingebouwd.

UPDATE: de introductie voor consumenten is uitgesteld tot op z’n vroegst medio september. Opvallend is dat in de eerste periode verplicht een bundel met smartcard worden gekocht bij de CI CAM.

4 thoughts on “Ziggo: CI+ daadwerkelijk op de markt; AlphaCrypt binnenkort ‘uit’ voor CI+-televisietoestellen”

  1. Ik heb speciaal een nieuwe LED tv (UE46B7000) in juli aangeschafd. Blijkt dus nu niet te werken met de CI+.
    De tv is alleen geschikt zonder +.
    Ziggo weet het niet of het kan. Ze weten ook niet of de module CI+ wel op de markt komt.
    Kan wel volgend jaar worden.
    Heeft iemand misschien een tip?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *