ProSiebenSat.1 Media AG: lagere omzet; lager resultaat

ProSiebenSat.1 Media AG, het moederbedrijf van SBS 6, Net 5, Veronica TV en Veronica Uitgeverij, heeft haar tweede kwartaalcijfers bekend gemaakt. Het bedrijf boekte in het afgelopen kwartaal 694 miljoen euro aan omzet met een netto winst van 45,5 miljoen euro en een operationeel EBIT-resultaat van 147,1 miljoen euro. In 2008 was dit in het tweede kwartaal nog 762,8 miljoen euro aan omzet indien het verkochte C-More Entertainment (Canal+ Nordic) buiten beschouwing wordt gelaten. Met C-More bedroeg de omzet in het tweede kwartaal 2008 801,9 miljoen euro. Het nettoresultaat (inclusief C More) bedroeg in het tweede kwartaal 2008 nog 59,5 miljoen euro. De EBITDA-resultaten zonder C-More bedroeg in 2009 in het tweede kwartaal 177,2 miljoen versus 175 miljoen euro over het zelfde kwartaal in 2008.

Uit de berichtgeving is af te leiden dat de omzet in Nederland en Vlaanderen gezamenlijk over het tweede kwartaal 102,018 miljoen euro bedroeg; in 2008 bedroeg dit over hetzelfde kwartaal nog 112,894 miljoen euro. In de toelichting spreekt ProSiebenSat.1 Media AG over een toename van het marktaandeel in de televisiereclamemarkt in Nederland en een licht dalend marktaandeel in Vlaanderen. Desalniettemin daalt in zowel Nederland als Vlaanderen de televisiereclamemarkt; opvallend genoeg heeft branchevereniging SPOT daarover nog geen netto-omzet informatie bekend gemaakt. Duitdelijk is wel dat het – net als in de rest van de Nederlandse economie – niet goed gaat met de commerciële televisiemarkt. Eind augustus volgt RTL Group Sa met haar halfjaar cijfers.

ProSiebenSat.1 Media AG kent een totale schuldenlast van 4,027 miljard euro (stand 30 juni jl.). Daarvan is 3,427 miljard euro langlopend. Het bedrijf wordt gecontroleerd door de private-equitybedrijven KKR en Permira (samen 56,7 %). De Telegraaf Media Groep NV heeft een klein belang van 6 %  in handen (percentages zijn grondkapitaal).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *