Discovery Channel Vlaanderen vanaf oktober nieuwe afsplitsing van Discovery Channel Nederland

Vanaf oktober zal Discovery Channel in Vlaanderen een eigen versie krijgen voor de Vlaamse regio. Dit is een gevolg van een nieuwe distributie-overeenkomst die kabelexploitant Telenet met Discovery Networks Benelux heeft gesloten.  Discovery Networks Benelux heeft afgesproken met Telenet per 1 oktober via het analoge kabelpakket te worden verspreid en kan daarmee 1,5 miljoen nieuwe huishoudens in Vlaanderen en een deel van Brussel bereiken. Discovery Channel bereikte bij Telenet al 854.000 huishoudens via het digitale aanbod; de zender kent ook distributie via Belgacom TV (IPTV) en TV Vlaanderen (satelliet).

Als gevolg van de nieuwe distributiesituatie ziet Discovery Channel kansen om toe te werken naar een echt specifiek Vlaamse versie van de zender. Tot nu toe wordt de Nederlandse versie van Discovery Channel gedistribueerd.

Jochem de Jong, algemeen directeur van Discovery Networks Benelux zegt desgevraagd tegenover DutchMedia dat dit geen gevolgen zal hebben voor de Nederlandse versie van Discovery Channel. “We programmeren deze in feite voor het Nederlandse grondgebied en deze wordt daar thans ook gedistribueerd. Binnen het Discoverypanel doen wel enkele honderden Vlamingen mee, maar we programmeren niet specifiek voor Vlaanderen op dit moment,” aldus De Jong.

Volgens De Jong zal de nieuwe Discovery Channel Vlaanderen geleidelijk worden opgebouwd. “De eerste maanden tot een jaar zal in beginsel de programmering op hoofdpunten nog op die van Nederland lijken. Wel gaan we op onderdelen afwijken. We gaan werken met reclame die gericht zal zijn op Vlaanderen, Vlaamse sponsoren en Vlaamse voice-overs. In eerste instantie zullen we vanuit Amsterdam-Noord de operatie exploiteren. Voor de reclame-exploitatie gaan we werken met een Vlaamse externe partij. Op termijn is het denkbaar dat we een specifiek Vlaams kantoor krijgen. We zijn met TV Vlaanderen en Belgacom TV in gesprek over distributie van de Vlaamse versie. Voor TV Vlaanderen moeten we bezien hoe we dat kunnen regelen omdat aparte capaciteit benodigd is. We streven naar maximale distributie. Voor de programmering zullen we onderzoek gaan doen en een Vlaamse Discoverypanel opzetten. Het format van de zender (factuel entertainment voor mannen) blijft ook voor Vlaanderen staan. We zien wel concurrentie met de zender 2BE (van de Vlaamse Media Maatschappij) en in mindere mate met National Geographic Channel en andere zenders.”

Volgens de algemeen directeur probeert Discovery Networks in Nederland en Vlaanderen anticyclisch te investeren. In tegenstelling tot andere mediabedrijven, is Discovery nieuw personeel aan het aantrekken, ondanks de recessie. Discovery wil niet ingaan op het financieel-economische model, anders dan dat net als in Nederland de zender gefinancierd zal worden uit inkomsten van distributeurs en reclame.

Telenet is praktisch gezien de enige kabelaar van Vlaanderen en voor de meerderheid in handen van Liberty Global. Vlaanderen kent een hogere kabeltelevisie-afname dan in Nederland: circa 85,4 % van de huishoudens heeft in het Telenet-gebied een kabelaansluiting, daarbij heeft circa 36 % van de huishoudens toegang tot digitale kabeltelevisie. Discovery Networks Benelux heeft nieuwe distributie afgesproken binnen het analoge kabelpakket en bereikt daarmee 1,5 miljoen nieuwe huishoudens in Vlaanderen en een deel van Brussel. Discovery Channel bereikte bij Telenet al 854.000 huishoudens via het digitale aanbod.

One thought on “Discovery Channel Vlaanderen vanaf oktober nieuwe afsplitsing van Discovery Channel Nederland”

  1. Als Vlaming toch even mijn zegje doen.

    Leuk is dat we met een Vlaamse tak van Discovery Channel eindelijk een voice-over gaan hebben die iets “inheemser” klinkt. Niet dat er iets mis is met het “Hollandse” accent, maar het geeft wel een beetje het gevoel dat je stiekem mee aan het gluren bent bij de buren.

    Ik stel me eerder afwachtend op mbt de afwijkende programmatie. Eerst maar eens zien of een programmatie afgestemd op de Vlaming niet teveel eenheidsworst gaat zijn.

    Wat betreft de reclame: die ga ik missen! Nederlandse reclame was een welkome afwisseling van de immer dezelfde reclame-horror die de Vlaamse televisie teistert. Misschien zijn de reclameboodschappen op de (Nederlandse) Discovery Channel voor Nederlanders ook behoorlijk afgezaagd, maar voor ons is (was) het een verademing eens naar dingen te kunnen kijken die je nog niet kent. Maar daar heeft de reclamemaker natuurlijk niets aan, aangezien de vlaming niet zijn doelgroep is. Helaas gaan we dus binnenkort ook op Discovery gebombardeerd worden door dezelfde saaie eenheidsworstenreclame die al zoveel andere Vlaamse zenders aanbieden.

    Alles samen: ik ben benieuwd naar wat er gaat komen! Vooral de afwijkende programmatie interesseert me. Laat ons zien wat er van komt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *