In Memoriam Arjen Grolleman (37)

“En zo wil een mens meestal wat hij niet heeft. Of wat hij heeft gehad maar niet meer heeft, dat wil een mens ook vaak. ”

Vanavond zat ik in vergadering, ineens een SMS. Arjen Grolleman is overleden. Ik werd stil. Geloofde het niet. Kon niet waar zijn. Dus gelijk zoeken naar bevestiging. Een brok in mijn keel. Dit is niet de werkelijkheid. Arjen, de Arjen, de supersympathieke Arjen, mister Kink FM. De man die ik al zo lang ken. De man met de mooiste stem van Hilversum. Altijd opgewekt, vrolijk, mooie lach. Literair onderlegd met veelal de meest briljante teksten met diens mooie zware stem. Deze man zou ineens er niet meer zijn. Dat kon niet. Deed me aan verschrikkelijke dingen denken.

Een traan wegpinkend moest ik het woord voeren, ik kon het eigenlijk niet, ik zei ook gelijk, sorry, een vriend is overleden, Arjen Grolleman. Ik heb het net gehoord. Vergadering werd geschorst; Arjen Grolleman, de Arjen die 3 jaar ouder is dan ik.

Arjen sprak ik soms veel, soms ook een tijd niet. We gingen regelmatig al dan niet samen met Jantien van Tol wat leuks doen, meestal eten. Hadden gesprekken over cultuur, vrouwen, mannen, literatuur, radio, media, Italië, eten, drinken, muziek, politiek, televisie. Waar eigenlijk niet over!?

Arjen belde me enkele maanden geleden wat regelmatiger onverwacht op bijzondere tijdstippen. Het was duidelijk dat hij Kink FM zo liefhad, dat hij eigenlijk een toekomst bij Kink FM zonder etherfrequenties niet zag zitten en duidelijk maakte dat Kink FM eigenlijk al meer dan 14 jaar tot nu toe vergeefs op een etherfrequentie wacht.

David, maar David, zei hij dan om duidelijk te maken hoe hij er in staat. Met een mooie diepe stem die geen ander heeft en die op zich zelf alleen al vanwege zijn stem het aanhoren waard is. Ik weet dat hij verliefd was de laatste tijd.

Ik heb altijd oprechte waardering gehad voor Arjen Grolleman die zei geld te verdienen en enorme lol te hebben met het maken van promo’s, maar Kink FM als zijn leven te zien. Arjen Grolleman gaat juist in tegen de stroom, durft juist een kritisch geluid te geven in een Hilversum en medialandschap dat ofwel uit puur geld verdienen bestaat ofwel uit een merkwaardig samenstel wat zich publiek bestel noemt. Arjen Grolleman maakt het verschil, met een enorme passie voor muziek en juist de muzieksmaak maken hem en Kink FM tot ‘alternative’ oftewel het alternatief voor het gangbare. Ook op de inmiddels door Hilversum verguisde Concertzender zette Arjen zich lange tijd in voor het alternatief op het gangbare.  Arjen steunde me door dik en dun. Iemand waar je op kon rekenen en die ook de volste waardering voor mij uitte; hij begreep me in mijn werk en doen en laten en gaf ruimte tot heel leuke en interessante discussies.

Zijn Twitterteksten zijn vaak zo mooi dat ze navolging verdienen. Zijn laatste Twittertekst was “Puur de mogelijkheid om anderen te laten denken wat jij doet, ik vond dat dus wel cool. Heb er nooit enig gevaar in gezien.” Hij leek de laatste tijd ook te genieten van het leven, hij ging regelmatig op reis naar Europese steden en twitterde de meest geniale teksten. Een zeer tot de verbeelding sprekende recente tekst van Arjen is hier illustratief voor:

“En zo wil een mens meestal wat hij niet heeft. Of wat hij heeft gehad maar niet meer heeft, dat wil een mens ook vaak. ”

Ik wens Jantien van Tol, Jan Hoogesteijn, Maartje Glas, familieleden van Arjen Grolleman, alle mensen van Kink FM en Vereniging Veronica (Guido van Nispen) en andere dierbaren van Arjen heel veel sterkte toe bij deze onmogelijke situatie, zoals Jantien schreef: “mijn hart doet letterlijk pijn van verdriet” en “Kink FM is vandaag gestorven” (maar blijft hopelijk leven).

Een vriend mag niet meer onder ons zijn, en dat doet heel erg pijn.

David de Jong

11 thoughts on “In Memoriam Arjen Grolleman (37)”

 1. Poe Wat een mooi stuk…Onbegrijpelijk wat er gebeurd is, kan het nog steeds niet bevatten.
  Jij ook heel veel sterkte

 2. Zo’n 10 jaar geleden een middag een uitzending met Arjen in de toenmalige Kink studio in amsterdam meegemaakt, een drukke,open en zeer opgewekte jongeman.

  Kan mee levendig indenken dat veel mensen hier flink kapot van zijn.

 3. Mariella: Vereniging Veronica, Veronica Holding en Kink FM hebben inmiddels verklaard dat Arjen Grolleman is overleden door een tragisch huiselijk ongeval.

  Mariella: elke andere redenatie dan deze is naar mijn mening onjuist en is onzinnig.

 4. Arjen, wat een rotgevoel om te horen dat je er niet meer bent. Je enthousiasme voor de radio heeft je gelukkig niet verlaten na die eerste stapjes op de schoolradio. Destijds heb ik twee seizoenen met je meegedraaid bij die bijzondere uitzendingen door de intercom op school. Baanbrekend vonden we het toen al, gelukkig heb je ons die instelling nagelaten.

  Sterkte aan iedereen die je liefheeft.

  Maarten-Jan

 5. Sorry David dat ik je gekwetst heb ,met die uitlating maar ik heb hem ook gekend in andere jaren.
  Spijt me voor deze veronderstelling ik zal hem ook vreselijk missen elke dag.

 6. Het blijft heel onwerkelijk dat Arjen niet meer onder ons is. Kink FM zal nooit meer hetzelfde klinken zonder de bijdrage Arjen!
  Ik mag zeggen dat ik een bewonderaar van Arjen was. In 2005 startte ik op donderdagavond als amateur een radioprogramma (Blitz Kids Interzone) geïnspireerd op X-Rated. Luisteraars overtuigen en enthousiast maken voor je eigen (aparte) muzieksmaak. Nu zie ik de overeenkomst hierin met de roeping van Arjen.

  Op gedichtendag (2002?) heb ik een gedicht naar Arjen gemaild tijdens een hele mooie speciale uitzending. Arjen las mijn gedicht voor en vond het mooi. Daar kreeg ik toen een enorme boost van. Zoiets kon alleen bij Kink FM gebeuren.
  Maar ook al die andere mooie muziekmomenten met Arjen op Kink hebben mij veel vreugde gegeven.

  Arjen ik maak een hele diepe buiging voor je.

 7. Als je zo over iemand kunt schrijven, moet diegene wel een heel bijzonder mens zijn. Geniet van de herinneringen aan de tijd dat je samen was en leefde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *