Radio 538: positief over nieuwe minister van Economische Zaken, verlenging licenties gewenst

Radio 538 is positief gestemd over minister Maxime Verhagen (CDA) van Economische Zaken & Landbouw die verantwoordelijk is geworden voor het frequentiebeleid. Jan Willem Bruggenwirth (algemeen directeur van Radio 538) stelde tijdens een Immovator bijeenkomst dat deze 5,5 jaar aan het praten is met Den Haag over een oplossing. De continuiteit voor de hele radiosector is voor 2011 niet zeker.

“We dachten dat we er waren tot het kabinet viel, nu moeten we opnieuw aan het werk,” aldus de 538-directeur. “Het is van de gekke dat we als enige in de wereld dit soort absurde uitspraken doen als het gaat om het betalen van FM-licenties. Overal worden ze voor niets of weinig geld beschikbaar gesteld om uit te zenden. Dat heeft te maken met de vrijheid van meningsuiting. Het is raar een discussie te moeten voeren om uit te leggen dat 80 miljoen euro betalen [voor 8 jaar, bedrag is voor Q-Music, red.] heel erg veel geld is. Ik vind wel dat we zelf het boetekleed moeten aankleden en zelf geboden hebben destijds, dat is een eigen keuze. Als we praten over wat een kavel waard is, dan ga ik er vanuit dat je weet hoe het economische in de wereld werkt.”

“Als marktconforme prijzen worden gevraagd, dat is prima. Niemand heeft daar een probleem mee,” aldus Bruggenwirth. De 538-directeur hekelt echter als er ‘allerlei fantastische theoretische modellen op tafel’ komen. Bruggenwirth doelt op het eerder dit jaar gepresenteerde onderzoek naar waardebepalingen waarin Radio 538 (gemiddeld) per jaar 6,08 miljoen euro (totaal 36,5 miljoen euro) voor de periode tot 2017 zou kunnen betalen als eenmalig bedrag; nu kost het kavel Radio 538 7,79 miljoen euro gemiddeld per jaar (62,3 miljoen euro in totaal voor 8 jaar). Volgens Bruggenwirth leeft deze niet ‘in een boek, dus niet in de theorie maar in de praktijk’. Bruggenwirth is van mening dat de grondhouding van de tweedekamerleden ‘uitermate positief’ is, en is positief gestemd over de nieuwe regering. De ambtenaren van Economische Zaken moeten nog wel ‘meebewegen’ in de optiek van de grootste commerciele radiozender van Nederland, die hoopt dat het probleem voor 1 september 2011 is opgelost met een verlenging. Voormalig (demissionair) minister Maria van der Hoeven schreef op 28 juni aan de Tweede Kamer dat de Raad van State ‘opmerkingen’ had, waarbij ‘gelet op de aard van deze opmerkingen’ zij het niet aandurfde ‘onomkeerbare’ besluiten te nemen en dat aan haar opvolger over wilde laten.┬á Een besluit over het waardebepalingsrapport heeft de voormalige minister dan ook niet genomen. De bedoeling was dat aan de hand van de waardebepaling er een verlenging van zes jaar in combinatie met DAB-uitzendplicht zou worden ingesteld, waarbij de sinds 11 maart 2009 vrij staande FM-kavels A7 (ongeclausuleerd) en A8 (jazz/klassiek) opnieuw zouden worden verdeeld. Uit de rijksbegroting blijkt dat een verdeling van deze twee kavels is uigestelde tot 2011. Radio 538 (cq. eigenaar RTL Nederland) heeft geen interesse meer volgens diens algemeen directeur in het jazz/klassiekkavel. Martin S. Banga, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Commerciele Radio (NVCR) sluit zich desgevraagd aan bij de woorden van Bruggenwirth. “We hebben nu acht maanden gewacht op besluitvorming, er moet iets gebeuren. We zijn het niet eens met de bedragen uit het waardebepalingsrapport, die zijn niet marktconform,” aldus Banga. Eind oktober staat een overleg van de Tweede Kamer gepland over het frequentiedossier.

One thought on “Radio 538: positief over nieuwe minister van Economische Zaken, verlenging licenties gewenst”

  1. Laat ze inderdaad eindelijk de ter beschikking staande frequenties veilen en de netten optimaliseren, want er valt nog wel het een- en ander te verbeteren aan de al operationele netten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *