Radio 7: NPO vraagt toestemming nieuwe radiozender

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft via haar meerjarenbegroting toestemming gevraagd om Radio 5 te kunnen splitsen in twee radiozenders: Radio 5 Nostalgia en Radio 7. Radio 7 zal de religieuze en levensbeschouwelijke programma’s moeten bevatten waar Radio 5 zich voor 2006 mee profileerde en die thans alleen ‘s avonds en in het weekend te horen zijn. Radio 5 Nostalgie zal de muzikale ‘gouwe ouwe’ programmering 24 uur per dag moeten continueren. De bedoeling is dat in de praktijk Radio 5 Nostalgia als ‘nieuwe zender’ distributie via de verschillende infrastructuren zal verkrijgen. Radio 7 zal bij goedkeuring de ‘oude’ plek van Radio 5. De verwachtte startdatum is circa een kwartaal na goedkeuring van de minister van OCW. Radio 5 Nostalgia kost circa 5,5 miljoen euro aan directe kosten en zal gefinancierd moeten worden door besparingen op de weekendprogrammering van Radio 2 en een deel uit de avondprogrammering van het huidige Radio 5. Radio 7 zal met een budget van 11 miljoen euro (2011) oplopend tot 11,9 miljoen euro (2012) doorgaan.

Volgens een woordvoerder van de Raad van Bestuur van de NPO is de nieuwe radiozender en de gehele meerjarenbegroting een gevolg van het eerder ingediende en goedgekeurde concessiebeleidsplan waarin de ambities omschreven staan. “We hanteren de status quo, en willen daarbij in de meerjarenbegroting zaken niet uitsluiten die in het concessiebeleidsplan zijn opgenomen.” De meerjarenbegroting meldt daarbij dat geen rekening is gehouden met de uitkomst van formatieonderhandelen en voorgenomen bezuinigingen van de nieuwe regering. In augustus zeiden verantwoordelijke vertegenwoordigers van de NPO nog tegenover DutchMedia dat het uitbreiden van radiokanalen weinig opportuun is, gezien het politieke klimaat. Of de nieuwe zender er daadwerkelijk komt, hangt af van de regering Rutte/Verhagen. Marja van Bijsterveldt (CDA) heeft als minister de portefeuille Media verkregen. Als de gevraagde toestemming niet wordt vergeven, blijft Radio 5 zowel de nostalgische muziekprogrammering als levensbeschouwelijke programma’s brengen.

5 thoughts on “Radio 7: NPO vraagt toestemming nieuwe radiozender”

 1. Beste NPO,

  Als ‘distributie via de verschillende infrastructuren’ zoveel betekent als: niet meer via de ether te ontvangen (zoals radio 6), dan zeg ik: Niet doen, zonde van het geld, maar als de 5 Nostalgie wel op elke radio (dus ook op het werk) te ontvangen blijft, dan is het een prima plan.

  Groetjes

 2. Wat een onzin om nog een zevende publieke radiozender op te willen zetten. Het zou beter zijn, dat het aantal publieke radiozenders zou worden verminderd naar twee en dat tegelijk ook een publieke tvzender zou worden gesloten, want het aanbod van de NPO is veel te overheersend en bovendien kost het veel te veel geld van de belastingbetaler. Laat ook de NPO zichzelf maar bedruipen met de financiën net als de commerciëlen.

 3. Het zou inderdaad zonde zijn wanneer R5 Nostalgia van de middengolf zou verdwijnen, mocht ik het stuk goed begrepen hebben.

 4. Prima idee. Doen. Liever vandaag dan morgen.
  Radio5 Nostalgia is een vaste waarde geworden.
  Het doelpubliek is aanzienlijk en zeer tevreden.
  Het is eveneens een belangrijke taak voor de openbare omroep maatschappelijke, levensbeschouwelijke, religieuze, politieke en wetenschappelijke programma’s te brengen.
  Maar die twee op één zender dat past niet.
  Dus welkom RADIO 7. Zo kunnen we ook ‘s avonds en ‘s nachts genieten van Nostalgia en zo kunnen ook de woordprogramma’s overdag in de week worden uitgezonden.
  Prima idee dus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *