Ziggo: tariefsverhoging van 50 eurocent per maand; eerste verhoging naast indexering sinds vorming Ziggo

Ziggo verhoogt haar tarief per 1 februari 2011 met 50 eurocent per maand naar 16,95 euro per maand. Het standaardtarief van de grootste kabelexploitant van Nederland is sinds diens vorming in 2007 niet anders dan de indexering verhoogd.
Een woordvoerder stelt tegenover DutchMedia dat met de verhoging naast de gebruikelijke inflatiecorrectie ook gevraagde verhogingen van bijdrages van r/tv-zenders worden gedekt; om hoeveel en om welke zenders het daarbij gaat en of het om publieke of commerciële zenders betreft, wil de woordvoerder niet kenbaar maken. Wel is duidelijk dat in de verhoging een component zit dat naar Ziggo zelve zal gaan. Voor alles-in-1 klanten gaat de tariefsverhoging van 0,50 eurocent per maand per 1 maart in. In totaal betekent de verhoging op basis van de 3,1 miljoen Ziggo-klanten een omzetverhoging van 18,6 miljoen euro per jaar. Zoals bekend is Ziggo een speler met aanmerkelijke marktmacht wat betreft televisie-ontvangst (75 % van de huishoudens betaalt Ziggo voor haar kabelr/tv-ontvangst volgens de cijfers van 30 september jl). Er geldt voor kabelaars met aanmerkelijke marktmacht geen specifieke regulering aangaande tarieven. Het tarief van Ziggo ligt overigens slechts 10 eurocent per maand van het kabeltarief van UPC af, die per 1 januari 2011 17,05 euro per maand rekent voor haar (analoge) standaardpakket. Volgens de woordvoerder is er geen verband tussen beide tarieven. Bij Ziggo is het digitale standaardpakket inbegrepen bij het standaardtarief; bij UPC niet. De verwachting is overigens dat Ziggo over enkele maanden haar pluspakkettenstructuur van haar digitale pakket zal wijzigen. Hoe die zullen wijzigen wil het kabelbedrijf nog niet kenbaar maken. Dat is de reden dat op dit moment de tarieven van deze pakketten niet wijzigen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *