Sky Radio, Radio Veronica, Q-Music en Radio 538: fors lagere vergoedingen FM-licenties per 1 september

Minister Maxime Verhagen (CDA) van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie heeft vandaag bekend gemaakt hoeveel Sky Radio, Radio Veronica, Q-Music en Radio 538 zullen moeten betalen om per 1 september te kunnen blijven uitzenden op hun kavels. Verhagen zei vorig jaar toe de marktwaardes die eerder door SEO Economisch Onderzoek met medewerking van Sweder van Wijnbergen waren onderzocht, nader te onderzoeken waarbij ook een consultatie heeft plaats gevonden. DutchMedia heeft deze stukken nader bestudeerd.

De waardes

Sky Radio dient voor de komende zes jaar 25,726 miljoen euro te betalen; dat is 3,675 miljoen euro per jaar. Dat is circa de helft van wat Sky Radio thans betaalt voor het zogeheten A1-kavel. In de oude voorstellen zou Sky Radio 6,167 miljoen betalen.
Radio Veronica – net als Sky Radio geconsolideerd onderdeel van de Telegraaf Media Groep NV – zal 20,385 miljoen euro moeten betalen; gemiddeld 2,91 miljoen euro per jaar; fors minder dan de huidige 4,49 miljoen euro en ook fors minder dan de eerder voorgestelde 5,167 miljoen euro per jaar.
Q-Music – onderdeel van de Persgroep – zal 26,935 miljoen euro moeten betalen; 3,848 miljoen euro per jaar gemiddeld; terwijl dat thans 10,72 miljoen is. Ook het te betalen bedragen bij Q-Music is fors lager dan de eerder voorgestelde 6,283 miljoen per jaar. Toch blijft Q-Music de meest betalende radiozender.
Radio 538 – geconsolideerd onderdeel van RTL Group SA – zal 26,581 miljoen voor 6 jaar betalen; 3,797 miljoen per jaar. Radio 538 betaalt fors minder dan thans het geval is (7,79 miljoen gemiddeld per jaar) en ook fors minder dan eerder voorgesteld (6,08 miljoen euro gemiddeld per jaar).

Voor het nog te verdelen A7-kavel (ex-Arrow Classic Rock, ex-Caz, ex-Yorin FM) staat een bedrag van 21,954 miljoen euro, gemiddeld 3,136 miljoen euro per jaar; oorspronkelijk washier door RTL destijds ten behoeve van het toenmalige Yorin FMgemiddeld 4,875 miljoen euro op geboden, maar dit station is uiteindelijk ter ziele gegaan.

Voor de verlenging van de overige landelijke radiostations waaronder Slam!FM, BNR Nieuwsradio, 100%NL en de regionale commerciele radiozenders hoeft geen vergoeding betaald te worden. In de optiek van minister Verhagen en SEO Economisch Onderzoek kennen deze zenders een verplicht format of hebben een beperkt bereik ‘waardoor marktwaarde beperkt is’. De landelijke radiostations worden verplicht om in DAB/DAB+ uit te zenden en in september 2015 80 % technisch bereik daarmee te hebben met hun netwerken.

Radio 538 reageert direct positief

De commercieel best beluisterde landelijke zender Radio 538 heeft direct gereageerd met een een specifieke dankzegging voor Maxime Verhagen die algemeen directeur Jan Willem Bruggenwirth voor zijn ‘daadkracht’ prijst. Volgens de RTL-dochter zijn de discussies ‘goed geweest’ voor zowel het ministerie van Economische zaken, landbouw en Innovatie alsmede de radiobranche.

Achtergrond waardebepalingen

Voor de waardebepaling heeft SEO Economisch Onderzoek alleen cijfers van na 1 juni 2003 gebruikt en failliet gegane radiozenders buiten beschouwing gelaten. Voor het radiostation Radio Veronica ziet SEO Economisch Onderzoek geen belemmeringen om daar een commerciele waardebepaling aan te koppelen, ondanks het format en ondanks de bezwarenvan Sky Radio Group. Ook de digitaliseringskosten om in DAB/DAB+ te gaan uitzenden, speelt daarbij een rol, alsmede andere vooral financiele overwegingen.

De komende periode zal de verdeling van de kavels A7 (ongeclausuleerd) en A8 haar beslag krijgen, alsmede de formele procedure voor de bestaande radiozenders op basis van de genoemde waardebepalingen.

One thought on “Sky Radio, Radio Veronica, Q-Music en Radio 538: fors lagere vergoedingen FM-licenties per 1 september”

  1. Belachelijke prijzen worden hier gehanteerd, alleen maar om de schatkist goed gevuld te houden.
    Overigens lijkt het mij een goed plan om de overgebleven kavels op te splitsen en om op ieder zender opstelpunt een radiostation te laten uitzenden,hierdoor krijgt de kleinere stations ook de mogelijkheid om mee te doen zij het wel in een bepekerkt uitzend gebied.De overige grote zenders bedienen toch al geheel nederland en krijgen we is wat meer variatie op de radio want laten we eerlijk zijn ik rij door geheel nederland als service engineer en erger me groen en geel dat ik niets kan vinden waar ik me thuis bij kan voelen met als effect dat ik de gehele dag aan het zoeken ben naar een geschikte keuze. Met groet Bert

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *