NPO krijgt verlenging DAB-frequentieruimte tot 2017

De Nederlandse Publieke Omroep heeft op 22 februari jl. van de minister van Economische Zaken (Maxime Verhagen, CDA), om niet een verlenging gekregen van haar uitzendlicentie om in DAB uit te mogen zenden tot 1 september 2017 op kanaal 12C. De verlenging is een reactie op een aanvraag die de NPO op 9 maart 2010 heeft gedaan. De NPO is verplicht om per 1 september circa 1,5 miljoen hectare in Nederlnd te bedienen met het minimale verzorgingsniveau van ‘mobiele ontvangst’ en per 1 september 2015 3 miljoen hectare.  De NPO heeft de plicht om tenminste vijf ‘algemene radioprogrammakanalen’ (dat zijn thans Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4 en Radio 5) uit te zenden, alsmede vier andere publieke radiozenders. De NPO heeft daarbij de plicht deze uit te zenden in een kwaliteit van MPEG2, 192 kbit/s of AAC+ 48 kb/s in stereo (dit laatste is DAB+).

Op dit moment zendt de NPO Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 5, Radio 6, FunX en Radio Top 2000 uit in een kwaliteit van 128 kbit/S MPEG2, en wordt Radio 4 in 160 kbit/s uitgezonden waarbij 24Nieuws in 48 kbit/s (mono) wordt uitgezonden. De uitzendingen zijn voornamelijk geconcentreerd in de Randstad met uitlopers naar Arnhem, Lelystad, Loon op Zand en Mierlo. De landelijke publieke omroep startte op 29 september 2004 met haar DAB-uitzendingen (toen als proef), maar weet door gebrek aan commerciele uitzendingen en gebrek aan interesse bij het publiek nauwelijks luisteraars via dit medium te trekken. De huidige vergunning was per 1 februari 2003 verleend en omvatte de plicht voor de NPO om voor 2006 landelijk met DAB uit te zenden; dit heeft de NPO niet uitgevoerd. De oude vergunning die oorspronkelijk tot 1 september 2010 liep, was verlengd tot 1 september 2011. De NPO nam een afwachtende houding in met betrekking tot de DAB-uitzendingen en koppelde een verdere uitrol aan de introductie van commerciële uitzendingen. Bij de geplande verlenging van etherfrequenties is het de bedoeling dat commerciële omroepen in DAB+ zullen uitzenden. Mobiele Televisie Nederland, licentiehouder van een commerciële digitale multiplex is op dit moment met testuitzendingen bezig in de regio Den Haag (5B) en Hilversum (11A) in de DMB-standaard. Daarbij zendt het opvallend genoeg publieke zenders uit (3FM in DAB en Nederland 2 en Nederland 3 in DMB).

7 thoughts on “NPO krijgt verlenging DAB-frequentieruimte tot 2017”

  1. Wel jammer dat ze voor lage kwaliteit in DAB+ hebben gekozen. 48 kbps AAC+ is niet zo goed als FM en zelfs niet zo goed als 192 kbps MP2.

    Er is geen enkele reden om voor deze lage kwaliteit te kiezen, want er zijn multiplexen genoeg te creëren.

    Een slechte start voor digitale radio!

  2. hier in zeeland met een 6 el kanaal 10 antenne ( was destijds voor BRT1) en versterker op Mierlo 100% signaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *