FunX stopt met website FunX Hip-Hop en voormalige Lijn5-programma’s vanwege ‘onzekerheid’ toekomst

De publieke stadsjongerenzender FunX stopt in het nieuwe radioseizoen dat ze komende maandag inluidt, met de voormalige Lijn5-programma’s Spoken, Dus Dat, Wat Anders en Fouradio. Ook het programma Jouw XChart is bij FunX uit de programmering geschrapt. FunX noemt de ‘onzekere toekomst’ reden en geeft aan dat het ‘het vechten is voor haar bestaansrecht’. Per 1 januari aankomende stopt de gemeente Amsterdam met haar financiering waardoor cica 300.000 euro aan subsidie wordt geschrapt evenals de Amsterdamse SALTO-etherfrequentie (96,1 MHz) waar FunX op uitzendt. Per 1 januari 2013 wordt, zoals het er thans naar uitziet, de  financiering van de overige gemeenten en het ministerie van OCW geschrapt, net als de drie overige etherfrequenties.

FunX is ook per direct gestopt met haar themasite FunX Hip-Hop. FunX stelt op haar site over FunX Hip Hop dat “waar wij van houden wordt afgeschilderd als een hobby voor parasieten. Dit is niet wat wij zouden moeten willen. Jullie hulp is dus van harte welkom.”
De toenmalige NPS (nu NTR) verzorgde Lijn 5 tot 2008 op Radio 5 in het kader van haar toenmalige minderhedentaakopdracht. Lijn 5 was een uitvloeisel van het toenmalige einde van het ‘publieke’ Colorful Radio die de NPO begin 2004 was begonnen na overname, maar op 14 november 2004 destijds noodgedwongen moest stoppen. In 2008 nam FunX een aantal programma’s en de titel Lijn 5 over die het in september 2010 onderbracht in FunX Hiphop. Het themakanaal/de stream FunX HipHop blijft op internet overigens wel bestaan.

Overigens komt FunX de komende maanden met nieuwe programma’s waaronder het discussieprogramma CritiX, enkele danceprogramma’s (Goodness MiX en FunX Dance Club Sessions) alsmede Sounds of the City. FunX is de afgelopen periode met een publieksactie begonnen onder de noemer ‘FunX pikt het niet langer’ omdat ze wil bewerkstelligen dat ‘het geluid van stadsjongeren’ kan blijven voortbestaan en wil dat bewijzen met zoveel mogelijk smartphonedownloads. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft op voordracht van de regering de facto ingestemd met het einde van FunX door de acceptatie van de aanbiedingsbrief van de uitwerking van het regeeraccoord onderdeel Media. Daarin stelt het kabinet dat het van mening is dat bestaande algemene media-instellingen al in specifieke minderhedenprogrammering moeten voorzien en aldus de structurele investeringen op ‘lokaal niveau’ be-eindigd kan worden. De FunX-organisatie verzorgt naast de grootstedelijke uitzendingen, ook de landelijke invulling van FunX NL in opdracht van de NPO op op de kabel, internet, DVB-T/DAB en satelliet.  FunX BV is een dochter van de Stichting G4 Radio waarin de vier lokale publieke omroepen uit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht participeren. FunX bestaat bij de gratie van 4,51 miljoen euro aan subsidie op een totale inkomstenstaat van 5,39 miljoen, aldus de jaarcijfers 2010.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *