RTL Group in Nederland: zeer goede prestaties; steeds dominanter in tv-reclamemarkt

RTL Group SA heeft in Nederland in het eerste half jaar van dit jaar zeer goed gepresteerd in haar televisiesegment. Dit blijkt uit het halfjaarbericht van het beursgenoteerde Bertelsmann-onderdeel. Met onder andere RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8 behaalde het televisie-onderdeel een omzet van 206 miljoen euro; in de eerste helft van 2010 was dit nog 164 miljoen. Daarbij was de operationele (EBITA) winst 50 miljoen euro, terwijl dit vorig jaar over dezelfde periode nog 23 miljoen euro was.

RTL Nederland behaalde met haar reclame-activiteiten volgens de eigen cijfers 48,4 % van de televisiereclamemarkt. Dit was in het eerste half jaar van 2010 nog 43 %. Daarbij haalt het aldus bijna de helft van de netto televisiereclamebestedingen binnen en is daarbij een steeds dominantere speler; en haalt daarbij omzet ten kosten van de concurrentie (met name SBS Broadcasting (Net 5, SBS 6 en Net 5) en de Stichting Ether Reclame (die voor Nederland 1, 2 en 3 reclame verkoopt). Volgens RTL Group steeg de nettotelevisiereclamemarkt met 8,1 % in het eerste half jaar, waarbij SBS Broadcasting 6,5 % steeg. Qua kijkcijfers behaalden de RTL-zenders gezamenlijk in de commerciƫle doelgroep 20-49 met 31,3 % als groep beduidend meer dan de landelijke publieke en SBS-zenders.

Radio: gelijkblijvend resultaat; verkoopbedrag Slam! FM bekend gemaakt.

Uit het haljaarbericht blijkt eveneens dat Radio 538, Radio 10 Gold en Slam! FM onder RTL Nederland Holding, een omzet haalden van 27 miljoen euro in de eerste helft van 2011; dat is 1 miljoen meer dan vorig jaar over dezelfde periode. Opvallend is dat de operationele EBITA winst daarbij gelijk bleef met 9 miljoen euro. Slam! FM is overigens pas in juni onderdeel geworden van RTL Nederland Holding. Uit het halfjaarbericht blijkt dat RTL Nederland Holding 6 miljoen euro (netto) betaald heeft aan de oud-eigenaar Lex Harding, waarbij 5 miljoen euro als goodwill is erkend. Toen is ook overeengekomen dat bij een overeenkomst met Talpa Slam! FM mee zou gaan naar Talpa.

De aandelenuitruil met Talpa Holding waarbij 26,3 % van de aandelen RTL Nederland Holding BV wordt uitgeruild voor de overdracht van Radio 538 aan Talpa Holding en Slam! FM en Radio 10 Gold worden meeverkocht aan Talpa Holding NV, bedraagt volgens RTL Group SA een waarde van 232 miljoen euro waarbij 100 miljoen aan verplichtingen vanaf moet worden gehaald, resulterend in 132 miljoen euro. Op de balans van RTL Group staat overigens een waarde van 187 miljoen met 8 miljoen als verplichtingen voor de af te stoten onderdelen. (DutchMedia). De verwachting is dat de ruil per 1 januari 2012 zal worden geeffectueerd. Tot eind dit jaar blijft RTL Group SA aldus controle houden over Radio 538, Slam!FM en Radio 10 Gold.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *