TV5Monde: Franstalige zender binnenkort alleen nog digitaal bij Ziggo?

TV5Monde, de Franstalige internationale zender zal waarschijnlijk bij kabelaar Ziggo over enige maanden alleen digitaal te zien zijn. Ziggo is met 3,2 miljoen kabelhuishoudens de grootste kabelaar van Nederland. TV5Monde is op haar beurt de enige Franstalige zender in Nederland die een vrij grote landelijke analoge kabeldistributie kent. Het tv-station zendt met name programma’s uit van haar eigenaren, te weten France Télévisions (France 2, France 3, France 4, France 5, France O), de Franstalig Belgische RTBF (La Une en La Deux), de Zwitsers Franstalige omroep TSR (TSR 1 en TSR 2) en het Canadese Radio Canada.

Therese Flemminks, woordvoerster van Ziggo bevestigt dat het kabelbedrijf in overleg is met TV5Monde over het beëindigen van analoge distributie in haar verpresidingsgebied gebied ten faveure van digitale distributie. Ziggo heeft eerder soortgelijke afspraken met zenders als het Britse BBC World News en het Frans/Duitse ARTE gemaakt. BBC World News is bij Ziggo praktisch alleen in grote steden Den Haag en Utrecht nog analoog te zien; ARTE is analoog volledig verdwenen en alleen nog digitaal beschikbaar. Programmaraden kunnen bij deze afspraken de zender niet meer adviseren omdat deze niet meer beschkibaar is. Ziggo telt thans 1,2 miljoen digitale kabelhuishoudens en werkt aan het verkleinen van haar analoge pakket tot 30 zenders om haar digitale pakket meer ruimte te kunnen bieden. Bij Ziggo is het digitale standaardaanbod opgenomen in het standaardabonnement (Televisie Z1 geheten).

TV5Monde heeft afgelopen week een nieuw profiel van haar zender gepresenteerd waarin ze zich crossmedialer wil voorstellen. Op vragen over de distributiesituatie bij Ziggo kon het bedrijf geen reactie geven. Afgelopen jaar kwam TV5Monde in conflict met UPC waarbij de Franse internationale zender UPC betichtte van het verspreiden van onjuiste informatie aan haar klanten. UPC schrapte in een aantal gebieden TV5Monde uit haar analoge pakket in bepaalde UPC-gebieden waar programmaraden de zender niet in het basispakket hadden geadviseerd. UPC stelde destijds haar te voren bekende distributiebeleid te volgen. Hierna trok TV5Monde haar toestemming voor digitale kabeluitzending bij UPC in, omdat in de optiek van TV5Monde als gevolg hiervan UPC voortaan 3 eurocent per abonnee per maand diende te betalen.  Dit weigerde UPC. Daarvoor zat TV5Monde zonder kosten voor UPC in het digitale aanbod. Nu TV5Monde met de grootste kabelaar in overleg is gegaan over het beëindigen van analoge distributie ten faveure van digitale distributie, komt de vraag op welke distributiestrategie TV5Monde hanteert. Na het verwijderen van TV5Monde werd in veel analoge kabelgebieden bij UPC door programmaraden de internationale Franstalige zender opnieuw opgenomen in het ‘dwingende’ basispakketadvies.

TV5Monde wordt overigens verder via satelliet (kosteloos) alsmede via KPN Interactieve TV aangeboden.

Franstalige publieke zenders als France 2, France 3 en RTBF La Une, RTBF La Deux alsmede RTBF Sat blijven elk wèl beschikbaar voor analoge distributie, maar kennen nauwelijks tot geen analoge kabeldistributie in Nederland. France 2 en RTBF Sat worden wel digitaal via de kabel verspreid.

2 thoughts on “TV5Monde: Franstalige zender binnenkort alleen nog digitaal bij Ziggo?”

  1. Het is nog steeds zeer spijtig te noemen dat UPC zowel analoog als digitaal TV4Monde niet meer doorgeeft. Ja in enkele delen van Nederland nog wel analoog dat wel.

  2. Ik vind het jammer dat Arte al verdwenen is en nu volgt dan TV5 Monde. Ik hoef op dit moment geen digitale televisie. Ik heb geen breedbeeld en ga hier pas toe over als mijn TV de geest geeft.

    In principe word ik nu gedwongen om geld uit te geven om digitaal mijn favoriete zenders te kunnen ontvangen.
    Hoe democratisch is dit?

    In het pakket van Ziggo komen steeds meer ‘flut en pret’zenders te zitten. Daar kijk ik nooit naar. Jammer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *