DAB/DMB-verdeling: 2 gegadigden

Er blijken twee gegadigden te zijn van de op 11 februari te houden veiling van DAB/DMB-frequenties in de zog. Band III. Dit blijkt uit informatie die DutchMedia heeft verkregen. De publieke landelijke omroep is tot in ieder geval 2010 verzekerd van haar DAB-frequentie (kanaal 12C). Het bedrijf Callmax van o.a. directeur Paul de Pont doet mee met de verdeling. Callmax die tot nu toe actief is in mobiele communicatie, wil haar activiteiten verleggen naar die van mobiele televisietoepassingen. Callmax was de enige gegandigde voor het kavel in de zogeheten “L-Band” en verkrijgt daarmee dat kavel. Callmax wil haar dienstverlening ook uitbreiden met mobiele internettoepassingen (MobileFi). Op een later moment zal het bedrijf naar buiten komen met haar concrete plannen.

Voor de DAB/DMB-frequenties heeft ook het bedrijf Mobiele TV Nederland BV interesse. Dit bedrijf kent een consortium van aandeelhouders en investeerders waaronder directeur Ronald Haanstra, Gert Jan Raat en Bas van den Heuvel. Media & Broadcasting van het in Frankrijk gevestigde TDF, Ron Ducroix alsmede Fank Kiesewetter (van het Duitse MFD) behoren tot de investeerders. Mobiele TV Nederland BV wil een concurrent worden van KPN Mobiel TV en daartoe met eigen verkoop en wederverkoop een pakket aan zenders aanbieden.

Het ministerie van Economische Zaken wil vooruitlopen op de veriling geen mededelingen doen hierover.

2 thoughts on “DAB/DMB-verdeling: 2 gegadigden”

  1. Hmm,

    Ik vraag me af hoeveel plaats er voor radio over blijft. Een pakket heeft tamelijk weinig ruimte, grofweg een kwart van de capaciteit van een DVB-H pakket.

    Hoe kunnen ze daarmee concurreren met KPN? Men had beter een tweede DVB-H pakket kunnen veilen op de frequenties die daarvoor op de plank liggen. Dan was er bovendien maar een standaard voor mobiele tv geweest en niet twee.

  2. dat weet ik niet , wel dat een dat/dabradio in nederland geen nut heeft, wel ontvangst 2 of 3 buitenlanders en DVB-H kan veel meer zenders aanbieden. Wat doen we met de AM/SW/LW band. blijven gebruiken voor amplitude propaganda of frequentie mobilisatie, kost bandbreedte maar alle restantzenders kunnen van de korte golf gebruik maken, pas europees zoals euronews, eurosport bbc-prime/world met meertalige ondertitels of via geluidkeuze engels duits frans en nedeland films verziekt omdat ondertitels niet via 888 gaan zal veel zenders analoog breedbeeld pas standaard zijn als de echte breedbeeld tv’s komen. ach w2at je niet kent mis je ook niet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *