Staatssecretaris Heemskerk trekt vergunningen Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM in

Staatssecretaris Frank Heemskerk (PvdA) trekt de vergunningen van Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM per woensdag 11 maart in. Dat heeft de staatssecretaris middels Agentschap Telecom bekend laten maken. De staatssecretaris heeft de besluiten aan resp. Crosspoints BV (Arrow Jazz FM), resp. Rokit BV (Arrow Classic Rock) kenbaar gemaakt. Uiterlijk 11 maart moeten de uitzendingen zijn gestaakt op de landelijke commerciële FM-kavels A7 en A8. Reden is dat ‘herhaaldelijk’ niet is voldaan aan ‘betalingsregelingen’. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de legale commerciële landelijke omroep dat omwille van redenen die bij commerciële  radiostations liggen, deze uit de FM-ether worden gehaald.

Staatssecretaris Heemskerk stelt in een verklaring dat ‘vergunninghouders gewoon moeten voldoen aan hun betalingsverplichtingen, anders ontstaat oneerlijke concurrentie tussen vergunninghouders die wel netjes aan hun verplichtingen voldoen en zij die menen niet te kunnen betalen.’

Het zogeheten A7-kavel werd in 2003 verdeeld. RTL Nederland won die verdeling en zond er Yorin FM op uit. Nadat SBS Broadcasting BV het kavel van RTL Nederland overnam in 2006, startte het bedrijf met Caz! Nadat bleek dat dit geen succes werd, verkocht SBS Broadcasting BV de zender aan Ad Ossendrijver die er zijn ‘Arrow Classic Rock’ op zette per 1 juli 2007. Arrow Classic Rock bestond daarvoor als middengolf/kabelstation en startte initieel eind 1996.

Arrow Jazz FM startte met uitzenden op 13 februari 2004 nadat het Arrow-radiobedrijf in november 2003 de verdeling voor het klassiek/jazz kavel (A8) had gewonnen. Van februari 2006 tot maart 2007 waren Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM voor de meerderheid in handen van PCM Uitgevers die daarna de radiostations terugverkocht aan de oorspronkelijke eigenaar: Ad Ossendrijver (Mediad BV).

Voor het A7-kavel diende de 33,892 miljoen euro voor 8 jaar en een éénmalig bedrag van 5,1075 miljoen euro betaald te worden.  Voor het A8-kavel diende een bedrag van 8 miljoen euro voor 8 jaar  en 556,581 euro eenmalig betaald te worden.

Volgens een mededeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken zal de frequentieruimte ‘zo spoedig mogelijk’ opnieuw worden verdeeld voor commerciële radiodoeleinden voor de periode tot 1 september 2011. Op welke wijze dit zal geschieden is volgens een woordvoerder nog onderwerp van beleidsdiscussie.

Volgens een woordvoerder van Agentschap Telecom is circa 2 jaar lang discussie geweest over de betaling van de licentiebedragen. Destijds was dit al het geval bij SBS Radio BV (nu Rokit BV) . Op 26 mei 2007 had volgens woordvoerder Gernant Deekens 1/8 van het licentiebedrag betaald moeten zijn (4,2 miljoen euro). Dit was in de tijd dat SBS Broadcasting BV nog eigenaar daarvan was. Sinds die tijd is volgens het Agentschap Telecom niet volledig voldaan aan betalingsverplichtingen. Toen zijn afspraken over betalingsregelingen gemaakt, waar niet voldoende aan voldaan is, die uiteindelijk leidde tot het intrekkingsbesluit. Op 21 november 2008 nam de staatssecretaris op basis van de ‘beleidsregel sancties frequentiegebruik radio-omroep’ een beslissing tot het voornemen tot intrekking van de uitzendlicenties. “We hebben er alles aan gedaan en hebben een zorgvuldig besluit genomen”, aldus de woordvoerder van Agentschap Telecom. De totale schuld bedraagt 8,89 miljoen euro. 2,039 miljoen voor het kavel A8 (Arrow Jazz FM) en 6,852 miljoen voor het kavel A7 (Arrow Classic Rock).

Deze bedragen zijn opgebouwd bij Arrow Jazz FM uit 500.007 euro van het nog niet betaalde financiele bod 2007 en 539.188 euro (het eenmalige bedrag). Daarbij heeft Agentschap Telecom ook betaling geëist van het bod 2008 te weten 1.000.015 euro dat over de periode december 2008 tot december 2009 gaat en per 11 november 2008 opeisbaar is geworden.

Voor Arrow Classic Rock  moet over de periode 2007, 2,741 miljoen euro betaald worden en over de periode 2008 (juni 2008-juni 2009) 4,1115 miljoen euro.

Indien Arrow alsnog voor 11  maart aankomende het bedrag overmaakt, zal de staatssecretaris het besluit tot intrekking ongedaan maken. Ook na de intrekking blijft het Agentschap Telecom de vordering van 8,89 miljoen euro op Arrow behouden. Via de rechter was vorig jaar al een invorderingsprocedure gestart die nog gaande is. Medio  2008 heeft Young City Media (destijds City FM, thans Radio Decibel) zich overigens gemeld als bezwaarmakende partij tegen Arrow.

Uit de documenten van Agentschap Telecom blijkt dat eerder een voornemen tot intrekking is uitgevaardigd aangaande Arrow Classic Rock, te weten op 29 november 2007, maar dat deze met een betalingsregeling op 24 januari 2008 weer werd ingetrokken. Vervolgens ontstonden allerlei discussies en betalingsregelingen tussen het Agentschap Telecom en Arrow Classic Rock (Rokit BV) die uiteindelijk niet hebben geleid tot betaling van vereiste bedragen. Bij Arrow Jazz FM  begon de onenigheid over betalingen op 18 november 2007, waarna betalingsregelingen getroffen werden die uiteindelijk alleen deels werden nagekomen.

Arrow-eigenaar Ad Ossendrijver zegt desgevraagd in reactie op de besluiten te werken aan een oplossing. “Er zijn twee partijen nodig om te kunnen tango-en. Ik denk dat er een kans is dat het gaat lukken. We doen al het mogelijke. Ik denk niet dat het noodzakelijk is om beleidsregels zo te volgen en miljoenen luisteraars, de radiostations en dit bedrijf slachtoffer te laten worden hiervan. Het is een scenario met alleen maar verliezers. Bovendien vind ik het raar dat Agentschap Telecom in haar persbericht geen hersteltermijn heeft aangegeven. Als er nog een herstelperiode is, moet je niet die stappen zetten die dat herstel kunnen dwarsbomen,” zo stelt de directeur van Arrow Jazz FM en Arrow Classic Rock. Het is onduidelijk wat dit verder betekent voor de middengolffrequentie (828 kHz) die het bedrijf ook in handen heeft voor Caz die ook op satelliet en de kabel uitzendt. Agentschap Telecom zegt bij monde van de woordvoerder in een reactie op de uitlatingen van Ossendrijver dat Arrow al anderhalf jaar de mogelijkheid is geboden op oplossingen en dat er op een gegeven moment een einde daaraan is gekomen en de nodige betalingsregelingen zijn geboden. Agentschap Telecom heeft Arrow tot 11 maart nog een laatste periode gegeven dit te herstellen.

SBS Broadcasting BV stelt in reactie dat de betalingsproblematiek in de periode dat zij eigenaar was van SBS Radio BV (nu Rokit BV) tot 30 juni 2007, te maken had met de overname per 1 juli 2007. Volgens woordvoerder Eric Dekker was eind mei duidelijk dat het station zou worden overgenomen en dat de betalingsvoorstellen betrekking zouden hebben op de nieuwe eigenaar. Agentschap Telecom accoordeerde die daags na de overname door Arrow op 2 juli 2007.

2 thoughts on “Staatssecretaris Heemskerk trekt vergunningen Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM in”

 1. Het volgende bericht staat momenteel op de sites van Arow Rock & Jazz:

  ***
  Je zal waarschijnlijk vernomen hebben dat Arrow in overleg is met de Nederlandse overheid omtrent het behoud van haar FM frequenties. De vergunningen voor deze FM frequenties kosten in Nederland erg veel geld en geld is nu net in deze tijden van kredietcrisis een probleem. Toch heeft Arrow de Nederlandse overheid een oplossing geboden en geeft de ons geboden hersteltermijn de mogelijkheid om jouw Arrow in de lucht te houden. Wil je dit kracht bijzetten, mail dan naar arrow@arrow.nl.
  ***

  Hmm… oplossing geboden? Als ik de staatssecretaris zo hoor zal er gewoon betaald moeten worden!

 2. Frank, prima idee hoor, in Nederland op vakantie, maar waarom in godsnaam naar de stranden van Zeeland als we Schiermonnikoog hebben?
  Groet,
  Gerrie Bakker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *