ProSiebenSat.1 Media: lichte omzetdaling Nederland; totale groepsomzet daalt, netto verlies

ProSiebenSat.1 Media AG, het televisieconcern waar de private-equity bedrijven KKR en Permira de controle over hebben, heeft bekend gemaakt in 2008 een omzetdaling te hebben gerealiseerd van 183 miljoen euro in 2008 vergeleken met de proforma-cijfers 2007. In Nederland is het bedrijf via SBS Broadcasting BV actief met o.a. Net 5, SBS 6, Veronica TV, alsmede de bladen Veronica Magazine en TotaalTV; in Vlaanderen met de zenders VT4 en VijfTV. Volgens de gecombineerde cijfers van Vlaanderen en Nederland boekten de gezamelijke benelux-bedrijven in 2008 een omzet van 418,254 miljoen euro oftewel 13,7 % van de totale omzet. In 2007 was dit nog 419,822 miljoen euro oftewel 13,0 % van de totale omzet.  Daarmee boekten de Vlaamse en Nederlandse deelnemingen een omzetdaling van circa 1,568 miljoen euro. Het bedrijf wil niet kenbaar maken of en in welke mate de omzetverliezen neerslaan op het Nederlandse smaldeel, resp. het Vlaamse smaldeel. Algemeen bekend is dat met name het vierde kwartaal van 2008 voor netto televisiebestedingenmarkt een daling van 5 % met zich meebrachten in Nederland. Over het geheel boekte de Nederlandse televisiereclamemarkt in 2008 een omzetgroei van 0,5 %.

Volgens Eric Dekker die namens de Nederlandse tak van ProSiebenSat.1 Media Ag het woord voert, is het bedrijf ‘tevreden gezien de economische omstandigheden’. “We doen het bovengemiddeld gezien de daling in de markt. Wat je ziet is dat die daling niet zo bij SBS Broadcasting BV neerslaat. In 2009 verwachten we na de zomer een aantrekking van de markt, maar het is koffiedik kijken. In ieder geval hebben we een goed uitgangspunt gezien de goede kijkcijfers van onze zenders,” aldus Dekker.

ProSiebenSat.1 Media AG boekte in 2009 een totaalomzet van 3,0542 miljard euro met een EBITDA (resultaat voor rente, belasting afwaardering en amortisatie) van 618,3 miljoen euro. Het operationeel resultaat was 266,5 miljoen euro (in 2007 pro forma 385,3 miljoen euro). Het netto resultaat was verliesgevend met 125,5 miljoen euro verlies (behoudens minderheidsdeelnemingen). In 2007 werd nog een netto winst gemaakt van 96,2 miljoen euro, maar toen was ProSiebenSat.1 Media pas vanaf het midden van het jaar eigenaar van de SBS-onderdelen in Scandinavië, Nederland, Vlaanderen en Oost-Europa. De verliezen worden veroorzaakt door met name rentelasten die in 2008 samen met andere financiele verplichtingen in totaal 334,9 miljoen euro kostte voor het bedrijf. In 2007 was dit nog 135,5 miljoen euro.

Overigens is opvallend dat de totale niet-Duitstalige televisie-omzet in 2008 met 1,4 % steeg tot 797,3 miljoen euro en het EBITDA-resultaat met 11,5 % steeg tot 215 miljoen euro. De Duitstalige televisie-omzet daalde met maar liefst 9 % tot 1,7357 miljard euro met een EBITDA-verlies van 5,2 % tot 329,2 miljoen euro. In het vierde kwartaal van 2008 daalde de Duitse televisie-omzet vergeleken met het jaar daarvoor met maar liefst 12,3 %; internationaal daalde die in dat kwartaal met 5,8 %. In Duitsland was er het hele jaar door een omzet daling terwijl daarbuiten dit alleen in het vierde kwartaal het geval was.

Ondanks de recessie stelt ProSiebenSat.1 Media ‘competitief’ te zijn met haar verkoopmodellen op basis van de januri en februari-data. In 2009 zal de groep 100 miljoen euro extra bezuinigen op de kosten als gevolg van de economische omstandigheden om ‘winstgevendheid’ te waarborgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *