Nederland 4 omgedoopt in Nederland 24; themakanalen voortaan met aanduiding ’24’

De publieke landelijke themakanalen hebben de aanduiding ’24’ gekregen. Daarmee wil de publieke omroep het merk Nederland 24, de nieuwe naam voor Nederland 4 benadrukken. De vormgeving van de publieke themakanalen wordt daarbij uniform, evenals de logo’s. Alleen 101 TV blijft haar naam behouden vanwege de specifieke doelgroep. Volgens Bernadette Slotboom, coördinator digitale themakanalen was er met Nederland 4 soms verwarring en veel uitleg benodigd. Nederland 24 en met name de aanduiding ’24’wordt vooral als merk neergezet. De keuze op het getal 24 is gekozen om de urgentie aan te duiden. Buiten Nederland wordt de aanduiding 24 veelal bij live nieuws, en sport(nieuws)kanalen gebruikt. De publieke landelijke omroep hoopt dat kabelaars een portal op zenderkanaal 24 in de digitale pakketten kan aanbieden. De nieuwe namen van de zenders zijn Consumenten 24, Cultura 24, Familie24/Z@ppelin24, Geschiedenis 24, Hilversum Best 24 (aangeduid als Best 24), Holland Doc 24, Humor TV 24 en Sterren 24. Journaal 24, Politiek 24 en Spirit 24 behouden hun naam, maar krijgen de uniforme vormgeving. De pubelijke landelijke omroep wacht overigens nog op definitieve toestemming om het kanaal Familie24/Z@ppelin24 te kunnen lanceren, alsmede Sport24 dat in weekeinden gepland is om op het kanaal van Politiek24 plaats te nemen. In januari heeft de minister zijn voornemen kenbaar gemaakt toestemming te geven, maar het wachten is nog op definitieve toestemming aangezien deze nog ingediende zienswijzen dient te beoordelen.

5 thoughts on “Nederland 4 omgedoopt in Nederland 24; themakanalen voortaan met aanduiding ’24’”

 1. Word er een stuk duidelijker van.
  Alle kanalen nu ook in anamorf breedbeeld wat het kijken leuker maakt.
  Zeker een aanwinst deze nieuwe lancering

 2. @dirkjan: en dan hebben ze al een aantal miljoen van de kabelaars gekregen om nl1,2,3HD op te zetten. En al zouden die kanalen er zijn dan is er nog maar heel weinig in echt HD te zien zijn. Ik verwacht NL1,2,3HD trouwens wel voor juni, dan begint de tour de france namelijk!

 3. Allemaal leuk die “rebranding” etc., maar het zou de NPO sieren deze kanalen eerst eens allemaal FTA aan kabelabonnees ter beschikking te stellen. Immers, je betaalt er vaak dubbel voor: èn via de belasting, èn via de kabelexploitant.

 4. Hallo, en de CDS slachtoffers dan?
  Wij hebben de keuze tussen CDS en Digitenne.
  HD via CDS betekent een nieuwe schotel installatie, vanwege 3.
  HD via Digitenne……daar denk ik niet eens aan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *