Zaterdag lancering Z@ppelin 24, vooralsnog geen Sesamstraat om 18:30 uur

Komende zaterdag zal het themakanaal Z@ppelin 24 gelanceerd worden door de Nederlandse Publieke Omroep via de digitale kabelpakketten, IPTV-aanbieders en internet. Dit is aan DutchMedia bevestigd door de KRO. Z@ppelin24┬á zal van 02:30 tot 20:30 uur uitzenden op het kanaal van Familie 24. Het kanaal zal voornamelijk eerder uitgezonden jeugdprogramma’s van Z@ppelin (Nederland 1/3) opnieuw uitzenden. Op 21 april jl. gaf minister Plasterk (PvdA) toestemming voor de lancering van dit kanaal, dat in combinatie met een kanaal over opvoeding en ouders, wordt uitgezonden. Familie24 dat op dit kanaal uitzendt van 20:30 tot 02:30 uur, startte haar uitzendingen op 20 april jl.

De Nederlandse Publieke Omroep heeft weliswaar het eigendom van dit kanaal, maar heeft – net als de andere publieke themakanalen – de programmeringsverantwoordelijkheid uitbesteed aan een omroeporganisatie, in dit geval de KRO. Deze werkt daarbij met een redactieraad waar de belangrijkste spelers van het kanaal aan deelnemen: naast de KRO zijn dit de VPRO, Evangelische Omroep en TELEAC/NOT. Ook Suzanne Kunzeler, die voor de Nederlandse Publieke Omroep zendermanager is van Z@pp en Z@ppelin zetelt in de redactieraad, maar heeft aldus niet de bevoegdheid over Z@ppelin 24.

Volgens Gerdie Snellers die namens de KRO mede verantwoordelijk is voor het themakanaal Z@ppelin 24/Familie 24, zal de nieuwe kinderzender in de beginfase halfuurblokken aan programmering bevatten die de komende maanden zal worden uitgebouwd. Ook zal op termijn een aantal speciaal voor de zender te produceren nieuwe content gemaakt worden. Programma’s als KRO’s Kindertijd, Villa Achterwerk (VPRO), Beestenboerderij (Teleac/NOT) en Prinsen en Prinsessen (EO) zullen vanaf komende zaterdag te zien zijn. Hoe het programmaschema er exact uit zal zien, is nog onbekend. In september is het de bedoeling dat voor Z@ppelin 24 een marketingcampagne zal worden gevoerd. Volgens Snellers is bewust gekozen voor de jongste doelgroep. Wel zal in het laatste blok tot 20:30 uur voor iets oudere jeugd worden geprogrammeerd.

Voorlopig geen Sesamstraat bij Z@ppelin 24

Sesamstraat (NPS) zal vooralsnog niet worden uitgezonden op Z@ppelin 24. De rechten hiervoor zijn nog niet geregeld. Gerard Timmer (directeur televisie Nederlandse Publieke Omroep) en Ruurd Bierman (lid Raad van Bestuur) opperden enige tijd geleden de optie om het jeugdprogramma – gezien de discussies over het uitzendtijdstip van Sesamstraat – voortaan om 18:30 uur ook op Z@ppelin 24 uit te zien indien dit rechtentechnisch mogelijk blijkt. De discussie’s over de rechten zijn nog niet afgerond, waardoor bij de start van Z@ppelin 24 Sesamstraat niet vertoond kan worden op dit kanaal.

Over de vraagtekens die Henk Hagoort plaatste bij de lange termijn-toekomst van de publieke themakanalen zegt Gerdie Snellers dat er ‘bij de publieke omroep weinig te voorspellen valt en beter de vinger aan de pols gehouden’ kan worden. Snellers denkt dat er met Z@ppelin 24 aan een behoefte voorzien kan worden aangezien het juist belangrijk is om een kwalitatief alternatief op alle relevante uren voor kinderen te kunnen bieden in haar optiek. Z@ppelin 24 wordt in televisiekwaliteit alleen via digitale pluspakketten tegen extra betaling aangeboden; via beperktere kwaliteit is de zender kosteloos op internet beschikbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *