Lijst gemeenten nieuwe frequenties FunX

DutchMedia heeft een lijst in handen verkregen van gemeenten waar staatssecretaris Heemskerk (PvdA) van Economische Zaken naar studeert om de publieke radiozender FunX extra etherdekking te vergeven. De PvdA-bewindsman gaf eerder in een brief aan de Tweede Kamer aan het ‘mobiele bereik van FunX via de FM’ te willen uitbreiden en er ‘wellicht mogelijkheden zijn’ het bereik tot ‘maximaal de dertig grotere steden’ uit te breiden ‘mits er geen sprake is van ongewenste storing op andere zenders’. Uiteindelijk blijkt het te gaan om 24 extra gemeenten waar mogelijk dekking voor FunX gevonden is. FunX zendt al uit in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht op basis van licenties van de lokale publieke omroepen aldaar.

Uit het lijstje dat DutchMedia ter beschikking heeft gekregen blijkt dat de provincie Overijssel opvallend genoeg het meest voorkomt, terwijl een middelgrote stad als Eindhoven en de hele provincies Zeeland en Groningen ontbreken. De lijst komt niet overeen met het bestuurlijk bekende ‘G30’. Ook komt er een enkel gebied voor waar FunX al dekking heeft, zoals de gemeente Delft. Het is onduidelijk met welk vermogen en welke dekking frequenties in deze gemeenten kunnen worden ingezet, maar deze zullen waarschijnlijk niet altijd de volledige genoemde gemeentes dekken.

Overigens zij hierbij aangetekend dat CDA’er Joop Atsma met succes op 1 juli jl. een motie door een meerderheid van de Tweede Kamer heeft laten aanvaarden waarin gesteld wordt in relatie tot deze mogelijke nieuwe frequenties, er een onderzoek moet komen naar frequentiebehoeftes van lokale en regionale publieke omroepen, omdat het bereik daarvan onvoldoende zou zijn. Voor het einde van het jaar dient dat onderzoek er te komen en dient de regering deze frequenties niet aan FunX beschikbaar te stellen.

Willem Stegeman, algemeen directeur van FunX, zei desgevraagd de lijst niet te kennen en aldus ook niet daarop te kunnen reageren. Eerder wilde de woordvoerder van staatssecretaris Heemskerk niets zeggen over de details van de mogelijk nieuwe frequenties.

Concreet bestaat de lijst van gemeenten met mogelijk nieuwe frequenties die voor FunX bedoeld zijn uit:
Roermond (Limburg)
Venlo (Limburg)
Maastricht (Limburg)
Den Helder (Noord-Holland)
Haarlem (Noord-Holland)
Dordrecht (Zuid-Holland)
Leiden (Zuid-Holland)
Delft (Zuid-Holland)
Tilburg (Noord-Brabant)
Breda (Noord-Brabant)
Den Bosch (Noord-Brabant)
Enschede (Overijssel)
Deventer (Overijssel)
Almelo (Overijssel)
Zwolle (Overijssel)
Hengelo (Overijssel)
Nijmegen (Gelderland)
Ede (Gelderland)
Amersfoort (Utrecht)
Almere (Flevoland)
Leeuwarden (Fryslan)
Heerenveen (Fryslan)
Assen (Drenthe)
Hoogeveen (Drenthe)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *