Radiomarkt: 17,6 % netto omzetdaling betekent vermoedelijk slechtste kwartaal sinds 1992

De Nederlandse radiomarkt heeft in het tweede kwartaal van dit jaar haar vermoedelijk slechtste kwartaal ooit meegemaakt sinds 1992, toen commerciële Nederlandse radio wettelijk mogelijk werd. Vergeleken met vorig jaar daalden de netto radiobestedingen met 17,6 % van 71,268 miljoen euro naar 58,707 miljoen euro. Over het gehele eerste half jaar daalden de netto radiobestedingen vergeleken met vorig jaar met 15 % van 124,93 miljoen euro in 2008 naar 106,2 miljoen dit jaar.

Deze cijfers heeft het Radio Advies Bureau (RAB, waar landelijke en commerciele publieke en commerciele radiostations bij zijn aangesloten) bekend gemaakt aan DutchMedia. Ondanks de tegenvallende cijfers voor het eerste half-jaar heeft behoudens het wegvallen van Arrow Jazz FM en Arrow Classic Rock in de FM-ether (sinds 11 maart jl.), geen enkel radiostations aangekondigd dat er consequenties zitten aan tegenvallende resultaten. Uit een snelle rondgang bij radiostations laten de meeste weten ‘geen cijfers’ bekend te willen maken, en/of het meestal ‘beter’ dan gemiddeld te doen. Alleen de Telegraaf Media Groep NV maakte bekend in het eerste half jaar 15,15 % omzetdaling te hebben geresulteerd voor Sky Radio Group. Volgende week maakt RTL Group SA de cijfers voor Radio 538 bekend.

Opvallend is dat de radiomarkt drastischer daalt dan de televisiereclamemarkt. De netto televisiebestedingen zijn volgens de Stichting  Promotie Televisiereclame (SPOT) in het tweede kwartaal gedaald met 13,1 % (tot in totaal 211 miljoen) vergeleken met vorig jaar; in het eerste kwartaal was dit 9,8 % (tot in totaal 154 miljoen) en over het eerste half jaar vergeleken met vorig jaar 11,7 % (tot in totaal 365 miljoen euro). Bij SPOT zijn de relevante televisiezenders in Nederland aangesloten.

Overigens hebben zowel SPOT als RAB dit jaar later dan gebruikelijk de netto bestedingscijfers bekend gemaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *