RTL Nederland Holding: 16,5 % omzetdaling en nog grotere resultaatdalingen voor RTL 4/5/7/8 en Radio 538

RTL Nederland Holding heeft over het eerste half jaar te maken gehad met een relatief vrij grote omzetdaling en een forse resultaatdaling. Dit blijkt uit vanmorgen door RTL Group SA bekend gemaakte halfjaarcijfers. Geheel RTL Nederland Holding behaalde over het afgelopen half jaar een omzet van 177 miljoen; 16.5 % lager dan in de eerste helft van 2008. Het resultaat voor rente, belasting en amortisatie (EBITA) van RTL Nederland Holding bedroeg over het eerste half jaar 16 miljoen euro (was 34 miljoen in 2008); het EBIT resultaat (dus na amortisatie) bedroeg 15 miljoen (was 33 miljoen in 2008)

RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8

RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8 alsmede aanverwante activiteiten, oftewel de televisietak van de Nederlandse dochter van RTL Group boekte een omzet van 151 miljoen euro; dat is 16,6 % minder dan over dezelfde periode in 2008. Het resultaat voor rente, belasting en amortisatie (EBITA) daalde bij televisie met maar liefst 61,9 % (met 13 miljoen euro) naar 8 miljoen euro. Volgens RTL Group SA heeft RTL Nederland 17 miljoen euro van haar operationele kosten bezuinigd (11 %), dankzij onder andere de outsourcing van technische faciliteiten en lagere personeelskosten. Ook is bezuinigd op programmakosten. RTL Nederland doet het met haar televisiezenders slechter dan de gemiddelde cijfers uit de netto televisiereclamemarkt: SPOT rapporteerde 11,7 % daling in de markt. RTL Nederland zal overigens de komende maanden twee HD-zenders introduceren via de kabel (RTL 7 HD en RTL 8 HD) alsmede per 2 oktober een nieuwe digitale vrouwenzender lanceren (RTL Lounge) die bestaande produkties zal (her)uitzenden ten behoeve van digitale pluspakketten. Ook zal RTL Nederland RTL Gemist voor digitale klanten van UPC vanaf oktober gaan aanbieden. RTL Group SA, cq. haar rechtsvoorgangers, is op 2 oktober aankomende precies 20 jaar actief in Nederland met televisie. RTL Véronique (sinds 1990 RTL 4) startte toen haar uitzendingen, toen en nu actief met Luxemburgse uitzendlicenties.

Radio 538

Bij Radio 538 daalde de omzet met 5 miljoen euro (oftewel 16,1 %) naar 26 miljoen euro. Het resultaat voor rente, belasting en amortisatie (EBITA) daalde eveneens met 5 miljoen euro, maar dat betekende een percentuele daling van 38,5 % naar 8 miljoen euro. Radio 538 bepaalde in het afgelopen half jaar de helft van het totale EBITA-resultaat van RTL Nederland Holding. Bij Radio 538 hebben geen bezuinigingen plaats gevonden in het eerste half jaar. Radio 538 doet het overigens slechter dan de gemiddelde netto omzetcijfers in de radiomarkt. RAB, het radioadviesbureau meldde een daling van gemiddeld 15 % over het eerste half jaar. Concurrent Telegraaf Media Groep NV daalde met haar dochter Sky Radio Group (Sienna Holding BV) met 15,15 %

RTL Nederland haalt 39,9 % uit de nettoreclame televisiemarkt; dat was in de eerste helft van 2008 nog 38,6 %.
SBS Broadcasting BV zou volgens RTL-cijfers nu 31,5 % uit de markt hebben gehaald in het eerste half jaar (was 29,5 % in 2008 over dezelfde periode) en de publieke zenders zouden met de Stichting Ether Reclame 23,3 % uit de markt halen, behoorlijk minder, nl. 3,5 % minder dan over dezelfde periode in 2008.

Geheel RTL Group SA boekte over het eerste half jaar een omzetdaling van 9,6 %, oftewel 2,588 miljard euro met een EBIT-winst van 84 miljoen euro (was 490 miljoen in het eerste half jaar van 2008), maar maakte door o.a. te betalen belastingen een netto verlies van 102 miljoen euro (was 350 miljoen euro netto winst over dezelfde periode in 2008). Opvallend is dat de Belgisch-Franstalige televisie-activiteiten (RTL-TVI, Club RTL en Plug RTL) ondanks een dalende Belgische reclamemarkt het zeer goed deden met stabiele omzetten en stijgende EBITA-cijfers. RTL Group SA verwacht voor de tweede periode van 2009 geen significante verschillen in de reclamemarkt en gaat door met kostenbesparingen.

One thought on “RTL Nederland Holding: 16,5 % omzetdaling en nog grotere resultaatdalingen voor RTL 4/5/7/8 en Radio 538”

  1. Ga zo door met die verliezen. Misschien heeft dit als resultaat dat het aantal commerciële omroepen vermindert en zodoende minder kabel- en ethervervuiling is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *