Disney Channel Nederland wordt bij de start kabelexclusieve digitale zender; analoge Jetix pas later Disney XD

De begin oktober te lanceren Nederlandse versie van Disney Channel zal in de eerste periode een kabelexclusieve zender worden. De bedoeling is dat de zender bij kabelaars 24 uur per dag in het digitale basispakket wordt uitgezonden. Naar verluid zal de door Disney volledig ingelijfde zender Jetix de komende maanden in Nederland nog blijven bestaan, om uiteindelijk te worden omgedoopt tot Disney XD, al dan niet met Disney Channel-blokken.

Volgens welingelichte kringen van DutchMedia heeft Walt Disney Company voor Nederland een iets afwijkende strategie dan de meeste andere Europese landen gehanteerd. Dit heeft te maken met de nog steeds bestaande dominante positie van de kabel (circa 80 % bereik) in Nederland in combinatie met de wens van Disney om fors betaald te worden voor haar content. In veel andere Europese landen bestaat Disney Channel al. Desgevraagd wensten woordvoersters van de televisie-entiteiten van Disney in Nederland op geen enkele wijze te reageren op welke vraag dan ook  en konden noch bevestigen, noch ontkennen wat Disney gaat doen. Op Prinsjesdag presenteert Disney Channel zich aan de pers in Amsterdam in hetzelfde gebouw als waar de lokale Amsterdamse omroep SALTO is gevestigd.

Vermoedelijk worden de nieuwe operaties vanuit Londen geleid, waarbij het Nederlandse kantoor slechts een ondergeschikte rol heeft. Het afgelopen jaar heeft Disney met Jetix in Nederland nadat het teleurstellende (financiële) resultaten bracht, niet of nauwelijks geïnvesteerd in de zender die steeds meer (Amerikaanse) Disney-produkties is gaan uitzenden. René Boogaarts vertrok vlak nadat Disney 100 % van Jetix in handen had verkregen. Boogaarts verkondigde dat veel minder in Nederlandse content zou worden geïnvesteerd.

Volgens informatie waar DutchMedia over beschikt, is er inmiddels overeenstemming bereikt met UPC Nederland over de uitzending van Disney Channel in haar digitale standaardaanbod (UPC Starter). UPC gaf geen reactie in vraag hiertoe. Met Ziggo is nog geen overeenstemming gesloten; Ziggo zou twijfels hebben over de gevraagde vergoedingen die Disney verlangt. Een woordvoerder van Ziggo kon desgevraagd nog geen uitsluitsel hierover geven. Eerder werd een soortgelijke (maar goedkopere) overeenkomst gesloten tussen Fox Life en UPC; bij Ziggo werd deze zender in een pluspakket geplaatst. Door de kabelexclusiviteit van Disney Channel kunnen operatoren als Canal Digitaal, KPN en anderen in de beginperiode niet beschikken over de zender. Onduidelijk is of Walt Disney Company haar content voortaan exclusief zal maken voor haar zenders; de verwachting is dat dit het geval zal zijn.

Disney Channel is in de meeste landen het ‘hoofdkanaal’ van de door Walt Disney Company uitgezonden televisiezenders. Het bedrijf is in Europa actief met themaversies als Disney Cinemagic (films), Playhouse Disney (voor kleinste kinderen) en Toon Disney (tekenfilms). Disney XD die Jetix in Nederland zal vervangen, is vooral op jongens gericht. Voor zover bekend zal er vooralsnog geen 24 uur versie in Nederland van deze zender komen, maar de zender zal analoog en digitaal overdag (06-18 uur) blijven uitzenden in combinatie met de ProSiebenSat.1-zender Veronica (‘s avonds).

Disney Channel zendt normaal gesproken series, films en tekenfilms uit uit de Disney-stal. De zender wordt gekenmerkt door het bekende ‘Mickey Mouse’ logo. In Nederland is Walt Disney Company op het kindersegment naast Jetix niet actief. Wel is Disney actief met deelnemingen in ESPN America, ESPN Classic (sportzenders) en History Channel die digitaal via pluspakketten worden verspreid. History Channel wordt overigens bij UPC in het digitale basispakket doorgegeven.  In de Verenigde Staten is Walt Disney Company een van de grootste mediabedrijven, mede dankzij het eigendom van ABC. Nederland zal naar verwachting een van de laatste landen zijn waar het merk Jetix nog actief zal zijn. In oktober zijn nagenoeg alle Jetix-zenders vervangen in Europa, behoudens Nederland en Griekenland. (dinsdag meer)

26 thoughts on “Disney Channel Nederland wordt bij de start kabelexclusieve digitale zender; analoge Jetix pas later Disney XD”

 1. Denk dat het in dit geval niet verboden is .
  Zender wil zelf uitmaken waar ze te zien is en niet de kabelaars.
  Dan zou de BBC ook in overtreding zijn en dat al jaren

 2. Helaas, krijgen we Disney Channel in NL, weet Disney weer niet hoe het in NL werkt. In NL kun je niet zomaar overstappen van kabelboer (kon dat maar), je kunt alleen de kabelboer nemen in de regio waar je woont. Hadden ze nu voor de satelliet of Digitenne gekozen dan hadden we nog keuze. Nu kan maar 30% van NL Disney Channel kijken en 70% van NL NIET. Natuurlijk kost het veel geld een nieuwe zender opzetten, maar had dan eerst Jetix naar Disney XD omgezet. Dat bereikt heel NL, heeft wel een iets andere doelgroep, maar de investering is iets lager. Oh en vergeet niet dat UPC onderdeel is van een Amerikaans bedrijf, dus kunnen we nu ook denken dat het een onderonsje was tussen Disney en UPC of is dit teveel complot. Feit blijft dat Disney al járen de markt in NL en BE onderschat. Je moest eens weten hoeveel kinderen in NL lyrisch zijn van Hannah Montana, Zack & Cody en de film en figuren Cars. Ik hoop dat Jetix nu snel Disney XD wordt, maar NL is wel weer de laatste in Europa waar die omzetting plaatsvind. Ook is te hopen dat Disney nu weer niet gaat klagen dat de kijkcijfers te laag zijn, wat wil je nu met een bereik van 30% van NL en het percentage wat daarvan weer naar DC kijkt. Een beetje meer lef en analyse van de markt voortaan aub.

 3. Het is echt niet te geloven. krijgen we eindelijk Disney Channel in Nederland wil ziggo er niet voor betalen ik ben bij ziggo veel mensen en ik ook zijn ziggo zo ontzettend zat met hun waardeloze service ik heb tot nu toe van bekenden eigenlijk alleen nog maar klachten gehoord ziggo vind ik een waardeloos snert bedrijf!

 4. @PVO92. Ziggo kan hier helemaal niks aan veranderen. Als je het goed leest eist UPC exclusiviteit voor een bepaalde periode, omdat ze deze investering doen. Daar komt bij dat UPC, On Demand Video kan gaan leveren. Iets wat Ziggo nog niet kan en wat Disney als voorwaarde voor uitrol van haar zender bij een tv broadcaster stelt. Blijft de vraag of dit exclusiviteitscontract wel toegestaan is zoals Rene stelt.
  P.S.: Dit is niet helemaal te vergelijken met de kabel versus BBC (Prime) kwestie. Daarbij wordt niemand belemmert om zaken te doen met de BBC en dat doet UPC nu wel met dit contract.

 5. Nee he.. Shit! Ik kijk heel vaak Disney Channel op youtube enzo. Ik ben echt een Disney Fan.
  En Nu Komt het op Tv. En we hebben Ziggo!
  Ik baal er onwijs van. Zo slecht is het ook.
  Je kunt het ook al niet kijken met kpn!
  Ooh! Weet je hoe lang ik hier niet al heb op gewacht?
  Ik zie wel ..

 6. Ja maar ik vind het gewoon zo achterlijk dat in Nederland gewoon niet zelf uit kunt maken bij welke kabelmaatschappij je gaat wij zitten gewoon vast aan ziggo en eigenlijk zijn we helemaal niet tevreden over hun service en ik vind ook dat ziggo maar dan eens met VOD mag beginnen want ik mag misschien koppig wezen maar ik wil met kerst gewoon disney channel kunnen kijken.

 7. Ik wil nu Disney Channel op de televisie!!!!!!! Ik heb zelf Ziggo, dus ik ben verschrikkelijk teleurgesteld in Ziggo. Mijn kinderen kijken het liefst 24 uur per dag naar Jetix, en ze hebben op Youtube ook allemaal filmpjes van afleveringen van bijv. Sonny with a chance, Jonas, Wizards of waverly place en noem maar op. Ze verheugde zich er zo op! Ik vind dit niet kunnen!! Ik wil Disney Channel NU!!!!!

 8. Justme Gelijk heb je Ziggo is de grootste in Nederland maar zeker niet de beste al denkt Ziggo dat ze dat wel zijn toen ik hoorde dat ziggo Disney channel niet door geeft dacht ik echt goed zo jongens dat is nogeens goede klandizie boor zo’n kwaliteitszender als Disney Channel maar weer door de neus iedereen wil dit kanaal en dat krijgen we niet maar er zitten wel allemaal flutzenders in zoals dat etalage kanaal wat geen enkele aanvulling is voor het digitale pakket

  ZIGGO MOEST ZICH GEWOON SCHAMEN!!!

 9. Ik lees op internet dat per 1 november ook in vlaanderen disney channel te zien zal zijn DUS WAT IS DAT EXCLUSIEVITEITSCONTRACT MET UPC VOOR ONZIN Ooohh!!! wat wordt ik walgelijk beroerd van LAAT ZE ZICH MAAR EERST EEN OP NEDERLAND RICHTEN EN DAN VLAANDEREN HET IS TOCH ZEKER DISNEY CHANNEL NEDERLAND

 10. UPC en Telenet zijn zusterbedrijven. UPC is in handen van Liberty Global. Telenet is voor de meerderheid in handen van Liberty Global. Ze opereren in verschillende landen….het blijft vooralsnog een ‘exclusieve’ zender voor dochters van Liberty Global…
  Zie ook http://www.lgi.com/europe.html

 11. Blijft de vraag of zo’n exclusiviteitscontract wel mag volgens de Nederlandse mededingingswet. Mensen heeft u klachten hierover dan kunt u altijd via de site van ConsuWijzer een klacht indienen (gratis) aan de NMa en andere instanties. Even kort de klacht omschrijven en als we dit nou met z’n álle zouden doen dan kunnen we UPC (want die wilde dit contract, als je volgens mij goed leest) misschien tot andere gedachten brengen c.q. stoppen. Bij voldoende klachten gaan de instanties dit zeker onderzoeken. Zelf heb ik TV van KPN (Digitenne) en kan het dus ook niet ontvangen en ga dus ook zeker een klacht indienen gezien de vorm van dit contract c.q. handelswijze. Ik hoop op dat meerdere mensen dit voorbeeld volgen.

 12. hartelijk bedankt Ziggo nu worden wij als ouders gedwongen om een pluspakket te nemen xxxx

 13. @bedankt ZIGGO Waardeloze service; mag ik vragen waar jouw opmerking op slaat. Als je goed leest geef ik aan dat ik zelf Digitenne van KPN heb. Als ik bij Ziggo werkte, zou ik dan niet dat ook hebben. Verder wil Ziggo waarschijnlijk niet zoveel geld besteden aan Disney. Moeten zij weten. Ik schiet er weinig mee op als ze het wel doen, want ik heb Digitenne.
  Mijn punt is dat ik mij afvraag of zulke contracten in Nederland mogen, ivm concurrentievervalsing. Nederland is al een kabelland, en zo veranderd er niets. Concurrentie maakt je juist sterker, niet arrogantie wat UPC nu doet met dit contract en Ziggo met zijn klantenservice.

 14. in België is er een versie van DC te zien die volgens mij dezelfde programmas op de zelfde tijd uitzend als in nederland, en mischien wel uit Nederland gestreamd word want meestal zijn er vlaamse reclames maar die zijn soms ook nederlands en tevens staat er op teletext van DC in belgië dat het die van nederland is, heel raar toch
  DC is niet alleen op Telenet beschikbaar maar ook op Belgacom TV (via telefoonlijn) wat geen liberty global bedrijf is
  En de programmas zijn Nl gedubt tot ±6uur ‘s avonds want dan is het ondrtiteld is dat in nederland ook zo?

 15. Yes, na al die jaren wachten is Disney Channel eindelijk in Nederland! Er is alleen een klein probleem, Disney Channel kan alleen op de digitale televisie van UPC. 1 Januari 2010 verandert Jetix in Disney XD. Ik denk dat Disney XD op alle televisies kan, hopelijk

 16. joas disney channel komt ook overal want die wordt de opvolger van ejtix maar jammer dat het ook maar weer tot en met 06/18 wordt uitgezend i.v.m. veronica! hadden wij maar ook disney channel maar ziggo wildt er niet te veel voor uitgeven wat hebben we dan aan die achterbakse * mensen!! en dan zeggen ze nog dat ziggo het allerbeste heeft!! wat is dat nou weer voor bull*!!!

 17. Nou zeg… ik ben supper fan van miley cyrus(hannah montana),david henrie en selina gomez(wizard of waverly place) en komt er een zender met hun alledrie er in HEEFT KPN DIGITAAL dat niet het is niet eerlijk als iemand weet of het wel kan kan je dat dan zeggen dan check ik deze site deze week weer echt jammer

 18. Hebben we bij Ziggo nog steeds geen disney channel ik baal hier echt van in belgie kan elk huishouden het ontvangen maar in Nederland mag het niet zo zijn wat word ik hier beroerd van upc heeft het nou al meer als 4 maand voor zichzelf gehad dan moet het nou ook een keer afgelopen zijn wij moeten het ook gewoon kunnen ik snap niet waarom ze daar nou zo moeilijk ovef moeten doen

 19. egt onzin waarom nietop ziggo
  waarom zo moeilijk nu heeft heel vlaanderen gewoon disney channel maar nederland moet is weer moeilijk doen daar word ik egt ziek van ziek ziek en ziek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *