Publieke landelijke omroep: 75 miljoen euro extra ipv 100 miljoen; vooralsnog geen bezuinigingen

De publieke landelijke omroep krijgt in 2011 75 miljoen euro extra per jaar van de regering in plaats van 100 miljoen euro ten opzichte van het budget van 2006. Daarmee is geen bezuinging aangekondigd op het budget bij de publieke landelijke omroep. De in de regeringscoalitie afgesproken structurele extra bijdrage van 100 miljoen ter ‘reparatie’ van achtergebleven financiering is feitelijk in de crisismaatregelen met een kwart minder gedaald. 50 miljoen euro is al in 2008 structureel toegevoegd. In 2011 komt daar nog 25 miljoen euro bij. Woordvoerder Jeroen Wassenberg zegt namens de Raad van Bestuur van de landelijke publieke omroep dat het ‘onprettig’ is aangezien er al een bestemming voor was. “We proberen de speerpunten als kunst, cultuur en diversiteit toch boven water te houden, door kostenbesparingen en mogelijke ombuigingen. Dat is niet zo makkelijk. De vrees die Henk Hagoort (voorzitter van de Raad van Bestuur, red) heeft is dat als gevolg van tegenvallende inkomsten bij de Stichting Ether Reclame we verder gekort worden,” aldus Wassenberg. Alhoewel er officieel geen directe relatie bestaat tussen de inkomsten van de reclames op Nederland 1 t/m 3 en Radio 1 t/m 5 alsmede omroep.nl, gaan deze via het minister van OCW indirect voor het grootste deel op aan de financiering van de landelijke publieke omroep. Deze problematiek zal vertraagd in de begroting van 2011 een rol gaan spelen voor de landelijke publieke omroep, omdat de gevolgen pas dan aan de orde zijn. Commerciële omroepen hebben met een veel directere financiering te maken vanuit reclamegelden waardoor deze veel sneller kunnen ingrijpen, zoals bij o.a. RTL Nederland Holding en Sky Radio Group aan de orde is.

One thought on “Publieke landelijke omroep: 75 miljoen euro extra ipv 100 miljoen; vooralsnog geen bezuinigingen”

  1. Misschien moeten ze eens alle dubbele, driedubbele faciliteiten van de omroepen afstoten, actualiteit redacties samenvoegen en eens stoppen met de assistent van de assistent secretaresse functies, dan kan zo 50% van die totale NPO financiering terug naar de Staatskas.

    Wat mij betreft (andere discussie) mag het aantal tv en fm netten ook terug naar 2. Meer dan voldoende om daar pluriform en voor elke doelgroep mooie programma’s voor te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *