Europese Commissie accoord met tarieven wederverkoop analoog kabelpakket; kritiek op implementatiebesluit

De Europese Commissie is afgelopen week accoord gegaan met de door de Onafhankelijke Post & Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) in concept voorgelegde wederverkoop (WLR-C) tarief-besluit van het analoge kabelpakket. Bij UPC is dit tarief vastgesteld op 8,84 euro per maand (10,52 euro inclusief BTW) en bij Ziggo op 8,46 euro (10,07 euro per maand inclusief BTW). Ziggo omschreef dit besluit als er een waar OPTA ‘de weg volledig kwijt is’ en noemt het besluit een soort ‘dictaat’, waarbij Ziggo ‘een oor wordt aangenaaid’ en stelde dat ‘bij uitvoering van het besluit verdere digitalisering van Nederland vertraagd wordt’. In de optiek van Ziggo is  in het meer dan 80 bladzijde tellende document ‘niet aangegeven waarom ze tot het tarief komt,’ waarmee het ‘volslagen’ onduidelijk is waar deze op gebaseerd zou zijn. Een OPTA-woordvoerster zij hierover desgevraagd dat deze best open staat voor inhoudelijke kritiek en als er onderbouwing zou ontbreken, deze graag toevoegt in het definitieve besluit en daartoe kabelbedrijven uitnodigt hun kritiek aan de OPTA kenbaar maken.

De Europese Commissie deelt de gegeven kritiek van Ziggo duidelijk niet. In een persverklaring stelt de Europese Commissie dat ze ‘geen commentaren’ hebben op de door OPTA gemaakte analyses en dat OPTA door kan gaan met de consultatie opdat een ieder daarover zijn mening kan geven, waarna een definitief OPTA-besluit kan volgen.

Over het implementatiebesluit heeft de Europese Commissie wèl kritiek op OPTA geuit. De Europese Commissie stelt niet ‘overtuigd te zijn’ over de proportionaliteit van de voorgestelde termijnen voor de implentatie van de wederverkoopverplichtingen, in het bijzonder die van 6 weken voor alleen het analoge pakket. De Europese Commissie heeft daartoe OPTA opgeroepen om in haar definitieve besluiten alle technische en praktische details te presenteren over hoe dit als opmaat kan gelden voordat uiteindelijk alle klanten het analoge pakket via andere partijen kunnen afnemen. De Europese Commissie stelt dat het daarbij duidelijk moet maken dat de procedures ‘adequaat’ en ‘realistisch’ zijn. Uit het definitieve besluit zal duidelijk moeten worden of de OPTA van mening blijft dat maart als startdatum voor wederverkoop van het analoge kabelpakket haalbaar blijft.

9 thoughts on “Europese Commissie accoord met tarieven wederverkoop analoog kabelpakket; kritiek op implementatiebesluit”

 1. Wanneer beseft de politiek nu eindelijk eens dat het gedoe rond analoge tv een achterhaalde zaak is?
  Het is redelijk om een klein aantal analoge kanalen te handhaven voor mensen met meerdere tv’s in huis. Maar om nu in te zetten op analoge tv pakketten en meerdere leveranciers is absurd.
  En nee, ik werk niet bij enige aanbieder van diensten op dit gebied.

 2. Waar Ziggo gelijk in heeft is dat dit niet de digitalisering bevorderd waarbij meer zenders geleverd kunnen worden. Wat natuurlijk wel goed is, is dat er concurrentie komt (hopelijk wel met transparante regels). Want nu gijzelen de kabelboeren regio’s met hun tarieven. De enige concurrent is Digitenne, maar dat is een hele andere techniek. Alleen nu komt er geen einde aan de gijzeling qua zenderaanbod, en dat is toch wel teleurstellend. Het wordt dus een soort halfbakken oplossing die de schijn van concurrentie moet ophouden. Wanneer die concurrentie niet in staat blijkt om te concurreren stelt men dat het experiment is mislukt en stopt men er mee. Terwijl dat niks zegt over de mogelijke uitvoeringen van het kabelconcurrentieplan.
  Maar laten we misschien even afwachten en levert het net zo’n revolutie op zoals bij telefonie. Waarvan men in het begin ook stelde dat het een belachelijk plan was en gedoemd om te mislukken. En zie nu, we hebben één van de goedkoopste ADSL abo’s, die ook nog eens één van de snelste in Europa is.

 3. Augusto: Cable Europe, zie http://www.cable-europe.eu/
  Manuel Kohnstamm is de voorzitter (president). Kohnstamm is werkzaam voor Liberty Global, oftewel de ‘moeder’ van UPC. En Kohnstamm is ook lid van het bestuur van NLkabel (namens UPC)

 4. Even geen reactie op de inhoud deze keer. Maar akkoord schrijf je echt nog steeds met dubbel k. De hier gebruikte verkeerde spelling is tergend.

 5. Ik verwacht met die hoge wederverkooptarieven weinig voordeel voor de consument.

  Zo blijft kabeltelevisie in Nederland veels te duur!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *