Ziggo bekritiseert rol Tweede Kamer bij positiebepaling digitale verspreiding regionale publieke omroep; plek 11 voor regio-omroep lukt niet

De grootste kabelaar van Nederland bekritiseerd de Tweede Kamer en PvdA-minister Plasterk aangaande de uitgesproken opvatting dat de regionale publieke tv-zenders op plek 11 van de lijstvolgorde van digitale kabelpakketten dient te komen. CDA, VVD, PvdA en SP waren het in de Tweede Kamer erover eens geraakt dat de huidige positionering van regionale publieke zenders ‘onwenselik’ is en vroegen PvdA-minister Plasterk hier maatregelen toe te treffen.

De minister zei de Kamer toe met kabelexploitanten en KPN in gesprek te gaan over de positionering van regionale publieke zenders in het digitale aanbod en noemde de voorkeurspositie ’11’ een ‘goed idee’.

Ziggo-woordvoerder Gradus Vos over de Twede Kamer en Plasterk: “Deze discussie raakt volgens ons kant nog wal. Allereerst is het toch op zijn minst erg vreemd te noemen dat Kamerleden zouden kunnen bepalen op welke plek een zender moet staan. Volgens mij willen burgers helemaal niet dat de overheid dit soort dingen bepaalt. Bovendien, waarom zouden de publieke regionale omroepen van de overheid een voorkeursbehandeling ten opzichte van de commerciële regionale zenders moeten krijgen? De uitspraak van Joop Atsma (CDA-kamerlid, red) dat de huidige plek leidt tot een achteruitgang van populariteit van de publieke regionalen is natuurlijk onzin. Het soort en de kwaliteit programma’s gekoppeld aan de marketing bepaalt de populariteit,” aldus de Ziggo-zegsman. Volgens de Ziggo-woorvoerder is ‘zappen’ in het digitale domein minder gebruikelijk dan analoog. Volgens Ziggo kijken mensen voornamelijk via kanaalnummers en de EPG, “Kijkers die toch willen vasthouden aan het zappen zetten hun favoriete zenders bij elkaar en kiezen dus of zij de reg. omroep daarbij zetten,” aldus Vos. Ziggo wijst er daarbij op dat de regionalen in de ‘900-nummers’ staan en dat dat ‘met opzet gedaan is ‘omdat zapkijkers dan vanaf Nedederland 1 binnen een paar keer zappen bij hun regionale omroep terecht komen. Je moet dan wel ‘achteruit’ zappen.” aldus Gradus Vos die daarmee de door kamerleden vermeende onvindbaarheid van regio-zenders bestrijdt. De Ziggo-zegsman wijst er ook op dat Ziggo heeft geconstateerd dat kijkers het liefst hun publieke regionale omroep, hun commerciële lokale omroep en hun lokale omroep bij elkaar hebben staan. “Op dit moment onderzoeken wij hoe wij dat kunnen implementeren, maar ik verzeker je dat plek 11,12 en 13 niet lukt,” aldus de Ziggo-zegsman. UPC zegt bij monde van Ronald Sutmuller de discussie niet via de media te willen voeren, maar liever rechtstreeks met de minister, cq. zijn ambtenaren.

10 thoughts on “Ziggo bekritiseert rol Tweede Kamer bij positiebepaling digitale verspreiding regionale publieke omroep; plek 11 voor regio-omroep lukt niet”

 1. En de macht van deze twee kabelboeren wordt maar weer eens getoond, ongeacht het onderwerp. Maar met betrekking tot dit onderwerp… we weten toch wel dat er geld in omgaat voor een mooie plaats op de EPG? Zijn Talpa/Tien alweer vergeten?

 2. Hebben die kamerleden niets anders om zich druk over te maken? Net alsof de publieke omroep nog niet genoeg wordt voorgetrokken.
  Het is bovendien merkwaardig om ‘de’ regionale publieke omroep op een kanaal te plaatsen want er zijn er 13! Het hele pakket wordt landelijk aangeboden met dezelfde kanaalnummers.

 3. Nu ben ik niet een uitgesproken fan van kabelboeren, maar hier moet ik ze toch echt gelijk geven. Wanneer stopt de overheid nu eens met zich te bemoeien met details als deze. Nog even en ze gaan ons vertellen dat je verplicht het NOS Journaal om 20.00 uur moet kijken, omdat dat het officiële nieuws is. Terwijl ik bijv. gewoon lekker RTL4 Journaal om 19.30 uur beter vind.
  Mijn punt, kwaliteit, populariteit en bereikbaarheid hebben niets met elkaar te maken.
  Mensen kunnen zelf heel goed instellen met de huidige digitale kastjes (overigens ook met de gewone tv’s soms) waar ze hun zenders willen, of niet. Dit lijdt alleen maar tot verwarring en onnodige regelzucht. Zorg nu maar dat de concurrentie (met regels) op de kabel er komt. Ook digitaal graag. Zullen we eens zien wie er betere kwaliteit levert voor een scherpe prijs.

 4. Ik snap de hele volgorde van Ziggo überhaupt niet.
  De Engelse zenders staan in de 50, de Duitse zenders in de 700 of zo.

  Het zou prettig zijn gewoon zelf de volgorde te kunnen bepalen, daar moet noch de minister, noch Ziggo enige invloed op hebben…. Al jaren heb ik de BBC op 11 en 12, maar dat kan digitaal niet dankzij Ziggo……

 5. Je kan bij Ziggo gelukkig zelf je favoriete kanalen indelen… dus al die publieke thema zenders en regionale zenders zijn bij te vinden vanaf kanaal 80 ofzo en nog verder zijn al die Duitse zenders.

 6. @Pieter: je kunt in elke digitale box met de afstandsbediening je eigen voorkeurslijsten (favorieten) aanmaken. Dan kan de BBC bij jou gewoon op 11 en 12.

 7. Re Pieter: Zoals Owen al zegt kun je bij Ziggo wel je digitale zenders sorteren zoals jij wilt. Welke decoder gebruik je?

  Helaas woon ik in het UPC gebied waar je met al hun decoders nog steeds niet zelf je zenders kunt sorteren. Je kunt slechts 1 favorietenlijst maken wat bij UPC inhoud dat je zenders die je niet kijkt eruit haalt. Maar sorteren nee dat gaat niet. Doe daar eens wat aan overheid.

  Dan hoef je ook niet specifieke zenders zoals regionale zenders vast te pinnen op een nummer. De consument bepaalt de volgorde.

 8. Aleen met een cisco (interactieve) ontvanger kan je de volgorde dus niet instellen (wel welke je wel en niet wil zien in je lijst) dus daar houd ziggo (en sommige mensen die hier reageren) geen rekening mee.

 9. Regionale Omroepen Rupsje nooit tevreden?

  Sinds de digitale TV kunnen we alle 13 regiozenders in perfecte kwaliteit in het grootste delen van het land zien, dat is toch mooi, maar het is nog niet goed genoeg.
  Waarom moeten trouwens de publieken altijd voorrang hebben, de Landelijke NPO zit al op de eerste rij met 1 2 en3 ook op de eerste 3 plaatsen, bovendien hebben ze nog steeds vele voordelen zoals een must carry, kosteloos, geldt neem ik aan ook voor digitaal.

  De regioos mogen van mij part op 1, dus ten koste van hun landelijke colleg’s. , maar stop eens met dat eenzijdig bevoordelen van alles wat publiek is.

  ruud,
  commerciele radio ondernemer radio, waar het publiek bevoordelen nog veel erger is, denk maar aan de FM-frequenties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *